TM2023. Evenimentele săptămânii din cadrul Programului Timișoara - Capitală Europeană a Culturii

Data publicării:
TM2023. Palatul Culturii din Timisoara/ foto Agerpres
Descriere foto: TM2023. Palatul Culturii din Timisoara/ foto Agerpres

Primele două concerte din seria celor șase pe care le aduce la Timișoara Festivalul „George Enescu”, o nouă reprezentație a unui spectacol-eveniment al Teatrului Național, revenirea, în orașul de pe Bega, a Street Delivery. Un film special despre Arsenie Boca, o întâlnire faină pentru cei care iubesc hip-hopul, dar și alte concerte. Un târg cu artizanii și creatorii locali, dar și poveștile din Orașul Paralel sau două seri de dans în deja consacratul spațiu din Piața Sf. Gheorghe.

Vine toamna, se coc „roadele” culturale. Stați pe-aproape!



Aruncați un ochi pe programul pe zile și o să găsiți lucruri tare faine. Sfârșitul de vară pune în mișcare lumea culturală a orașului, care pregătește o toamnă plină de evenimente. Până atunci, bucurați-vă că vremea s-a îmbunat, nu ne mai topim din picioare la o simplă plimbare, așa că puteți încerca, cu puțin curaj, să descoperiți întâmplări noi, care să vă deschidă gustul spre ce va să vină.

Atât vă spunem: pregătiți-vă de săptămâni pline, cu surprize și oameni care să vă facă uitate mai repede vacanțele trecute și să vă bucure sufletele. 

 

Ensemble Intercontemporain | Festivalul George Enescu la Timișoara

3 septembrie, ora 19
Filarmonica Banatul, bd. CD Loga 2

Festivalul Internațional George Enescu vine la Timișoara, Capitala Europeană a Culturii 2023. Primul concert dintr-o serie de șase va fi susținut de Ensemble Intercontemporain, înființat în 1976, de renumitul compozitor francez Pierre Boulez.

Ansamblul este cunoscut pentru promovarea și interpretarea muzicii contemporane, fiind dedicat exclusiv acestui gen de muzică. Ensemble Intercontemporain este format din peste 30 de muzicieni profesioniști specializați în interpretarea muzicii contemporane și experimentale. Ansamblul a efectuat turnee în întreaga lume și a înregistrat mai multe albume aclamate de critici și public. Repertoriul ansamblului include lucrări semnate de cei mai importanți compozitori ai secolului XX și XXI, precum Boulez, Stockhausen, Ligeti, Berio, Xenakis sau Grisey.

Programul concertului: György Ligeti - Dix Pièces, György Ligeti - Chamber Concerto for thirteen instrumentalists, Diana Rotaru - Red Hot for clarinet violin cello and piano, Marko Nikodijevic - Music box/selbstportrait mit Ligeti und Strawinsky (und Messiaen ist auch dabei), for ensemble, Unsuk Chin - Gougalōn (Scenes from a Street Theater for ensemble).

 

Exod, poveste despre umanitate

3 septembrie, ora 19
Teatrul Național Timișoara

Teatrul Național Timișoara deschide luna septembrie cu „Exod”, cel mai nou spectacol al său, recent selecționat la Festivalul Național de Teatru. Vorbim despre o creație a regizorului-fenomen Oskaras Koršunovas, pe textul lui Marius Ivaškevičius, care a avut premiera în luna iunie.

Spectacolul vorbește în primul rând despre umanitate, analizează principiul umanității care unește oamenii prin diferențele dintre ei, sociale sau etice, și este un strigăt pentru dreptul la viață și pentru dreptul la demnitate. Textul lui Marius Ivaškevičius, în traducerea și adaptarea Ralucăi Rădulescu, a fost rescris la Timișoara prin contribuția echipei, alături de dramaturg și de regizor. 

„Relativitățile debordante ale lui acasă, tema migrației, traumele naționale și individuale generate de actul și sentimentul plecării, auto-colonizarea, problematica străinului, singurătatea, disperarea și supraviețuirea într-o altă cultură – sunt tot atâtea linii de studiu socio-teatral pe care regizorul lituanian Oskaras Koršunovas și dramaturgul Marius Ivaškevičius le deschid la Teatrul Național «Mihai Eminescu» Timișoara”, au explicat selecționerii Festivalului Național de Teatru.

 

Harababura Vintage Fair, la o nouă ediție

Institutul Francez din Timișoara găzduiește, la început de septembrie, o nouă ediție a evenimentului Harababura Vintage Fair. Târgul va fi deschis între orele 12 și 20, iar intrarea este liberă. 

Harababura Vintage Fair este o experiență care celebrează creativitatea românească și pune în lumină potențialul artistic al Timișoarei. El promovează designul local și oferă publicului oportunitatea de a descoperi creatori locali.

Sâmbătă, 2 septembrie, vor avea loc două concerte cu trupele Ko Shin Moon din Franța și K not K din România. Ko Shin Moon, formată în 2017, înseamnă melodii în care repertoriile, genurile și epocile se amestecă și formează un limbaj nou. Karpov Not Kasparov, un duo format din Valeriu Borcoș și Eduard Gabia, produce o muzică bazată pe regulile și strategiile șahului, iar rezultatul este foarte ritmat, cu influențe orientale.

Festivalul Cămine în mișcare, ca să nu ne uităm istoriile

Festivalul Cămine în mișcare înseamnă spectacole de teatru, proiecții de film documentar, conferințe, expoziții de artă naivă și artist talks, care se desfășoară în Timișoara și în alte localități din Banatul istoric, în perioada 1 septembrie - 29 octombrie.  Proiectele au fost selectate printr-un apel deschis și au fost realizate în cadrul unor rezidențe artistice, de către 10 artiști / echipe de artiști din Ucraina, Serbia și România. 

La baza tuturor evenimentelor se află colecția de povești despre migrație, război, strămutare, revoluție și memorie, culese de o echipă multidisciplinară, în cadrul etapei de cercetare a proiectului Cămine în mișcare în anul 2022, în România, Serbia, Ungaria și Ucraina. Festivalul se deschide la 1 septembrie, cu „Timpul lupilor”, de Adrian Mokanu, și „Diary”, de Olha Yeriemieieva. 

„Timpul lupilor” este o instalație muzicală imersivă, a cărei textură sonoră este creată prin juxtapunerea unor înregistrări reale, cu sunete electronice. Ea este inspirată din experiența personală a lui Adrian Mokanu, care, aflat în Kiev în dimineața zilei de 24 februarie 2022, când Rusia a invadat Ucraina, a confundat alarmele de avertizare pentru raid aerian cu urlete de lupi. „Diary” este o instalație-jurnal, inspirată de romanul „Leagănul respirației” de Herta Müller, din povestea unui adolescent care cade victimă, alături de zeci de mii de alte persoane, deportărilor în lagărele de muncă din Uniunea Sovietică. Povestea este pusă în paralel cu situația ucrainenilor forțați să se relocheze din cauza războiului.

 

 

 


District Sonor Soundscape

1 septembrie 2022, ora 17
anturaj, bd. V. Pârvan

Ultimul weekend District Sonor Soundscape e ultima ta șansă să trăiești la maximum experiența inedită oferită de un boutique festival. Te așteaptă trei zile de concerte, workshopuri de tatuaje și caricaturi sau expoziții digitale de animație. Primele două ediții au avut jamsession-uri extraordinare și un public minunat. Acum ești așteptat să (re)descoperi artiști precum  Shantel (Germania) sau Koza Mostra (Grecia).

 

 

Mixtape Festival #103

1 septembrie, ora 18
Agrement Arena

Peste 30 de artiști vor urca pe scenă cu hituri clasice și piese în primă audiție, de la beat-urile old-school din anii ’90 până la sound-ul ultra-fresh din noul val. Mai multe legende rap vor fi din nou împreună pe aceeași scenă în Timișoara după mult timp. Printre ei se numără Norzeatic, Brugner, Cedry2k, Specii și Sișu, alături de brigada Stradavarius. Scena locală este reprezentată de Injektah și băieții de la MCs United.

 

Arsenie. Viața de apoi

2 septembrie, ora 20
Cinema Victoria, str. C. Porumbescu

Privirea unui călugăr mort hipnotizează masele, devenind un brand extrem de profitabil. Pe măsură ce biserica românească hotărăște să-l sfințească, pornim într-un pelerinaj fictiv care ne conduce cu umor și fantezie prin confuzia noastră actuală și temerile globale. Filmul lui Alexandru Solomon a fost prezentat la festivaluri precum TIFF și Karlovy Vary. Proiecția va fi urmată de o discuție online cu regizorul.

 

 

Repetiții cu publicul - Ecoul Sinagogilor

3 septembrie, ora 17
Facultatea de Muzică și Teatru – UVT

Sunteți invitați la o nouă sesiune de repetiții, susținută de Cvartetul Bălănescu și prim-cantorul cultului mozaic Emanuel Pusztai, în Sala Orpheum, a Facultății de Muzică și Teatru. Sesiunea de repetiții vine ca un preambul al turneului Ecoul Sinagogilor. Piesele sunt rodul colaborării dintre Alexander Bălănescu și Emanuel Pusztai, care au avut ca sursă de inspirație practicile și ritualurile vieții evreiești. Accesul este gratuit.

 

Orașul Paralel // Iosefin // Fabric

4 septembrie, ora 16
Mai multe locații

Trilogia Orașul Paralel intră într-o nouă dimensiune. În luna septembrie, spectacolele de teatru imersiv Iosefin, Fabric și Party în Elisabetin se joacă împreună. Lăsați-vă călăuziți de personajele preferate și (re)descoperiți cartierele Timișoarei. Iosefin - trei trasee, două limbi, un kilometru jumătate. Fabric începe pe vapor. Party în Elisabetin e un Wonderland teatral imersiv în care participanții pot descoperi mai multe atracții.





 
Vineri, 1 septembrie

Prelegerile ITO 2023, Sala Olimpia, ora 10
Harababura Vintage Fair, Institutul Francez, ora 12
Harababura Vinyl Fair, Institutul Francez, ora 12
Spații comune - Street Delivery | Ediția a XVI-a, Parcul Gheorghe Doja, ora 17
End of Summer Fiesta: Finisaj Ilustrad/As & DJ Set Petit Comité, Bastionul Theresia, ora 18
Summer Finale, Șura, ora 18
Retro pe Mal, D'arc, ora 18
Plimbări eco-senzoriale prin umbre și lumini, CRUD, ora 18
Live Music - Bella Luna, C House Milano, ora 18
Timpul lupilor | Adrian Mokanu, Galeria 5, ora 18
Diary | Olha Yeriemieieva, Galeria 5, ora 18
Zăpadă de august, Cinema Victoria, ora 18:30
Poetry Jam Comuna 30 | Street Delivery - Spații comune, Parcul Gheorghe Doja, ora 19
M2 event venue Grand Opening, M2, ora 19
Spectacol Be the storm, Moveo Company | Cadre & Forme,  Piața Sfântul Gheorghe, ora 19:30
Concert Teo Sax, Porto Arte, ora 20
Proiecție „Suprêmes” | Street Delivery, Cinema Victoria, ora 20:30
Timișoara by Night - un tur de noapte prin oraș dedicat tinerilor, Flight Bus, ora 21
Caravana TIFF Unlimited: Confort nordic / Nordic Comfort, Iulius Gardens, ora 21
Odotte, aethernativ, ora 21:30
Karaoke Special Night, Charlie's Pub, ora 22
Cool Retro, Casa del Retro, ora 22
Latino Rooftop Party!, The Bird, ora 22
souLmazE b2b Enciclopedius Selectus, Hamei, ora 23
database x Rave x Girls Love Movement, Muzeul Satului Bănățean, ora 23
 
Sâmbătă, 2 septembrie

Actor's World Championships 2023, ora 8
Descoperiri: Fabricat în Fabric, prezentat de Adriana Babeți, ora 10
Prelegerile ITO 2023, Sala Olimpia, ora 10
AnonimTM’s One Day Boat Party, D'Arc pe Mal, ora 11:30
Harababura Vintage Fair, Institutul Francez, ora 12
Harababura Vinyl Fair, Institutul Francez, ora 12
???????????????????????????? ????????: ????????̆????????̆???????????????????? ???????????????????????????????????? (workshop sci-fi), MV, ora 12
Flecăreții – Aventuri cu Pettson și Findus, Cinema Victoria, ora 15:30
District Sonor Soundscape, anturaj, ora 17
Casting Miss Timișoara by Denisa Tudoran, Iulius Town, ora 17
Proiecție „Revoir Paris / Amintiri din Paris” | Street Delivery, Cinema Victoria, ora 17:30
Mixtape Festival #103, Agrement Arena, ora 18
OneTwo Brewery Days, OneTwo, ora 18
Saturdaying pe Mal, D'arc, ora 18
Plimbări eco-senzoriale prin umbre și lumini, CRUD, ora 18
Come on, Barbie, let's go party with SalemGlitch, L'iziera Park, ora 18
Adevărata poveste a spânului - One Woman Show, La Pisici Cafe, ora 18:30
Retro-Active Party, M2 - event venue, ora 19
Melmac Riders in Timisoara (Led Zeppelin tribute), Manufactura, ora 20
Ko Shin Moon live • K not K live, Harababura Vintage Fair, Institutul Francez, ora 20
Concert Titi Dragomir & Vest Phoenix Cover, Porto Arte, ora 20
Saturday to Remember, C House Milano, ora 20
Caravana TIFF Unlimited: Încă două loturi, Iulius Gardens, ora 21
Cordial Groove @aethernativ, ora 21:30
Quantrussyan Take Over, Hamei, ora 23

Duminică, 3 septembrie

Actor's World Championships 2023, ora 8
Descoperiri: Cum să aperi o cetate?,  prezentat de Adriana Babeți, ora 10
Harababura Vintage Fair, Institutul Francez, ora 12
Harababura Vinyl Fair, Institutul Francez, ora 12
Proiecție „Tripletele din Belleville” | Street Delivery - Spații comune, Cinema Victoria, ora 16
District Sonor Soundscape, anturaj, ora 17
OneTwo Brewery Days, OneTwo, ora 18
Sunday Groove with Zaha, D'Arc pe Mal, ora 18
Concert „Anotimpurile” - Antonio Vivaldi, Sinagoga din Cetate, ora 19
Concert Eufonia Baroque Academy | Contrasts, Biserica Piaristă, ora 19
Tactici de abuzament, Teatrul Basca, ora 19
Recital de orgă și Academica Brass, Centrul Reformat Noul Mileniu, ora 19:30
Copiii celorlalți, Cinema Victoria, ora 20
Caravana TIFF Unlimited: Casablanca, Iulius Gardens, ora 21
We Singing Colors | Street Delivery, Parcul Gheorghe Doja, ora 21

Luni, 4 septembrie

Vernisarea expoziției „Dușmance ale poporului”, Memorialul Revoluției, ora 13
Galactic Tick Festival, Centrul de Proiecte, ora 17
Orașul Paralel // Iosefin // Fabric, ora 18
Concert Fine Arts Quartet | Festivalul George Enescu la Timișoara, Sala Capitol, ora 19
Monoloagele solitudinii / #3 & #4, Centrul de Cultură și Artă, ora 20

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Spectacola | Categorie: Timisoara 2023


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel