TM2023: Expoziţie şi carte-album jubiliară, la 10 ani de Ceau, Cinema!

Data publicării:
TM2023. Palatul Culturii din Timisoara/ foto Agerpres
Descriere foto: TM2023. Palatul Culturii din Timisoara/ foto Agerpres

O expoziţie dedicată istoriei Festivalului Ceau, Cinema! va putea fi vizitată la Casa Artelor din Timişoara în perioada 6-16 iulie, în cadrul celei de-a X-a ediţii a evenimentului, alături de un album jubiliar care vorbeşte despre ediţiile anterioare.

Expoziţia-documentară oferă o privire în trecut şi în culisele festivalului, chiar în locul unde acesta a început, în 2014. La Casa Artelor vor putea fi văzute pentru prima dată la un loc afişe, lucrări de artă, fotografii, clipuri, trofee şi obiecte inedite din ultimii nouă ani de călătorie cinematografică, arată un comunicat al echipei Ceau,Cinema!

Este o ocazie de a le arăta recunoştinţă artiştilor vizuali care au contribuit la imaginea distinctă a festivalului: Alin-Adnan Vasile, Felix Petrescu, Mircea Popescu, Mimi Ciora şi artiştii din grupul Balamuc, Lucian Popovici, The Orion, Sorina (Vazelina) Vasilescu, Răzvan Cornici, Alexandru Săvescu, Amandine Bănescu, Levente Benedek, Lucian Muntean, Dan Ungureanu, la care se alătură, cu două desene speciale, Ion Barbu şi Dan Perjovschi.

"Aşa cum un film este o succesiune de cadre, filmul existenţei Ceau, Cinema! este reprezentat tocmai prin aceste postere şi vizualuri care au inspirat şi au însoţit festivalul de-a lungul timpului. Fiecare lucrare expusă spune o poveste aparte, reflectând, pe de-o parte, diversitatea şi energia festivalului şi, pe de altă parte, pasiunea participanţilor", spune artista şi curatoarea Mimi Ciora, care a ghidat pregătirea expoziţiei.

Cele 10 zile vor prilejui tururi ghidate cu artişti şi membri ai echipei festivalului, pentru a arăta procesul de lucru de la o primă idee la afişul oficial. Expoziţia, coordonată de Lucian Mircu, unul dintre fondatorii festivalului, va putea fi vizitată la Casa Artelor zilnic, între orele 17.00-20.00. Intrarea va fi liberă.

Tot o formă de a mulţumi comunităţii de cinefili în mijlocul căreia festivalul a crescut este şi publicaţia tipărită cu ocazia celei de-a X-a ediţii. Cartea-album, intitulată "Ceau, Cinema! Din spatele scenelor", este o cronică în imagini şi poveşti văzute prin ochii organizatorilor, a partenerilor, invitaţilor şi a spectatorilor fideli. Ea poate fi citită şi ca o felie de istorie a culturii independente din Timişoara ultimilor 15 ani, în special a cinefiliei.

Expoziţia-aniversară este organizată de Asociaţia Marele Ecran şi Asociaţia Pelicula Culturală.

Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociaţia Pelicula Culturală şi fondat împreună cu Asociaţia Marele Ecran.

Proiectul face parte din Programul cultural naţional "Timişoara-Capitală Europeană a Culturii în anul 2023" şi este finanţat prin programul European Echoes, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timişoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii, notează Agerpres.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: Timisoara 2023


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel