TM2023. Evenimentele săptămânii din cadrul Programului Timișoara - Capitală Europeană a Culturii

Data publicării:
TM2023. Palatul Culturii din Timisoara/ foto Agerpres
Descriere foto: TM2023. Palatul Culturii din Timisoara/ foto Agerpres

Trei festivaluri într-o săptămână și alte lucruri de făcut prin Timișoara.

Avem trei zile de festival în Pădurea Bistra, la marginea orașului, cu artiști renumiți, din toate genurile muzicale. Avem un festival de muzică clasică, dar și pe cel de operă și operetă în aer liber, în Parcul Rozelor. 

Teatrul Național deschide stagiunea cu un spectacol-coproducție realizat alături de artiști din Austria și Luxemburg. Sunt expoziții, ateliere și conferințe. Sunt petreceri și se redeschide unul dintre localurile cu poveste ale Timișoarei. 

Se întâmplă lucruri și, pentru a vă decide dacă vă plac sau nu, condiția e una singură: să ieșiți din case, pentru a le descoperi. Iar în drum spre ele, sigur o să mai găsiți ceva de făcut.

 

Codru Festival: ia-ți buna dispoziție și prietenii și hai în Pădurea Bistra

25 - 27 august
Pădurea Bistra

Cinci scene, natură, veselie. Primele lucruri la care te gândești când auzi de Codru Festival. Și, după atâta așteptare, în weekend e momentul să te îndrepți spre Pădurea Bistra, pentru trei zile pline.  

În prima zi îi veți putea vedea / asculta pe Parov Stelar, Alborosie & Shenghen Clan, Alternosfera, Implant Pentru Refuz & Quartet, Amuly, Enevel & MCx Woodie, FC DNB, Fox Stevenson DJ set, Paraziții, Rava, Revan, Ada Milea, Allover, Fără Zahăr, Țapinarii și mulții alții. Sâmbătă, 26 august, playlistul îi include pe Asian Dub Foundation, Subcarpați, Luna Amară, Mădălina Pavăl Orchestra, Alex Super Beats, Azteca, Cred Că Sunt Extraterestru, Modestep DJ set, Nane, Souldtrip & Mc Motanu, Graiu Mircea Vintilă, Spitalul de Urgență. În ultima zi a Codru Festival, vor fi pe scnă Tarja Turunen, Surorile Osoianu & Lupii lui Calancea, Coma, Dirty Shirt, Aqquanox, Culture Shock, Ian, Ist & Mc44, Mempys & Blocksberg, Oscar, Șatra Benz, E-an-na, HVNDS, Melting Dice și Paulina.

Codru Festival înseamnă însă și multe alte activități. De exemplu, copiii au întâlnire cu Gașca Zurli, iar pofticioșii sunt invitați să testeze burgeri și alte bunătăți, la European Street Food Awards.

 


Eufonia Festival: Music for All

21 august - 8 septembrie
Județele Timiș și Arad

Muzica este pentru toți. Este ideea de la care pleacă, și în acest an, Eufonia Festival, eveniment ajuns la ediția a șasea. Festivalul este structurat pe două capitole: Eufonia Masterclass și Eufonia Baroque Academy. Vor cânta artiști din Australia, Coreea de Sud, Spania, Elveția, Taiwan, Germania, Franța, Cehia, Olanda și România, muzicieni care au urcat pe unele dintre cele mai mari scene ale lumii. 

Muzicienii  vor fi aproape și de oamenii care nu au întotdeauna acces la cultură. În prima parte a festivalului, vor avea loc patru concerte sociale, la Spitalul de Copii „Louis Țurcanu”, Centrul Medical „Cristian Șerban” Buziaș, Penitenciarul Timișoara  și Spitalul Județean. În partea a doua a festivalului, muzica ajunge la vârstnicii de la Căminul „Adam Müller Guttenbrunn”  și la copiii cu dizabilități de la Centrul „Podul Lung”.

Eufonia este primul festival din România care integrează muzicoterapia în programul său. În acest an, muzicoterapeutul Angelica Postu va susține o conferință pe tema „Anxietatea vs. psihologia pozitivă”.

 


 

Union Place, deschidere specială de stagiune la Teatrul Național

La mijlocul anului dedicat Timișoarei – Capitală Europeană a Culturii și în deschiderea stagiunii 2023-2024, Teatrul Național Timișoara invită publicul la un eveniment european prin excelență: spectacolul „Union Place”. Acesta a fost creat într-un proiect care aduce împreună trei teatre europene, în calitate de coproducători: Schauspielhaus Salzburg (Austria), Teatrul Național din Timișoara și Théâtre d’Esch din Esch-sur-Alzette (Luxemburg).

Fire nevăzute care ne unesc, dincolo de culturile si identitățile noastre. Istorii de viață în care ne recunoaștem cu toții pot fi descoperite într-un text-sinteză a Europei noastre imaginat de Elise Wilk și transpus scenic de regizorul Alexandru Weinberger-Bara.

Vor fi patru reprezentații, de vineri, 25 august, până luni, 28 august, la Sala 2.


Operă și operetă, în Parcul Rozelor

Opera Națională Română din Timișoara continuă tradiția și, la final de august, organizează o nouă ediție a Festivalului de operă și operetă în aer liber. Acesta va avea loc în perioada 25-27 august, la Teatrul de vară din Parcul Rozelor. 

Festivalul va fi deschis vineri, 25 august, la ora 20,30, cu opera „Aida”, de Giuseppe Verdi. În cea de-a doua seară, sâmbătă, 26 august, la ora 20,30, va fi opereta „Văduva veselă”, de Franz Lehár, iar opera „La Traviata”, de Giuseppe Verdi, este spectacolul de închidere.

Toate spectacolele sunt realizate cu participarea orchestrei, corului și ansamblului de balet ale Operei Naționale Române din Timișoara. Intrarea la toate evenimentele este liberă. În caz de vreme rea, acestea vor avea loc în sala Operei.

 

 

Această secțiune cuprinde alte evenimente culturale desfășurate în Timișoara.

  


Remembering Oscar - „Totul e regie, bătrâne!”

23 august, ora 18
Ambasada, str. Peneș Curcanul 5

Zece ani de la plecarea lui Oscar Berger, unul dintre ultimii mari boemi ai Timișoarei, regizor, cineast, director al ziarului Timișoara și jurnalist.
Va fi lansată cartea „Totul e regie, bătrâne! Crâmpeie din minunata (dar trista) viață și haioasele (dar utilele) învățături ale lui Oscar Berger, după o experiență de peste douăzeci de ani în Occident", scrisă de Flavius Boncea, și va fi „trasă” și o ediție specială a ziarului „Timișoara”. 

 

  
Dezordonat - collective exhibition

24 august, ora 19
Casa Artelor. str. Augustin Pacha

GenF este o organizație feministă non-profit care își propune, prin evenimentele organizate, să ofere o platformă tinerilor  în căutare de expunere. „Dezordonat” este o expoziție colectivă care reunește lucrările mai multor artiști aflați la început de drum. Sunt realizate în mai multe tehnici,  au stiluri diferite și abordează arta în moduri distincte, dar au în comun talentul și inventivitatea creatorilor. Vernisajul va fi însoțit de o lectură live de poezie.
 

 


Lecturile Culinaria Banatica, vol. 4

25 august, ora 12
Grătarul cu ștaif, str. Matei Corvin

Un nou eveniment, în cadrul seriei Lecturile Culinaria Banatica. Oana Irina Coantă și Cosmin Dragomir vor vorbi despre fascinanta temă a identității culinare locale. De la tradițional la modern, amestecuri culturale și provocări - toate vor fi discutate într-un dialog animat și informativ. Moderatorul Caius Merșa va ghida discuția către subiecte intrigante legate de tradițiile și evoluția bucătăriei locale.

 

  
Recycled Ghost | atelier de reciclare

25 august, ora 18
Kunsthalle Bega, str. Circumvalațiunii 10

Ce rămâne după artă? Nu este o întrebare filosofică, ci una cât se poate de materială: ce rămâne efectiv după ce instalațiile in situ și-au îndeplinit ciclul de viață?  Kunsthalle Bega și Pepe Peralta Guerrero vă propun atelierul „Recycled Ghost”, care are ca punct de plecare lucrarea Ghost Geometry, a lui Cristian Rusu. Lucrarea din grinzi uriașe de polistiren va primi o nouă viață prin reimaginare și reinterpretare.

 


Culture Quest #3: Reconstruiri urbane emoționale

26 august, ora 11
Observatorul Seismologic, str. Glad 59

Orașul este o multitudine de lucruri cu care construim legături emoționale, de care ne atașăm, adesea fără să ne dăm seama. Într-un proces de distrugere creativă, pornind de la fotografii ale locurilor dragi, atelierul „Reconstruiri urbane emoționale” e o modalitate de a experimenta altfel spațiile în care trăim și a ne da seama care sunt elementele cheie ce le fac de neînlocuit pentru fiecare dintre noi.
 

 


Finisaj expoziție UNTITLED. SCULPTURE after SCULPTURE

26 august, ora 14
Cazarma U, Piața Mărăști

Cazarma U a găzduit o expoziția de sculptură sârbă, curatoriată de Sava Stepanov, oferind vizitatorilor ocazia de a descoperi evoluția sculpturii sârbe de la începutul acestui secol, sub semnătura a 25 de artiști. La finisaj va avea loc lansarea catalogului expoziției, iar Sorina Jecza, președintele Fundației Triade, va modera o discuție liberă cu Sava Stepanov, alături de Branislav Nikolić și Aleksandar Stanojević Kempa, doi dintre artiștii prezenți în expoziție.

 

 

 

Miercuri, 23 august

Anxietatea vs. psihologia pozitivă | O pespectivă muzicoterapeutică, La Două Bufniţe, ora 19
Recital de orgă susținut de studenții clasei de orgă a Facultății de Muzică și Teatru, Facultatea de Muzică și Teatru, ora 19
Midweek Session w. Dj Alli, D'arc pe mal, ora 19
Stand-up comedy - Încercăm un show, Manufactura, ora 20
The Dimension of Loneliness, Piața Libertății, ora 20
 
Joi, 24 august

Tururi ghidate MNaB – Patrimoniul sub reflectoare - Lumi paralele, Muzeul Național al Banatului, ora 15
AnonimTM's Evening Dance, D'Arc pe Mal, ora 18
Concert Eufonia Festival | Next Generation, Facultatea de Muzică și Teatru – UVT, ora 19
Dezordonat - collective exhibition, Casa Artelor, ora 19
Independence Day – Flight Over Borders, Iulius Town, ora 20
Lucy & HangOver band (CZ) – Live, Manufactura, ora 20
Exerciții de improvizație, Casa Tineretului, ora 20
Așteptându-l pe Brâncuși #12, Piața Unirii, ora 20
Orange Pop-Up Cinema: Guardians of the Galaxy Vol. 3, Piața Libertății, ora 20:45
Come into the light, Muzeul Satului Bănățean, ora 21

Vineri, 25 august

Senzoria Family Fest, Iulius Gardens, ora 10
European Street Food Awards, Codru Festival, Pădurea Bistra, ora 11
Lecturile Culinaria Banatica vol. 4 - Identitate gastronomică locală, Grătarul cu Ștaif, ora 12
Dansăm împreună, Iulius Gardens, ora 13
DubLand @ Codru Festival, Pădurea Bistra, ora 14
Recycled Ghost | atelier de reciclare cu Pepe Peralta Guerrero, Kunsthalle Bega, ora 18
Scăpați din lesă, Cinema Victoria, ora 18:30
Union Place – o scurtă trilogie, Sala 2 TNT, ora 19
Retro pe mal, D'arc pe mal, ora 19
Flight Cinema in My Town: The Big Wish, Iulius Gardens, ora 19
Concert live Radu Almășan, Porto Arte, ora 20
Festivalul de operă și operetă: Aida, de Verdi, Parcul Rozelor, ora 20:30
Povești indiscrete, Cinema Victoria, ora 20:30
Orange Pop-Up Cinema: A Man Called Otto, Piața Libertății, ora 20:45
Parov Stelar, Codru Festival
Alborosie & Shengen Clan, Codru Festival
Alternosfera, Codru Festival
Fox Stevenson, Codru Festival
Paraziții, Codru Festival
The First Omcoming - NoiseMachine Stage - Promo Party, Nemesis Art Club, ora 22
Cool Retro, Casa del Retro, ora 22
Sounds of Tulum w. Marius Daniel, Fratelli, ora 23


Sâmbătă, 26 august

Senzoria Family Fest, Iulius Gardens, ora 10
Ora lui Robert- Back to School Edition, Iulius Town, ora 10
Recycled Ghost | atelier de reciclare cu Pepe Peralta Guerrero, Kunsthalle Bega, ora 18
European Street Food Awards, Codru Festival, Pădurea Bistra, ora 11
Culture Quest #3: Reconstruiri urbane emoționale cu Sabina Suru & Andrei Tudose, Observatorul Seismologic, ora 11
Finisaj expoziție UNTITLED. SCULPTURE after SCULPTURE & artist talks, Cazarma U, ora 14
Puișorii: Aventură în Africa, Cinema Victoria, ora 15
Lumea albinelor, Grădinescu, ora 16
Oppenheimer, Cinema Victoria, ora 17
[queer soirée] petrecere pe barcă, D'Arc pe Mal, ora 18
Concert Eufonia Festival | Forever Young, Mononom, ora 19
Union Place – o scurtă trilogie, Sala 2 TNT, ora 19
Jazzissimo - grand opening, Mercy 3, ora 19
Flight Cinema in My Town: Animal Crackers, Iulius Gardens, ora 19
Social by Day, Salsa Addicted, ora 19:30
Festivalul de operă și operetă: Văduva veselă, de Franz Lehar, Parcul Rozelor, ora 20:30
Copiii celorlalți, Cinema Victoria, ora 20:30
Orange Pop-Up Cinema: Bullet Train, Piața Libertății, ora 20:45
Asian Dub Foundation, Codru Festival
Modestep, Codru Festival
Subcarpați, Codru Festival
DNB Showcase: Spells and Bass by SalemGlitch, Hamei, ora 23

Duminică, 27 august

Senzoria Family Fest, Iulius Gardens, ora 10
European Street Food Awards, Codru Festival, Pădurea Bistra, ora 11
Culture Quest #3: Reconstruiri urbane emoționale cu Sabina Suru & Andrei Tudose, Observatorul Seismologic, ora 11
Tururi ghidate MNaB – Patrimoniul sub reflectoare - Lumi paralele, Muzeul Național al Banatului, ora 15
Flecăreții – Aventuri cu Pettson și Findus, Cinema Victoria, ora 15:30
Gașca Zurli, Codru Festival – Pădurea Bistra, ora 16:30
Dansăm împreună, Iulius Gardens, ora 17
Tănase Scatiu, Cinema Victoria, ora 17:30
Recital educativ pentru copii, Biserica Sfântul Rochus din Freidorf, ora 19
Union Place – o scurtă trilogie, Sala 2 TNT, ora 19
Concert extraordinar Eufonia Festival | Summer Music, Sala Capitol, ora 19
Flight Cinema in My Town: Little Vampire, Iulius Gardens, ora 19
Zăpadă de august, Cinema Victoria, ora 20
Festivalul de operă și operetă: La Traviata de Giuseppe Verdi, Parcul Rozelor, ora 20:30
Un altfel de folk rock concert cu trupa Hazard, Porto Arte, ora 20:30
Orange Pop-Up Cinema:  John Wick, Piața Libertății, ora 20:45
Ciconia [es] live in Timisoara, Manufactura, ora 21:30
Surorile Osoianu și Lupii lui Călancea, Codru Festival
Tarja Turunen, Codru Festival

Luni, 28 august

Anaz și dragonul, Muzeul Apei, ora 11
Union Place – o scurtă trilogie, Sala 2 TNT, ora 19
Viper Soup Complex [mt] + Creepy Willie live in Timisoara, Manufactura, ora 20
 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Spectacola | Categorie: Timisoara 2023


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel