TM2023. Evenimentele săptămânii din cadrul Programului Timișoara - Capitală Europeană a Culturii

Data actualizării: | Data publicării:
TM2023. Palatul Culturii din Timisoara/ foto Agerpres
Descriere foto: TM2023. Palatul Culturii din Timisoara/ foto Agerpres

 În următoarea săptămână începe Bienala Art Encounters, care, printre altele, deschide, după 17 ani, Castelul Huniade. Timp de două luni, veți putea explora conexiunile mai mult sau mai puțin benefice dintre artă și tehnologie.

Începe TESZT, festivalul organizat de Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” și ajuns la ediția a 14-a. Sunt zeci de spectacole, multe prezentate în premieră în România, cu trupe din mai multe țări. Sunt și petreceri pentru toate gusturile muzicale, și concerte, și-o conferință cu un laureat de Premiu Nobel. La Muzeul Național de Artă veți putea descoperi, de joi încolo, și fascinanta Cultură Cucuteni, într-o expoziție unicat. 


Evenimentele săptămânii din cadrul Programului Cultural TM2023.

 

Bienala Art Encounters

19 mai - 16 iulie
Mai multe spații din Timișoara

Cea de-a cincea ediție a Bienalei Art Encounters - My Rhino Is Not a Myth. art science fictions - va avea loc între 19 mai și 16 iulie și  este dedicată intersecției dintre artă, știință și ficțiuni. Adrian Notz, curatorul Bienalei, face conexiuni între realitățile hiper-digitale, avangarda modernistă și lumea artei contemporane. Între explorări științifice și speculații imaginative, artiștii invitați se adâncesc în povești necunoscute și / sau istorii alternative de anticipare. 

Pendulând între cercetare științifică și speculație imaginativă, Bienala Art Encounters abordează povești ale necunoscutului și dorința de schimbare, adaptare sau subminare. Weekend-ul de deschidere este foarte intens, plin de invitați speciali, discuții incitante, spectacole atractive, proiecții și evenimente artistice în spațiul public.

 

transLucid / premieră

17 mai 2023, 19
Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely Timisoara

TransLucid este un performance care explorează aspecte semnificative din viața persoanelor trans în România, cu accent pe multiplele transformări pe care le-au experimentat.

TransLucid folosește narațiuni subiective care au în centru momente reprezentative pentru istoria comunității trans.

++Echipa proiectului: ADAM/ Ada Mușat, Andrei Dinu, Andy Andreea, Arhanghela, Aron Madon, Dragoș Petrișor Evelyn Homeghiu, Mihaela Michailov, Patrick Brăila, Paula Dunker, Raj/ Ramya, Renate Dinu
Muzică: Admina, Alex Bălă, Borusiade, Chlorys, Sofia Zadar, Teo Retegan

 

LA PAS. Picnic studențesc

18 mai, ora 11
Curtea Facultății de Electro, bd. V. Pârvan

Studenții UPT, dar și alți tineri din oraș și cetățenii Elisabetinului sunt invitați la dialoguri în jurul unor teme precum hrană sănătoasă, combaterea risipei, dezvoltare durabilă, grija față de mediu, evenimente sustenabile. Studenții și elevii de la Liceul Tehnologic Alimentar Timișoara vor găti în ritm de dans și vor degusta o ciorbă pregătită din legume salvate. Elevii de la Colegiul Tehnic Emanuil Ungureanu vor organiza Borcanul anti-risipă, o inițiativă de combatere a risipei alimentare. 

Participanții vor putea răsfoi cărți care vorbesc despre creștere și descreștere, economie circulară, reziliență, hrană, dezvoltare durabilă, să intre în dialog cu cercetătorii invitați, să deguste produse din comerțul responsabil sau pur și simplu să asculte muzică, să joace tenis de masă sau badminton în aer liber, într-un spațiu primitor. Cu alte cuvinte, o invitație de a încetini ritmul!

Evenimentul este organizat în cadrul unui parteneriat dezvoltat de Biblioteca Universității Politehnica, Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare și Asociația Culturală Diogene, parte a Programului Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” și este co-finanțat de către Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte. 

 

TESZT#14 - Festivalul Euroregional de Teatru

Festivalul Euroregional de Teatru – TESZT oferă publicului peste 30 de spectacole indoor și outdoor și începe duminică, 21 mai, cu o premieră a Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely”,  concepută de Marco Chenevier, din Italia. În program sunt spectacole bazate pe text, show-uri nonverbale sau de teatru-dans care vor oferi publicului posibilitatea să intre în contact cu artiști din Ungaria, Serbia, Slovenia, Germania, Polonia, Macedonia de Nord, Danemarca, Bulgaria, Italia. Toate spectacolele din străinătate vor fi prezentate în premieră la Timișoara.

În 22 și 23 mai e programat un spectacol în aer liber în Piața Libertății – „Draaagonul”, al artiștilor de la Teatro dei Venti (Italia). Ultimele două zile vor aduce două reprezentații inedite ale spectacolului „Pescărușul” – Det Flyvende Teater (Danemarca), care vor avea la Aerodromul Cioca. Un element nou este secțiunea Perspective Fluide, co-curatoriată cu organizația Identity. Education.

Toate spectacolele vor fi traduse în română, maghiară și engleză, în funcție de limba spectacolului. 

MV sci-art, 1 #metaversary

În 19 mai 2022, la Timișoara, se deschidea MV sci-art, primul centru de artă și știință din România. De atunci au avut loc peste 20 de expoziții și zeci de workshopuri, tururi ghidate și alt evenimente conexe, iar centrul a devenit o parte importantă a comunității artistice din Timișoara.

Aniversarea de un an înseamnă expoziții, performance și nu numai, evenimente la care sunteți invitați să veniți în număr cât mai mare. Programul începe la ora 20, cu lansarea souvenir box REMIX ID, iar mai târziu este va avea loc și un silence party.

 ora 20 – lansare souvenir box REMIX IDora 21 – Nucleus: performance al artistului austriac U.kustikora 22 – Silent pARTy META | MV cu George Allen

 

 

 

 

Realități îndepărtate, expoziție Tincuța Marin

17 mai, ora 19
Galeria Jecza, Calea Martirilor

Galeria Jecza și Fundația Triade deschid porțile spre o nouă expoziție personală a artistei Tincuța Marin. „Distant realities / Realități îndepărtate” este curatoriată de britanicul Mark Gisbourne, care a ales un concept împrumutat din suprarealism.

 

Concert simfonic al Orchestrei de Tineret a Uniunii Europene

17 mai, ora 19
Filarmonica Banatul, bd. CD Loga

Concertul de miercuri a apărut în urma colaborării dintre Orchestra de Tineret a Uniunii Europene (EUYO Orchestra) și Facultatea de Muzică și Teatru a UVT. Dirijor și solist va fi violonistul Daniel Rowland. În program, și o reinterpretare originală a celor patru anotimpuri.

 

 

Conferință Jean-Pierre Sauvage, laureat Nobel

18 mai, ora 10
Universitatea de Vest, bd. V. Pârvan

Jean-Pierre Sauvage este membru al Academiei Franceze de Științe și profesor la Universitatea Strasbourg. În 2016, împreună cu Sir J. Fraser Stoddart și Bernard L. Feringa, a primit Premiul Nobel pentru Chimie pentru dezvoltarea mașinilor moleculare.

 

Retracing Bartók – 10 new works

18 mai, ora 19
Consiliul Județean Timiș, bd. Revoluției
 

Concursul Retracing Bartók își propune să angreneze noua generație de compozitori într-o aventură îndrăzneață.Tinerii își vor prezenta lucrările camerale,  pornind de la o serie de cântece arhaice din colecția Bela Bartók.

 

 

Tech Talks 2023 // Life around Tech

19 mai, ora 9
CRAFT, Aleea FC Ripensia
 

Tech Talks 2023 // Life around Tech adună în același loc speakeri de top, profesioniști și entuziaști ai tehnologiei, care vor discuta pe teme de interes actual. Printre invitații conferinței organizate de UPT se numără Jimmy Wals, co-fondator Wikipedia.

 

 

Timișoara Street Food Carnival

19 mai, ora 12
Centrul Pietonal

Paradă a preparatelor stradale locale și internaționale, muzică live și un carusel de momente memorabile, în toată zona centrală a Timișoarei. De vineri până duminică vor fi concerte cu Kosheen, Waldeck | Golan hybrid și Om la lună. Intrarea este liberă și... chiar recomandată pntru toți pofticioșii și iubitorii de muzică. 



Alte evenimente



Miercuri, 17 mai 

District23 /xperience art pavilion, Piața Unirii, ora 10
Clubul femeilor dezlănțuite #2, Cinema Victoria, ora 16
Dezbatere publică privind amplasamentul Monumentului Ostașului Necunoscut, Muzeul Apei, ora 18
Andrei Oișteanu - Diavolul și bunul Dumnezeu, Universitatea de Vest, ora 18
Evadare prin Muzică / Viorica Ciucanu, Art-Hoc, ora 18
Apropierea, Cinema Victoria, ora 18:30
transLucid / premieră, Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely”, ora 19
Stand-Up Comedy - Open Mic - Seara Amatorilor, Manufactura, ora 19
Bal la Savoy, Opera Națională Română, ora 19
O noapte furtunoasă. Un exercițiu, Teatrul Național Timișoara, ora 19
Milonga Querida, Cuib d'Arte, ora 20:30
Eric Clapton: 24 seri, Cinema Victoria, ora 20:30

Joi, 18 mai

District23 /xperience art pavilion, Piața Unirii, ora 10
În afara școlii: Artă-mă. Reintroducere în educația artistică, Minitremu, ora 18
Ceramica Leș, Casa cu Iederă, ora 18
Performance Gabriela Vanga - Corzi cosmice / Cosmic Strings, 700 lumânări, Cazarma U, ora 18
O carte pe lună #91, La Două Bufniţe, ora 18
Dans nomad, Dumbrăvița, ora 18
Joi pe’nserat, C House Milano, ora 18
Phoenix Har / Jar, Cinema Victoria, ora 18
Timișoara 3D Art Meetup, Cuib d'Arte, ora 18:30
Recital de pian Labyrinth | DAVID GREILSAMMER, Sala Capitol, ora 19
INTROspect, Galeria Brăteanu, ora 19
È pericoloso sporgersi, Cinema Victoria, ora 20:30
Iordache „Zeuții” @aethernativ, ora 21
Maneliada | Am talent și nu mă las, Fratelli, ora 22
Black Party, Like Pub, ora 22
Joia sârbească, Atu Club, ora 22
WHISTLE X OSCAR, Heaven, ora 22

Vineri, 19 mai

District23 /xperience art pavilion, Piața Unirii, ora 10
În afara școlii: Artă-mă. Reintroducere în educația artistică, Minitremu, ora 10
The Eye I Live In: artists book and zine making workshop with Nadira Husain and Krishan Rajapakshe, Minitremu, ora 10
Timișoara Street Food Carnival, Piața Victorii, ora 12
Aero West Bike Fest, Aerodrom Buziaș, ora 13
Expoziția „Spre calea oarbă: Comunism și dictatură în Albania (1944-1991)”, Memorialul Revoluției, ora 14
Art Encounters Biennial 2023: Opening Weekend, ora 16
Festivalul Artei Florale, Iulius Town, ora 17
Olărit cu 3 generații de artiști ceramiști, Casa cu Iederă, ora 17
Tururi ghidate cu artiști și curatori, Fundația Art Encounters, ora 17
HIPERESTEZIA – Expoziția multimedia a grupului Avantpost, Bastion Colț, ora 18
Retro pe Mal, D'arc, ora 18
Dans nomad, Dumbrăvița, ora 18
Jucăria nouă, Cinema Victoria, ora 18
Peru, prezentul etern, Centrul Multifuncțional Bastion, ora 18:30
B.A.U. (RO) / Lia Hide (GR), Manufactura, ora 18:30
Concert simfonic | Dirijor: FAYÇAL KAROUI, Solist: DANIEL CIOBANU – pian, Filarmonica Banatul, ora 19
Vocile orașului. Central Park, Teatrul Național Timișoara, ora 19
Evenimente ale platformei complementare, LAPSUS, ora 19
Lansare Souvenir Box | REMIX ID, MV Sci-Art Center, ora 19
Cargo Berlin – Timișoara, Punctele Cardinale, ora 19
Leonce și Lena, Teatrul German de Stat, ora 19:30
Days of Hardcore. Nights of Love: United and Strong, Flaška Visočini, Lupus, Píchlá duše, Nemesis Art Club, ora 20
1 #metaversary, MV sci-art, ora 20
Lucian Ban, Sarah Murcia, Mat Maneri - Songs without Borders, Consiliul Judeţean Timiş, ora 20
Leo Karaoke Night, Charlie's Pub, ora 20
Nice & Cozy | Zouk & Travel - 7th Edition, Just Dance, ora 20
Live music with Bella Luna, C House Milano, ora 20
Mascarada, Cinema Victoria, ora 20,30
XV // After party Hanging Around w/SILV, Mononom, ora 21
Shotest Party, Like Pub, ora 22
Latino Rooftop Party, The Bird, ora 22
Nexperimental w / Instrumental, Hamei, ora 23
Ștefan Bănică Concert acustic, Casa del Retro, ora 23
Mental Reloaded V.2, Escape Underground Hub, ora 23

Sâmbătă, 20 mai

Festivalul Artei Florale, Iulius Town, ora 10
District23 /xperience art pavilion, Piața Unirii, ora 10
Memorialul automobilistic „Timișoara 1930 - Primul concurs internațional de automobile din Banat”, Iulius Mall, ora 10
Tururi ghidate cu artiști și curatori, Garnizoana Timișoara, opere de artă în
spațiul public, Castelul Huniade, ora 10
În afara școlii: Artă-mă. Reintroducere în educația artistică, Minitremu, ora 11
Stop Motion Atelier de animație cu Alexandra Andreea Ștefan, Stațiunea Tinerilor Naturaliști, ora 11
Timișoara Street Food Carnival, Piața Victorii, ora 12
Tururi ghidate cu artiști și curatori, Muzeul Național de Artă, ora 12:30
Tur cu tramvaiul 6, Carlos Amorales, Black Cloud, ora 14:30
Micul Allan – O aventură extraterestră, Cinema Victoria, ora 15:30
Conferința „Tranziții: de la contemporan la digital și înapoi”, Alfredo Cramerotti și Auronda Scalera, Muzeul Național de Artă, ora 15:30
Orchestra instrumentelor stricate, Cinema Victoria, ora 17:30
Jazz on the River, ora 18
Pune-ți o dorință / Make a wish, Balamuc, ora 18
Saturdaying pe Mal, D'arc, ora 18
Dans nomad, Dumbrăvița, ora 18
Tururi ghidate cu artiști și curatori, STPT Multiplexity și Faber, ora 18
Concert simfonic - Orchestra Liceului de Artă „Ion Vidu”, Sala Capitol, ora 19
Un an de Imund │ Ruyned, Nemesis Art Club, ora 19
Re:Cover by Raul Nistor, La Pisici Cafe, ora 19
Performance Arantxa Etcheverria, BABEL, Faber, ora 19
Cargo Berlin – Timișoara, Punctele Cardinale, ora 19
Trio Farfarello, Porto Arte, ora 20
Și fluturii sunt liberi, de Leonard Gershe, Casa de Cultura a Studentilor, ora 20
Saturday to Remember, C House Milano, ora 20
Toate fricile lui Beau, Cinema Victoria, ora 20
Hanging Around w. Mihu & Silvana @aethernativ, ora 20:30
Social by Night - Anniversary Edition, Salsa Addicted, ora 20:30
Sci-Fi vs. Fantasy Theme Party, Manufactura, ora 21
Party de deschidere SPONTAN FEST x ART ENCOUNTERS, Faber, ora 21
Frequency Explorers Invites: XHL, Hamei, ora 22
A Night In The D`arc, D'arc, ora 22
Girls Night, Like Pub, ora 22
B/plr. pres. Arapu + more, FABER, ora 23

Duminică, 21 mai

Festivalul Artei Florale, Iulius Town, ora 10
District23 /xperience art pavilion, Piața Unirii, ora 10
Caravana Dințișorului, Iulius Town, ora 11
Teatru de păpuși, Iulius Town, ora 11
Le Déjeuner sur l’herbe – Picnic cu artiști, invitați și curatori și vizitarea
expoziției Expanded Nature, Uzina de apă Urseni, ora 11
Timișoara Street Food Carnival, Piața Victorii, ora 12
Evenimente ale platformei complementare – BARAKA, ora 13
Tur cu tramvaiul 6, Carlos Amorales, Black Cloud, ora 14:30
Evenimente ale platformei complementare – BALAMUC, ora 15
Baroque Watermusic, ora 16
HipHopFlava Party & Croaziera pe Bega #3, D'Arc pe Mal, ora 16
Farah Mulla, Aberrant: A Noise Performance, STPT MultipleXity, ora 16
Marea ceapă, TESZT#14, ora 17
Atelier Muzicon: Help me, I'm a musician (cum mă comunic ca artist), FABER, ora 17
Platforma complementară NAVA C2, ora 17
Caravana REF 2023, Manufactura, ora 18
Fete și băieți @Sunlight Theatre, Cinema Victoria, ora 18
Seară de filosofie și vin, Drink Story, ora 18
Turandot, Opera Națională Română, ora 18
Când Dumnezeu te lovește în stomac, TESZT#14,  ora 19
Soț de vânzare, Sala Capitol, ora 19
Tur ghidat „după SCULPTURĂ / SCULPTURĂ după”, Cazarma U, ora 19
Cargo Berlin – Timișoara, Punctele Cardinale, ora 19
Live Session Saxofon, C House Milano, ora 19:30
Noaptea de 12, Cinema Victoria, ora 20:30
RELIC, TESZT#14,  ora 21
R a B B I T, Manufactura, ora 21
Infusion Trio, TESZT#14,  ora 23

Luni, 22 mai

District23 /xperience art pavilion, Piața Unirii, ora 10
Herz emoji, TESZT#14,  ora 17
Trei tenori italieni în Timișoara, Sala ONRT, orele 17:30 & 20
Dans nomad, Parcul Dacia, ora 17:30
Inima, TESZT#14,  ora 18:30
Draaagonul, TESZT#14,  ora 21
Fluid Views: SADBOI, TESZT#14,  ora 21



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Spectacola | Categorie: Timisoara 2023


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel