TM2023. Evenimentele săptămânii din cadrul Programului Timișoara - Capitală Europeană a Culturii

Data actualizării: | Data publicării:
TM2023. Palatul Culturii din Timisoara/ foto Agerpres
Descriere foto: TM2023. Palatul Culturii din Timisoara/ foto Agerpres

După o săptămână și mai ales un weekend foarte pline, în care a fost greu, dacă nu imposibil chiar, să ne împărțim, o luăm acum... la pas. La propriu și la figurat, pentru că ne așteaptă un festival plin de surprize (multe-multe gastronomice), din care am putea învăța mai multe despre cum să nu risipim resursele și să consumăm responsabil. Sunt și concerte, pare că și vremea va fi bună, așa că merită o plimbare. 

Am ajuns și la mult așteptatul moment al redeschiderii Cinema Timiș, pe care aceeași echipă entuziastă de la Victoria va încerca să-l fixeze bine pe harta culturală a Timișoarei. Și, tot pentru cinefili, avem în premieră și un festival de film basarabean.

Sunt lansări interesante de carte, Blazzaj revine cu un vinil de poveste, puteți explora din nou Orașul Paralel, iar în Domul din Piața Unirii continuă concertele din Festivalul Internațional de Orgă. 

Sunt și party-uri, deci aruncați un ochi pe programul pe zile și alegeți. Doar nu stați în casă, fiindcă e păcat să pierdeți lucrurile faine din jur.

 

La Pas: haioșe, supă anti-risipă, dulceață, ateliere, resurse, muzică și film

13 - 15 octombrie
Muzeul „Corneliu Mikloși”, bd. Take Ionescu

Hrana, patrimoniu cultural imaterial, devine ambasadoarea mai multor culturi și liant al diferitelor comunități locale, prin Festivalul La Pas - Festival de gastronomie artizanală. De această dată, evenimentul, ale cărui ediții anterioare au avut loc în Parcul Rozelor, se mută la Muzeul de Transport Public „Corneliu Mikloși”.

Bunătăți din satele multietnice ale Banatului, din inima Transilvaniei și nu numai, produse artizanale, de la mici producători, structuri de economie socială și ferme de familie vor putea fi degustate aici. Printre ele, slănina fragedă de porc de Bazna, brânza de Hoghilag, dulceaţa de ardei iute și gemul de rubarbă, zacusca după rețeta din Țara Momârlanilor, haioșe cu gem de prune care se pregătesc în Banat, un desert evreiesc - hamantaș și unul cehesc - rulada dulce cum se face în Sfânta Elena, sat locuit de cehi.

Vor fi și o mulțime de ateliere, toate având ca temă principală consumul responsabil și oprirea risipei, cu variațiuni în funcție de fiecare invitat. Seară de seară vor fi și concerte, așa că aveți toate motivele să treceți, de vineri până duminică, pe la Muzeul de Transport Public „Corneliu Mikloși”. Mihaela Vețan, de la CRIES, organizatoarea evenimentului, povestește AICI despre ce și cum.

 

Hai la Cinema Timiș! Marea redeschidere

Cinema Timiș se redeschide. Între 13 și 15 octombrie, vino să descoperi cea mai modernă sală de cinema, chiar în centrul Timișoarei, și să te bucuri de un program special. Nu rata întâlnirile cu regizorul Tudor Giurgiu, care aduce „Libertate”, sau cu vloggerul Mircea Bravo și „Nunta pe bani”.  

Primul film care se va vedea în noua sală de la Timiș este „Asteroid City”, al lui Wes Anderson. În plus, în premieră pe ecran mare în România veți putea vedea „Imperiul luminii”, semnat Sam Mendes. Weekendul începe pe ritmuri de blues cu Soul Serenade și Hanno Hofer  și se încheie cu un party retro cu DJ Sorin Lupașcu, chiar în fostul Club 30.

Cinema Timiș, în noua sa formă, a costat peste cinci milioane de euro. Sala principală pentru proiecții de film, concerte și alte evenimente are  529 locuri pe scaune, ecran fix de cinema 2D/3D, proiector digital Barco 4k, sistem de sunet pentru cinema Dolby Surround 7.1 și instalaţie auxiliară de sunet pentru evenimente.
 

CineMoldova: o lume de descoperit

La Timișoara are loc în premieră Festivalul de Film Basarabean „CineMoldova”. Acesta este pus la cale de Organizația Studenților Basarabeni din Timișoara și aduce în fața publicului cele mai bune producții cinematografice din Republica Moldova. Scurt- și lungmetraje, drame, comedii sau documentare, sunteți așteptați să explorați cultura și creativitatea basarabeană.

Toate filmele vor fi proiectate la Casa Tineretului. Intrarea este liberă, așa că vino să fii faci parte dintr-o călătorie cinematografică absolut inedită. 

 

 

 

Cină la film

11 octombrie, ora 18:30
Cinema Victoria, str. C. Porumbescu

Gastronomia, literatura și filmul se împletesc într-o „Cină la film", sub umbrela Culinaria Banatica. Invitatele serii sunt Adriana Babeți și Smaranda Vultur, iar participanții vor privi în bucătăria locală prin ochii celor două. La intrare, ei vor fi întâmpinați de un bufet inspirat din scrierile celor două invitate și  vor avea astfel ocazia să guste delicii din… literatură.

 

În torent, de Răsvan Popescu

12 octombrie, ora 18
Cărturești, Piața Victoriei

„În torent” este o povestire-scenariu, unde biografia și narațiunea devin una, până se metamorfozează într-un labirint în care rătăcește Minotaurul-Autor, iar imaginea și cuvîntul interferează pe un ecran virtual. Asistăm la un puzzle care se adună, se destramă, se recompune, poveste despre poveste, într-o altă poveste. Invitați la lansare sunt Robert Șerban și Vasile Popovici.

 

Pălăria spaniolă

12 octombrie, ora 18
Cazarma U, Piața Mărăști

Cele 16 pălării imaginate de Cosmina Nicolescu vă invită la o călătorie atipică în istoria picturii spaniole, în care îi veți redescoperi pe Joaquín Sorolla, Ricardo Balaca, Alonso Sánchez Coello, Claudio Coello, Francisco Goya, Adelardo Covarsí, Pablo Picasso, Francisco Zurbarán, Raimundo de Madrazo, Antonio Berni, Miquel Barceló, Carmelo Fernández, Frida Kahlo, Remedios Varo și Diego Velásquez.

 

Pluta Meduzei, de Franzobel

13 octombrie, ora 19
Cărturești, PIața Victoriei

Scriitorul austriac Franzobel vine la Timișoara pentru a lansa versiunea în limba română a bestsellerului „Pluta Meduzei”. În timp ce citești acest roman, te-ai putea întreba dacă acest naufragiu ți s-ar fi părut la fel de palpitant în cazul în care ai fi fost unul dintre personaje. Te-ai fi aflat, desigur, într-o situație dramatică. Franzobel are însă darul rar de a-ți crea iluzia că ești prezent în viața tuturor personajelor sale. 

 

 

Blazzaj: lansarea albumului „Întoarcerea Omului Furnicar”

14 octombrie, ora 20
Faber, str. Peneș Curcanul

Vino să descoperi 14 povești muzicale noi pline de funk, cu viniluri de vânzare cu autografe, poze și discuții. La 20 de ani de la ultimul album, Blazzaj desenează pe portativ un alt peisaj. Despre un vis ce nu te aruncă în abis, despre orașul ce curge prin tine, despre o lume în care totul în jur merge mai bine, chiar mult prea bine.

 

Timișoara Free Tours – Turist la tine acasă

15 octombrie, ora 18
Facultatea de Arte și Design, str. Oituz

Asociația Turism Alternativ revine cu al treilea sezon de evenimente intitulate „Turist la tine acasă”. Localnicii, dar și turiștii vor avea ocazia să se familiarizeze cu istoria orașului. Vor fi și invitați surpriză, care vor spune povești din locurile în care publicul nu are ocazia să intre în mod obișnuit.





Miercuri, 11 octombrie

Mentorat și formare pentru facilitatori în domeniul artei și al științei, MV, ora 14
Conexiuni teatrale. Tendințe actuale în artele spectacolului, Universitatea de Vest, ora 18
În căutarea demnității – curs cu taraf, Universitatea de Vest, ora 18
Joel Hoekstra (Whitesnake) and Brandon Gibbs (Poison / Devil City Angels) + guests live, M2 event venue, ora 19
Rock Jazz Folk de frunce. Timișoara – tur ghidat muzical, FITT, ora 19
Copiii nopții, Teatrul Național Timișoara, ora 19
Dragonul, Teatrul German de Stat, ora 19,30
Mammalia, Cinema Victoria, ora 20,30

Joi, 12 octombrie

Modelând natura – atelier pentru studenți, Universitatea Politehnica, ora 10
Food Truck Festival, ediția de toamnă, Piața Libertății, ora 12
Mentorat și formare pentru facilitatori în domeniul artei și al științei, MV, ora 14
Identitate între vizibil și invizibil. O abordare neconvențională a incluziunii, Biblioteca Universității Politehnica, ora 16
Evening Dance, D’arc pe mal, ora 18
REZA: Contemporary Odysseys, Facultatea de Arte și Design a UVT, ora 18
Orașul paralel: Party în Elisabetin – Lela, Teatrul Maghiar „Csiky Gergely”, ora 18,30
Orașul paralel: Party în Elisabetin – Beata, Teatrul Maghiar „Csiky Gergely”, ora 18,30
Orașul paralel: Party în Elisabetin – Edgar, Teatrul Maghiar „Csiky Gergely”, ora 18,30
Orașul paralel: Party în Elisabetin – XO, Teatrul Maghiar „Csiky Gergely”, ora 18,30
Orașul paralel: Party în Elisabetin – Portal, Teatrul Maghiar „Csiky Gergely”, ora 18,30
un(safe) zones – selecție BIDFF, proiecție de film de dans, Cinema Victoria, ora 19
Roman Franc – Collectives / expoziție de fotografie, HEI – Bastionul Theresia, ora 19
Așteptându-l pe Brâncuși #19, Piața Unirii, ora 19
Recital de orgă / Luciano Zecca, Domul Romano-Catolic, ora 19,30
100 years of punk: Lecsa-punk / HAOS / Borneo w. Cardanja, Nemesis Art Club, ora 20
TheWeeknd Themed Party, #altfel, ora 20
Proiecție specială a filmului TÓTEM și o discuție cu psihoterapeutul Ioana Chirilov, Cinema Victoria, ora 20,30
Concert Melting Dice, The 80s Pub, ora 21

Vineri, 13 octombrie

Modelând natura – atelier pentru studenți, Universitatea Politehnica, ora 10
Food Truck Festival, ediția de toamnă, Piața Libertății, ora 12
Mentorat și formare pentru facilitatori în domeniul artei și al științei, MV, ora 14
Salonul Internațional de Caricatură de Presă și Arte Vizuale Satirice, Iulius Town, ora 16
Compozitorul de azi în România - punți și provocări în drumul către interpret și public, Liceul „Ion Vidu”, ora 16,30
CineMoldova: Of I Sigh, de Vlad Bolgarin, Casa Tineretului, ora 17,10
CineMoldova: Cerul fără stele, de Victor Popovici, Casa Tineretului, ora 17,30
CineMoldova: Eva noastră, de Ana Gurdiș, Casa Tineretului, ora 18
50% mai aproape de un final memorabil – lectură performativă, La două bufnițe, ora 18
Life in zero waste is fantastic!, CronicLove Productions Europe, ora 18
Jazz Ahoy!, Casa Artelor, ora 18
Mutat de la noi la Timișoara, Muzeul Apei, ora 18,30
Tigru, Cinema Victoria, ora 18,30
Orașul paralel: Party în Elisabetin – Lela, Teatrul Maghiar „Csiky Gergely”, ora 18,30
Orașul paralel: Party în Elisabetin – Beata, Teatrul Maghiar „Csiky Gergely”, ora 18,30
Orașul paralel: Party în Elisabetin – Edgar, Teatrul Maghiar „Csiky Gergely”, ora 18,30
Orașul paralel: Party în Elisabetin – XO, Teatrul Maghiar „Csiky Gergely”, ora 18,30
Orașul paralel: Party în Elisabetin – Portal, Teatrul Maghiar „Csiky Gergely”, ora 18,30
Concert simfonic dedicat Zilei Naționale a Spaniei, dirijor Ricardo Casero, solistă Leticia Moren, Filarmonica Banatul, ora 19
Răsucirea / The Twist, vernisaj expoziție, Kunsthalle Bega, ora 19
Cinema Timiș se redeschide: Asteroid City, ora 19
LaPas23: Concert Amalia Gaiță, Muzeul Corneliu Mikloși, ora 19
Mircea Baniciu & Band, Porto Arte, ora 19
Ian // School Takeover, Heaven, ora 19
Amintiri din epoca de școală, Teatrul Național Timișoara, ora 19
Turandot, Opera Națională Română, ora 19
Ramanenjana, spectacol de dans contemporan, Faber, ora 19,30
CineMoldova: Goodbye, Olegovici!, de Eugeniu Popovici, Casa Tineretului, ora 20
LaPas23: Concert E-an-na, Muzeul Corneliu Mikloși, ora 20
Blacksheep, M2 event venue, ora 20
Crima este a mea, Cinema Victoria, ora 20,30
LaPas23: Concert Luna Amară, Muzeul Corneliu Mikloși, ora 21
Concert Lia Burg, Mayerhoff Brauerei, ora 21
Ender – stoner / doom / grunge, Nemesis Art Club, ora 21,30
Fusion 2023, Aerodromul Cioca, ora 22
Drum & bass request, D’arc, ora 22,30
CineMoldova: Party,  MGM Bastion, ora 23
Nexperimental Session, special guest Beorge Gonea, Hamei, ora 23
Concert Theo Rose, Epic Vară, ora 23

Sâmbătă, 14 octombrie

Workshop Bodies în Motion. Creating fictions and intensities/ Cadre & forme 2023, FITT, ora 10
LaPas23: Brutăria Altfel, Muzeul Corneliu Mikloși, ora 11
Food Truck Festival, ediția de toamnă, Piața Libertății, ora 11
LaPas23: Glasul pâinii se aude la pas, Muzeul Corneliu Mikloși, ora 11
LaPas23: Watercolor magic, Muzeul Corneliu Mikloși, ora 11
Oportunități de finanțare în cadrul programului Cetățeni, Egalitate, Drepturi și Valori, Muzeul Corneliu Mikloși, ora 11,30
Blind Date with a Book, MYAH, ora 12
Ateliere creative și de tehnologie pentru copii #3, Iulius Gardens, ora 12
Mentorat și formare pentru facilitatori în domeniul artei și al științei, MV, ora 14
CineMoldova: Ce zici?, de Ioana Vatamanu-Mărgineanu, Casa Tineretului, ora 15
LaPas23: Recunoaște condimentul!, Muzeul Corneliu Mikloși, ora 15
LaPas23: Achiziții publice responsabile, Muzeul Corneliu Mikloși, ora 15
LaPas23: Cum eficientizam activismul climatic?, Muzeul Corneliu Mikloși, ora 15
LaPas23: Poluarea aerului în orașe, Muzeul Corneliu Mikloși, ora 15
Spacers Festival, Piața Sf. Gheorghe, ora 15
Bobiță și Buburuză 5 – Povestea lunilor, Cinema Victoria, ora 15
LaPas23: Atelier modă sustenabilă – modificări reversibile de haine, Muzeul Corneliu Mikloși, ora 15,30
CineMoldova: Daydream, de Igor Cobileanski, Casa Tineretului, ora 16
LaPas23: Spectacol „științific”, Muzeul Corneliu Mikloși, ora 16
LaPas23: Upcycling Art, Muzeul Corneliu Mikloși, ora 16
CineMoldova: Te iubesc, Ion și Doina, de Leontina Vatamanu, Casa Tineretului, ora 16,30
Cinema Timiș se redeschide: Nuntă pe bani, ora 17,30
LaPas23: Concert Iarba fiarelor, Muzeul Corneliu Mikloși, ora 18
Arsenie. Viața de apoi, Cinema Victoria, ora 18
Mutat de la noi la Timișoara, Muzeul Apei, ora 18,30
Orașul paralel: Party în Elisabetin – Lela, Teatrul Maghiar „Csiky Gergely”, ora 18,30
Orașul paralel: Party în Elisabetin – Beata, Teatrul Mghiar „Csiky Gergely”, ora 18,30
Orașul paralel: Party în Elisabetin – Edgar, Teatrul Maghiar „Csiky Gergely”, ora 18,30
Orașul paralel: Party în Elisabetin – XO, Teatrul Maghiar „Csiky Gergely”, ora 18,30
Orașul paralel: Party în Elisabetin – Portal, Teatrul Maghiar „Csiky Gergely”, ora 18,30
Concert Magnetical Muse, Porto Arte, ora 19
Cedry2k și Pietonu’ – concert „Rap de gherilă”, D’arc, ora 19
MidNight Market, Agrocampus USVT, ora 19
Canarro (gypsy swing jazz), Manufactura, ora 19
Upamercado – concert de lansare album piano solo, Casa Artelor, ora 19
Deasupra capului | Stagiunea teatrală de toamnă Basca, Teatrul Basca, ora 19
CineMoldova: Maluri, de Lucia Tăut, Casa Tineretului, ora 19,30
Imund / opening act Dubla 3, M2 event venue, ora 19,30
Din alte vieți, Cinema Victoria, ora 20
Cinema Timiș se redeschide: Libertate, ora 20,30
LaPas23: Concert Bucium, Muzeul Corneliu Mikloși, ora 21
Campus Fest#1 – Bigger, Better, Stronger, Heaven, ora 22
Afro Carribean Timișoara, Blue Club, ora 22
Opening Season, Casa del Retro, ora 22
Fusion 2023, Aerodromul Cioca, ora 22
LaPas23: DJ Obeah, Muzeul Corneliu Mikloși, ora 23
TM Takeover 28, Escape Underground Hub, ora 23
Studio Culture Unified Music #2, Hamei, ora 23

Duminică, 15 octombrie

Workshop Bodies în Motion. Creating fictions and intensities/ Cadre & forme 2023, FITT, ora 10
LaPas23: Supa anti-risipă, Muzeul Corneliu Mikloși, ora 10
LaPas23: Atelier haine refashioned: upcycling și transformarea garderobei tale, Muzeul Corneliu Mikloși, ora 10,30
Food Truck Festival, ediția de toamnă, Piața Libertății, ora 11
Clubul de știință Mattika, Muzeul Apei, ora 11
LaPas23: Transformăm, nu poluăm!, Muzeul Corneliu Mikloși, ora 11
LaPas23: De la fermă la farfurie. În căutarea drumului potrivit, Muzeul Corneliu Mikloși, ora 11
LaPas23: Biluțele anti-risipă alimentară, Muzeul Corneliu Mikloși, ora 11
LaPas23: Descoperim condimente și coacem biscuiți, Muzeul Corneliu Mikloși, ora 11
LaPas23: La un ceai din plai, Muzeul Corneliu Mikloși, ora 11
Ateliere creative și de tehnologie pentru copii #3, Iulius Gardens, ora 12
Târg de carte și vinil, Scârț Loc Lejer, ora 14
CineMoldova: Paparuda, de Lucia Lupu, Casa Tineretului, ora 15
LaPas23: Atelier creativ Cum prinde viață hârtia?, Muzeul Corneliu Mikloși, ora 15
LaPas23: Munca online și dispozitivele digitale: impactul asupra mediului, Muzeul Corneliu Mikloși, ora 15
LaPas23: Fiecare picătură de apă contează!, Muzeul Corneliu Mikloși, ora 15
Spacers Festival, Piața Sf. Gheorghe, ora 15
CineMoldova: Anișoara, de Ana Felicia Scutelnicu, Casa Tineretului, ora 15,30
Argonauții: Povești șoricești, Cinema Victoria, ora 16
LaPas23: Fluturi de macrame, Muzeul Corneliu Mikloși, ora 16
Cinema Timiș se redeschide: Imperiul luminii, ora 17,30
CineMoldova: Grădina sovietică, de Dragoș Turea, Casa Tineretului, ora 17,45
Amazoanele – școala de balet Rodica Murgu, sala ONRT, ora 18
Meandre, Cinema Victoria, ora 18
Mutat de la noi la Timișoara, Muzeul Apei, ora 18,30
LaPas23: Concert Sonatic, Muzeul Corneliu Mikloși, ora 19
Școala femeilor vs. școala bărbaților, Teatrul Național Timișoara, ora 19
Deasupra capului | Stagiunea teatrală de toamnă Basca, Teatrul Basca, ora 19
CineMoldova: Culorile, de Viorica Meșină, Casa Tineretului, ora 19,30
Recital de orgă și pian / Scott Brothers Duo, Domul Romano-Catolic, ora 19,30
Cinema Timiș se redeschide: Playback, ora 20
LaPas23: Concert Delta pe obraz, Muzeul Corneliu Mikloși, ora 20
Maestrul grădinar, Cinema Victoria, ora 20
LaPas23: Concert Partizan, Muzeul Corneliu Mikloși, ora 21

Luni, 16 octombrie

Mutat de la noi la Timișoara, Muzeul Apei, ora 18,30
Recrutări studenți actori / regizori / împătimiți de teatru, Teatrul Thespis, ora 20
Secretul fericirii, Sala ONRT, ora 20



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Spectacola , Gabriela Ungureanu | Categorie: Timisoara 2023


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel