TM2023. Program de sărbătoare. Principalele evenimente ale săptămânii

Data publicării:
TM2023. Palatul Culturii din Timisoara/ foto Agerpres
Descriere foto: TM2023. Palatul Culturii din Timisoara/ foto Agerpres

Suntem în Săptămâna Mare, suntem poate mai liniștiți și cu gândurile mai adunate înspre familie și înspre cei dragi. Vom petrece alături de ei mai mult timp, încetinind un pic ritmul alert în care ne ducem viețile. Și viața culturală a Timișoarei curge mai molcom în aceste zile, însă aveți chiar și acum de unde alege, dacă vreți să faceți un tur de expoziție, ghidat sau nu, să vedeți un spectacol de teatru sau de operă sau să mergeți la un film. 

Tur ghidat: Game On, Made Up Histories Have Long Lives, RAFT

12 aprilie, ora 18:30
MV Sci-Art, bd. Mihai Viteazu 1

Sunteți invitați la un tur ghidat al celor trei expoziții deschise la MV sci-art și META Spațiu, alături de Mirela Stoeac-Vlăduți, director al centrului. Este ultima săptămână în care cele trei evenimente expoziționale sunt deschise publicului. Este vorba despre „Game On”, care prezintă lucrări semnate Dona Arnakis, Mathias Bar, Cătălin Bătrînu, Szilard Gaspar, George Roșu și Sergiu Sas, care pun în discuție conceptul de competiție, relația dintre artă și sport, estetică și agresivitate, reguli și haos. „Made Up Histories ave Long Lives” este expoziția inaugurală a proiectului Remix ID 2023 și îi aduce în prim-plan pe Anna Bantiuc, Alexandra Coroi & Bogdan Dumitrescu, Ulrike Ettinger, Riso Kitta, Andreea Medar & Mălina Ionescu, Adina Mocanu, Cătălin Marius Hereșanu-Petrișor. Intervenția Liei Perjovschi, intitulată Top 10 + World's Worst Problems,  inaugurează spațiul RAFT la MV sci-art și face o diagramă a problemelor urgente ale umanității.

 

Proiect fotografic nomad

Parcul Botanic, Calea Alexandru Ioan Cuza

V-ați întrebat vreodată ce fel de relație există între spațiile urbane și locuitorii lor? Între cetățeni și locurile de patrimoniu? Între prezent și trecut? Proiectul fotografic nomad s-a născut în urma unei călătorii prin șase orașe europene, între aprilie 2022 și februarie 2023: Marsilia, Barcelona, Bruxelles, Sofia, Atena și Timișoara. În fiecare oraș, fotografa Lucy Winkelmann a surprins aceste relații și le-a adus în prim-plan, dând astfel ocazia privitorului să observe importanța mesajelor pe care ni le transmite patrimoniul cultural al fiecărui oraș, mesaje care trec adesea neobservate.

Expoziția constă în 24 panouri cu fotografii expuse, în perioada 27 martie - 27 aprilie, pe gardul Parcului Botanic. Ea este organizată în cadrul „Proiectului Beit: Școala nomadă a memoriei europene”, al cărui coordonator local este Institutul Intercultural Timișoara.

 


Smart Diaspora – diaspora în învățământ superior, știință, inovare și antreprenoriat

Conferința „Smart Diaspora – diaspora în învățământ superior, știință, inovare și antreprenoriat” este organizată sub Înaltul Patronaj al Președintelui României și egida Guvernului României, Ministerului Educației și Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, de Alianța Timișoara Universitară (ATU), UEFISCDI, cu participarea Academiei Române. 

Evenimentul include 38 de workshopuri și sunt anunțați aproximativ 400 participanți din diaspora. Aceștia provin din peste 30 de țări, majoritatea din Uniunea Europeană, dar și din SUA, Marea Britanie, Republica Moldova, Japonia, Singapore sau Australia.

Lucrările pe secțiuni sunt organizate pe tematici diverse, de la educație și psihologie, la economie globală, guvernanță, orașe inteligente, cultură antreprenorială, transfer tehnologic, alimentație sustenabilă, frontierele medicinii personalizate, aplicațiile laserilor în medicină, bioinformatică, micro și nanoelectronică, știința materialelor, chimie transfrontalieră, traducere și comunicare interculturală, studii de limbă și literatură română, BigData și AI (inteligență artificială), securitate cibernetică, digitalizarea educației, migrație și mobilitate.

 

 

Conferința Super-Erorilor

12 aprilie, ora 18
Librăria Cărturești, Piața Victoriei

Ești așteptat la un eveniment altfel despre cercetare, în care vorbim deschis despre erori și super-erori în știință. Este un eveniment neoficial, gândit în afara Conferinței Smart Diaspora, și se adresează atât participanților la conferință, cât și tuturor celor interesați. După ce s-au încheiat prezentările oficiale ale zilei, te așteptăm să povestim despre un drum greșit în cercetare, o gafă într-un studiu, o prezentare nereușită, un articol respins dureros. Poți să împărtășești cu noi povestea ta sau doar să asculți din public.
 

 

Cel mai tare șef

12 aprilie, ora 16
Cinema Victoria, str. C. Porumbescu


Proiecția face parte din programul CineMami și e dedicată proaspetelor mămici, care vor să participe la evenimente culturale, dar nu prea au ocazia s-o facă fără bebeluși. 
În sala de cinema, lumina e parțial aprinsă, iar sonorul filmului, dat mai încet, astfel încât bebelușii să poată dormi pe durata lui. În holul de la intrare există spațiu suficient pentru cărucioare, dar și câteva scaune pe care părinții se pot așeza dacă au nevoie de o pauză.

 

 

screenman

13 aprilie, ora 18
Teatrul Merlin, bd. Regele Carol I

screenman este un performance de teatru despre dominația lumii digitale asupra vieții . Dependența, instrumentalizarea, domesticirea, înstrăinarea, supravegherea, violența, tensiunile... pasivitatea proiectată a consumerismului strălucitor; univers de trivia și prostii; poluarea mediului, fizic și psihic. Relațiile dintre ecrane și oameni constituie un punct de plecare al cercetării, pentru că ecranele controlează oamenii mai mult decât oamenii controlează ecranele.

 

 

Metallica: 72 seasons

13 aprilie, ora 20
Cinema Victoria, str. C. Porumbescu


Vino alături de legendarii rockeri de la Metallica și participă la un eveniment mondial de rock clasic. Fii printre primii care vor asculta noul album al trupei, 72 Seasons, cu o zi înainte de lansarea mondială. 72 Seasons este al 12-lea album de studio Metallica, din care face parte și single-ul „Lux Æterna”. Filmul aduce  interviuri exclusive cu membrii trupei, precum și videoclipurile pieselor de pe ultimul album. 

 

 

The Story - In the Garden

14 aprilie, ora 18
Muzeul Satului Bănățean, Pădurea Verde


The Story - pătrunde în narațiunea Sărbătorilor Pascale, alături de ceramistul Dan Leș, în compania artiștilor Ana Kui, Beck Corlan, Cristian Cazacu, Desiderio quintet, Dincolo de ziduri și Lucian Nagy. E aceeași poveste mereu provocatoare, experimentată prin narațiune, muzică, ceramică și culoare, în comunitate. Ești așteptat în grădină, la Muzeul Satului Bănățean, un colț liniștit al orașului, departe de agitația cotidiană.



Alte evenimente



Miercuri, 12 aprilie

Smart Diaspora, workshopuri exploratorii, ora 10
Labirintul Iepurașului, Iulius Town, ora 10
Artă și ecologie, cu Andreea Săsăran, Comenduirea Garnizoanei, ora 18
Tur ghidat: GAME ON, MADE UP HISTORIES HAVE LONG LIVES, RAFT, MV, ora 18:30
Meet & Greet - echipa Pierdut, Cinema City - Shopping City, ora 18:30
Inocentul, Cinema Victoria, ora 18:30
Stand-Up Comedy - Open Mic - Seara Amatorilor, Manufactura, ora 19
Maria din Magdala, Teatrul Național Timișoara, ora 19
Doctorul, Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely”, ora 19
Cavalleria Rusticana, Opera Națională Română, ora 19
Cei opt munți, Cinema Victoria, ora 20:30

Joi, 13 aprilie

Smart Diaspora, workshopuri exploratorii, ora 10
4 Years OneTwo & Taproom w/ K-LU & Anniversay Collab Brew OneTwo + Bereta, OneTwo Taproom, ora 17
Tur ghidat la Facultatea de Arte și Design, cu prof. univ. dr. Daniela Constantin, Facultatea de Arte și Design, ora 18
Joia muzicală, Biblioteca Centrală Universitară „Eugen Todoran”, ora 18
Stejarul și locuitorii săi, Cinema Victoria, ora 18
Visul unei nopți de vară, Teatrul German de Stat, ora 19:30
Concert vocal-simfonic | Dirijor: Radu Popa, dirijorul corului: Iosif Todea, Biserica Millennium, ora 19:30
Spin The Bottle #37 w/ SoulMazE, Reciproc, ora 20
Ora la care nu știam unii de alții, FITT, ora 20
Joi pe’nserat, C House Milano, ora 20
Sparkling Wines of France, The Wine Guy, ora 20
Exorcizphobia (Cz) / Weeping Assault (Ro) - concert thrash, Manufactura, ora 20
HIGHSCHOOL Throwback, DROP, ora 22

Vineri, 14 aprilie

Spectacol Teatru Forum, Teatrul Basca, ora 15
Dezbatere: adevăr sau provocare, cu Adina Ștefănescu,  Comenduirea Garnizoanei, ora 18
Lia Burg - Concert acustic, Mayerhoff Brauerei, ora 20
Live music with Larisa Sîrbu, C House Milano, ora 20
The Session Room #2 // GEO MG / VARGA, Reciproc, ora 22

Sâmbătă, 15 aprilie

Program pentru familii și copii, Comenduirea Garnizoanei, Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi”, Palatul Ștefania, ora 11
Open Doors Party, Timisoara Bikers MF, ora 20
Jam TM S02E01 & Afterparty by Enci.S, Hamei, ora 22
Social Latino Night, Latin BUG Dance School, ora 22
B/plr. Showcase - Costin Rp b2b vlf (all night long), D’arc, ora 23



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Spectacola | Categorie: Timisoara 2023


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel