TM2023: Evenimentele săptămânii / Timișoara, Capitală Europeană a Culturii

Data publicării:

Iată care sunt cele mai importante evenimente din cadrul Programului Cultural TM2023, care au loc în această săptămână.

BROS, un spectacol de Romeo Castellucci

31 martie, ora 20
Teatrul Național Timișoara, str. Mărășești

Ce este Bros? Cine este Bros? Guvernat de imaginea și spiritul lui Beckett, experimentul BROS pune în discuție noțiuni esențiale: liberul arbitru, libertatea individuală, natura „grupului”, anihilarea gândirii, supunerea. Și, de asemenea, funcția teatrului, ca „organ de văz” al lumii, al civilizației, al societății. Comedia și tragedia sunt cele două fețe ale aceleiași monezi. Spectacolul și viața coincid. Rolurile nu mai trebuie pregătite. Nu există improvizație, ci doar abisul unui prezent absolut. Limbajul înseamnă comandă, înseamnă poruncă. Actanții sunt recrutați prin apel public, nu și-au învățat rolurile. Le învață în timp ce le execută. Au semnat un pact, declarând că vor respecta cu strictețe comenzile. 

Spectacolul lui Romeo Castellucci deschide Anotimpurile FEST - FDR, eveniment al Teatrului Național Timișoara, care va aduce în Capitala Culturală Europeană, pe toată durata anului, mai multe surprize.

 

Analog Mania XI International Festival

1 aprilie, ora 16
Casa Tineretului, str. Arieș

Festivalul Analog Mania este dedicat artei și tehnicii analogice în fotografie, film și sunet.  Organizatorii propun o tematică largă ce ține de „mania obiectului“ în domenii diferite precum: tipografie, ceasuri, instrumente, jocuri, grafică, meșteșuguri. Timp de o lună, în aprilie, curioșii sunt așteptați la expoziții, proiecții-concert, workshop-uri, performance și dezbateri, totul, într-o mare sărbătoare a renașterii analogice.

Evenimentul este organizat de Fundația Județeană pentru Tineret Timiș (FITT), în parteneriat cu Ambulanța Culturală și Emil Kindlein.

 


Cargo Berlin - Timișoara: A documentary truck ride

31 martie, ora 19
stația de autobuz Punctele Cardinale

Un spectacol de teatru în mișcare, un camion reconvertit și povești de viață desfășurate în doi metri pătrați. Pe scurt, Cargo Berlin - Timișoara. În centrul atenției este un trailer modificat, cu 46 de locuri destinate publicului, în care răsună poveștile a doi șoferi de camion. Spectacolul te invită să fii în mijlocul poveștilor celor doi, dar și al provocărilor pe care le întâmpină transportatorii de marfă pe trasee.

Traseul va include staționarea în anumite puncte cheie, precum rampe de manipulare a mărfurilor, depozite, puncte de control și multe altele. Spectacolul este o coproducție Rimini Protokoll - Teatrul Basca și se va juca de mai multe ori, până în 27 mai. 

 
Întâlnire cu Orhan Pamuk, laureat al Premiului Nobel pentru literatură

3 aprilie ora 19:30
Universitatea de Vest, bd.Vasile Pârvan

Scriitorul turc Orhan Pamuk, laureat al Premiului Nobel pentru literatură, va vorbi despre cultura și literatura spațiului de frontieră situat între Orient și Occident, participând la o dezbatere publică moderată de scriitorul Radu Paraschivescu.

Scrierile lui Orhan Pamuk sunt traduse în mai mult de 40 de limbi și publicate în peste 100 de țări. Între cele mai importante teme din operele sale se numără relația dintre cultura orientală și cea occidentală, dar și puternicul specific al mentalității turce, în care plutește multipla melancolie ce se simte și în aerul Istanbulului.


 

Salonul de Carte Bookfest, a zecea ediție la Timișoara

Salonul de Carte Bookfest aduce la Timișoara 40 de expozanți, printre care cele mai importante edituri din România. Gabriel Liiceanu, Armand Goșu, Horia Roman Patapievici, Radu Paraschivescu, Tatiana Niculescu, Ioana Pârvulescu, Sabina Fati, Alexandra Furnea, Augustin Cupșa, Cătălin Dorian Florescu, Rareș Moldovan, Cosmin Perța sunt doar câțiva dintre autorii care vor fi prezenți la această ediție a Bookfest Timișoara. 
Programul complet al evenimentelor se găsește pe www.bookfest.ro.

La fel ca la toate evenimentele Bookfest, intrarea publicului va fi liberă. În toate cele patru zile, salonul de carte va putea fi vizitat între orele 10 și 20.


Visuali Italiane - festival de film în premieră la Cinema Victoria

Visuali Italiane, festival dedicat cinematografiei italiene, prezintă șapte producții din peninsulă, premiate și apreciate la Cannes, Veneția sau Locarno, dar și un film din 1962, într-o copie restaurată de Cinemateca Națională a Italiei.

„Ne dorim să oferim o panoramă cât mai amplă asupra a ceea ce este în prezent lumea filmului în Italia. Sunt comedii, filme istorice, documentare hibride, filme noir, semnate atât de regizori tineri, cât și de cineaști consacrați, selecționate la cele mai importante festivaluri internaționale, de la Veneția, Cannes, Locarno”, spune Laura Napolitano, directoarea Institutului Cultural Italian din București.

Festivalul este la a doua ediție în România și are, în premieră, pe lângă evenimentul din București, și ediții locale, la Cluj-Napoca sau Timișoara.


Alte evenimente culturale desfășurate în Timișoara.

  
   
Coin du livre francophone à Timișoara

29 martie, ora 10
Librăria La două bufnițe, str. M. Corvin

Colțul de carte francofonă va avea peste 1.000 de titluri din domeniile științelor umaniste, literatură, artă, poezie și literatură pentru copii. Cu ocazia acestui eveniment, o întreagă delegație de librari francofoni va veni la Timișoara și vor fi organizate discuții și dezbateri despre piața de carte franceză. De asemenea, pe parcursul anului 2023, sub egida Coin du livre francophone à Timișoara, mai mulți scriitori francofoni vor veni pentru a-și întâlni cititorii.

  
Amintiri necesare: expoziție Simion Lucaciu

30 martie, ora 18
Casa Artelor, str. A. Pacha

Proiectul „Amintiri necesare”, inițiat de Direcția Județeană pentru Cultură și dedicat maeștrilor Timișoarei, continuă cu o expoziție de pictură semnată Simion Lucaciu și curatoriată de Adriana Lucaciu. „Trăit printre furnalele hunedorene, arderea i-a devenit forma mentis ce i-a modelat trăirile. Pe ea o simte în adâncimea sinelui, tensiunea ei o proiectează în afară, iar pictura transcrie fidel mișcarea sa în peisajele marine”, spune Sorina Jecza.

   
Timpuri Noi - Copilu' a făcut 30 de ani

30 martie, ora 19
Manufactura, spl. T. Vladimirescu

Copilu' a crescut. Are 30 de ani. Are vinil, casetă, poster și tricouri. Are și petrecere cu formație vocal-instrumentală! Luați-vă burta, chelia, copiii, prietenii din adolescența de atunci sau colegii de școală de acum și veniți la concert. La concert vor fi pachetele aniversare și tricourile din dotare.

   
Cadre & forme | The joy of dance. Light ways of moving

31 martie, ora 12
Casa Tineretului, str. Arieș

Sunteți invitați la workshopul The joy of dance. Light ways of moving, în care vom căuta să ne înțelegem mecanismele corpului și să ne descoperim mai bine propria corporalitate. Atelierul este coordonat de coregrafa Andreea Novac. Accesul este gratuit, atelierul fiind destinat și profesioniștilor, și publicului larg.


  
  
Despre viață și film, cu Irina-Margareta Nistor

1 aprilie, ora 16:30
Cinema Victoria, str. C. Porumbescu

Sunteți așteptați la o întâlnire cu Irina-Margareta Nistor, pornind de la recentul volum biografic „Irina-Margareta Nistor – zâmbet de cinema”, semnat de Annie Muscă. Nu ratați ocazia de a descoperi poveștile care au construit-o pe Irina-Margareta Nistor ca om, de a afla lucruri mai puțin cunoscute din diferite perioade ale istoriei cinematografiei românești și de a obține un autograf.


   
Miorița, cu Teatrul Auăleu

2 apriie, ora 20
Târgul de Paște, Piața Libertății

În peste 2.000 de variante, moartea e întâmpinată cu resemnare, pâine și sare. Există, însă, o variantă care definește o trăsătură „a locului”, să spunem. O variantă bănățeană, în care ciobănașul resemnat, pe care îl știm din varianta lui Alecsandri, secondat de mioara care spionează pentru el, află că „vor să mi-l omoare”. Schimbă complet paradigma, pune mâna pe ciomag și își apără  turma, dar și sistemele de valori.

 

Alte evenimente

Marți, 28 martie

Conferința Națională de Criminalistică, Facultatea de Drept – UVT, ora 10
Serile imaginare: Oameni și neoameni: Despre Binele care ne desparte, Librăria La două bufnițe, ora 18
Recital cameral romantic, Filarmonica Banatul, ora 19
Armonii de primavară, Consiliul Judeţean Timiş, ora 19
Bleu Reine (Paris) alt/indie LIVE, Manufactura, ora 19:30
Chermeza de marți, Fratelli, ora 22
Latino Party @marțeastudențească, Like Pub, ora 22

Miercuri, 29 martie

Conferința Națională de Criminalistică, Facultatea de Drept – UVT, ora 10
Coin du livre francophone à Timișoara, La două bufniţe, ora 10
Yoga in the Library, Biblioteca Universităţii Politehnica, ora 18
Artă și ecologie cu Andreea Săsăran, Palatul Ștefania, ora 18
Spre nord, Cinema Victoria, ora 18
Stand-Up Comedy - Open Mic - Seara Amatorilor, Manufactura, ora 19
Movie club, FITT, ora 19
Piano Day Timișoara 2023, Centrul Reformat Noul Mileniu, ora 19
Free Public Speaking Meeting - Timișoara Toastmasters, Cowork, ora 19:30
Milonga Querida, Cuib d'Arte, ora 20
O dimineață minunată, Cinema Victoria, ora 20:30

Joi, 30 martie

Salonul de Carte Bookfest Timișoara, ediția a X-a, CRAFT, ora 10
Conferința Națională de Criminalistică, Facultatea de Drept – UVT, ora 10
Atelier senzorial - Distracție pe șantier, Kiddoteka, ora 10
Eveniment de lansare a numărului „Doinaș, contemporanul nostru” al revistei Secolul 21, Universitatea de Vest, ora 13
Istorie, mitic și magic în proza sud-est europeană, de Gordana Peici, Bookfest, CRAFT, ora 15
Lansare de carte: Jurnalism și comunicare digitală. Mass-media asaltată de social media, de Lucian-Vasile Szabo, Bookfest, CRAFT, ora 16:30
Drag mi-e cântecul și jocul, Centrul de cultură și artă, ora 17
Cafeneaua Comunicării - ediția a IX-a, Tucano Coffee, ora 18
Joia muzicală, Biblioteca Centrală Universitară „Eugen Todoran”, ora 18
Joi pe’nserat, C House Milano, ora 18
Efemer, expoziție Sanda Buțiu, Galeria Brăteanu, ora 18
Expoziție Simion Lucaciu, Casa Artelor, ora 18
Poetry Performance cu Alex Higyed, Comenduirea Garnizoanei, ora 18
Seri de poveste la muzeu: Tumulul preistoric de la Susani, Muzeul Național al Banatului, ora 18
Eu și Spotty, Cinema Victoria, ora 18:30
Recital vocal | Aura Twarowska – mezzosoprană, Dragoș Mihăilescu – pian, Filarmonica Banatul, ora 19
Timpuri Noi - Concert aniversar Copilu' a facut 30 de Ani, Manufactura, ora 19
Breaking News, Teatrul Național Timișoara, ora 19
Spin The Bottle #35 w/ Alex Puicea, Reciproc, ora 20
Anti Party, FITT, ora 20
V27_2: Rupem bariere, D'arc, ora 20:30
Încet-încet, Cinema Victoria, ora 20:30
College Party | 10 Years Anniversary Celebration, Like Pub, ora 22
Joia sârbească, ATU Club, ora 22

Vineri, 31 martie

Creative Mornings Timișoara | Bogdan Danciu on Corruption, Faber, ora 7:30
27th Symposium of Students in English, Universitatea de Vest, ora 9
Noua poveste a Scufiței Roșii, Sala Lira, orele 9 și 11:30
Salonul de Carte Bookfest Timișoara, ediția a X-a, CRAFT, ora 10
Cadre & forme 2023 | The joy of dance. Light ways of moving, Casa Tineretului, ora 12
Dezbatere ArtLit  - Textul literar, un dialog între scriitor și traducător, Bookfest, CRAFT, ora 15
Humanitas, Humanitas Fiction și Humanitas Junior, Bookfest, CRAFT, ora 16
Dezbatere: Adevăr sau provocare cu Adina Ștefănescu, Palatul Ștefania, ora 18
Pentru Chiara, Cinema Victoria, ora 18
Street dance battle 1vs1 HIP-HOP, Shopping City, ora 18:30
Alternosfera, Imnuri de război tour, Casa Tineretului, ora 19
Timpuri Noi - Concert aniversar Copilu' a facut 30 de ani, Manufactura, ora 19
Concert vocal-simfonic extraordinar Cuvântul | Dirijor: Gabriel Bebeșelea, Filarmonica Banatul, ora 19
Cargo Berlin - Timișoara - A documentary truck ride, stația de autobuz Punctele cardinale, ora 19
Tête-à-Tête, Mercure, ora 19
Concert Adrian Ilie, Porto Arte, ora 20
Comedy Night ! by Stand-up Comedy Timișoara, Mayerhoff Brauerei, ora 20
Live music with Larisa Sîrbu, C House Milano, ora 20
BROS, un spectacol de Romeo Castellucci, Teatrul Național Timișoara, ora 20
Vera, Cinema Victoria, ora 20:30
Depeche Mode Party @hangingaround w. Mihu&Silv, Aethernativ, ora 20:30
Just dnb, D’arc, ora 23
Bass Request, Hamei, ora 23

Sâmbătă, 1 aprilie

27th Symposium of Students in English, Universitatea de Vest, ora 9
Salonul de Carte Bookfest Timișoara, ediția a X-a, CRAFT, ora 10
Punctul sensibil. De la Mihai Eminescu la Mircea Cărtărescu, CRAFT, ora 10
Program pentru familii și copii, Chronic Desire, ora 11
Kikodar, despre binefacerile ceramicii, atelier, Cafeneaua Verde, ora 11
Cadre & forme 2023 | The joy of dance. Light ways of moving, Casa Tineretului, ora 12
Tina și iepurașul, spectacol pentru copii, Parcul Bucovina, ora 12
Remix ID Tour & Talk, MV Sci-art, ora 15
Analog Mania XI International Festival | Opening weekend day 1, Casa Tineretului, ora 16
Tina și iepurașul, spectacol pentru copii, Parcul Uzinei, ora 16
Despre viață și film, cu Irina-Margareta Nistor. Lansarea biografiei „Zâmbet de cinema”, Cinema Victoria, ora 16:30
Noua poveste a Scufiței Roșii, Piața Libertății, ora 17
Cafe talk, FITT, ora 18
Chess Tournament, FITT, ora 18
A Fool For Art - Târg de primăvară, Lapsus, ora 18
Saturday to Remember, C House Milano, ora 18
Tur ghidat în limba germană, Palatul Ștefania, ora 18
Umbra zilei, Cinema Victoria, ora 18
Concert Timișoara Gospel Project, Sala Capitol, ora 19
Black River Blues Band LIVE,  Manufactura, ora 19
Cargo Berlin - Timișoara - A documentary truck ride, stația de autobuz Punctele cardinale, ora 19
Slow Down! Mai încet!, Teatrul Național Timișoara, ora 19
Franz Kafka - Metamorfoza (traducere și studiu introductiv de Lucian Pricop), Bookfest, CRAFT, ora 19
Stand Up cu Nae Nicolae și Gabriel Dinu, Old House, ora 20
BROS, un spectacol de Romeo Castellucci, Teatrul Național Timișoara, ora 20
Cei care iubim Timișoara - concert special Pragu' de sus, Anturaj, ora 20
nidal stefan, Aethernativ, ora 20:30
Spărgătorul de oase, Cinema Victoria, ora 20:30
Milonga Malena - 7 ani, ediție aniversară, Tango Malena, ora 21
V A L E R I U S, Aethernativ, ora 21:30
Din inima Basarabiei - concert Satoshi, DROP, ora 22
NOMAD Audio - 5 years anniversary w/ Loxy (UK), Escape Underground Hub, ora 23
HOUSED live at D'arc, ora 23
B/plr. pres. Shonky, Cezar, Cap, Faber, ora 23
Kukilla & Maică-ta vs Frenky Soundsystem, Hamei, ora 23

Duminică, 2 aprilie

Salonul de Carte Bookfest Timișoara, ediția a X-a, CRAFT, ora 10
Miuriel, micuța vrăjitoare, teatru de păpuși, Iulius Town, ora 11
Croitorașul cel viteaz, Teatrul Merlin, orele 11 și 13
Program pentru familii și copii, Chronic Desire, ora 11
Art de vivre, atelier, Cafeneaua Verde, ora 11
Cadre & forme 2023 | The joy of dance. Light ways of moving, Casa Tineretului, ora 12
,,Bine faci, povești primești!" ediția a IV-a, La două bufniţe, ora 12
Analog Mania XI International Festival | Opening weekend day 2, Casa Studenților, ora 16
Academia iepurașilor – Paștele e în pericol, Cinema Victoria, ora 16
Tina și iepurașul, spectacol pentru copii, Piața Libertății, ora 16
Povești regândite. De la carte la film, de Cristina Chevereșan și Adina Baya, CRAFT, ora 16:30
Tur de arhitectură și artă cu Glad Carpencu-Pop, Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi”, ora 16:30
Fragmente din istoria sportului evreiesc din România, de Jacov Sobovitz, CRAFT, ora 17
Dorință nebună, Cinema Victoria, ora 18
Concert Timișoara Gospel Project, Sala Capitol, ora 19
Sarea în bucate, Teatrul Național Timișoara, ora 19
Sax Session, C House Milano, ora 19:30
Miorița, Teatrul Auăleu, Piața Libertății, ora 20
Noaptea fantomă, Cinema Victoria, ora 20:30

Luni, 3 aprilie

Concert Timișoara Gospel Project, Sala Capitol, ora 19
Conferință Orhan Pamuk, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, Universitatea de Vest, ora 19:30
 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Spectacola | Categorie: Timisoara 2023


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel