TM2023. Expoziţia "Banater Deutsche Maler" / "Pictori germani din Banat", la Muzeul Naţional de Artă Timişoara

Data publicării:
Expoziţia "Banater Deutsche Maler" / "Pictori germani din Banat", la Muzeul Naţional de Artă Timişoara
Descriere foto: Expoziţia "Banater Deutsche Maler" / "Pictori germani din Banat", la Muzeul Naţional de Artă Timişoara

Expoziţia "Banater Deutsche Maler" / "Pictori germani din Banat" va fi deschisă în Sala Barocă a Muzeului Naţional de Artă Timişoara (MNArT) în data de vineri, 2 iunie, la ora 12:00. Această expoziţie îşi propune să prezinte contribuţia semnificativă a pictorilor de etnie germană din Banat la dezvoltarea și diversitatea spaţiului multicultural al regiunii, începând cu secolul al XVIII-lea şi până în prezent.

Expoziţia beneficiază de sprijinul Forumului Democrat al Germanilor din Banat, sub egida celei de-a XVI-a ediţii a Zilelor Culturale ale Germanilor din Banat, având ca motto "Împreună, în Capitala Europeană a Culturii".

Cunoscuţi sub numele de "şvabi" în această regiune, germanii au adus în acest teritoriu adiacent al imperiului, o moştenire culturală bogată din Europa Centrală, odată cu relocarea lor în perioada habsburgică. Această contribuţie a germanilor a contribuit la formarea unui mozaic cultural distinctiv în regiune, alături de români, unguri, sârbi şi evrei.

 

Printre artiştii care semnează lucrările incluse în această expoziţie se numără: Franz Ferch, Emil Lenhardt, Adolf Humborg, Anselm Wagner, Oskar Szuhanek, Tiberiu Bottlik, Karoly Brocky, Johann Walder şi Ştefan Jager.

Operele de artă, provenite din colecţiile patrimoniului muzeal, cartează decursul antropocentrismului în arta bănăţeană, începând cu portretele din secolele XVIII şi XIX ale artiştilor care se raportau la curentul academist promovat de Academia de Arte de la Viena, până la lucrări realizate la mijlocul secolului trecut, care reflectă propaganda epocii respective. Între acestea, se disting rafinatele acuarele şi desene realizate de Ştefan Jager, supranumit şi "pictorul şvabilor", care surprinde cutumele şi vestimentaţia germanilor din spaţiul rural bănăţean.

De asemenea, autoportretele realizate de aceşti artişti oglindesc o imagine onestă a creatorilor operelor de artă, subliniind prezenţa lor pe scena culturală a regiunii.

Expoziţia va fi deschisă publicului în Galeria L, până în data de 20 iulie şi va putea fi vizitată de miercuri până duminică între orele 13.00 - 21.00,  arată un comunicat al MNArT, remis, marţi, AGERPRES.Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Spectacola | Categorie: Timisoara 2023


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel