TM2023. Evenimentele săptămânii din cadrul Programului Timișoara - Capitală Europeană a Culturii. Weekendul mult așteptat a sosit: se deschide expoziția Constantin Brâncuși

Data publicării:

După jumătate de secol, din nou Brâncuși în România. La Timișoara. Momentul atât de așteptat a sosit: expoziția Constantin Brâncuși se deschide la finele săptămânii, în Palatul Baroc. În Parcul Rozelor e programat, joi și vineri, un concert cât o stagiune, cu 400 de artiști din România și Germania pe aceeași scenă. 


Vine Pascal Bruckner și sunt și 25 de ore de teatru. Începe Festivalul Luminilor, pe durata căruia sunteți invitați să descoperiți, la ceas de seară, două cartiere istorice ale Timișoarei. 

UVT și UPT se întrec în evenimente care să atragă nu doar propriii studenți, ci și publicul larg. Sunt, în oraș, concerte și petreceri, ba chiar și un festival de film nordic. E ultima săptămână din Eurothalia, iar duminică puteți descopri un loc interesant pe Bega. 

Nu se întâmplă prea multe în Timișoara, nu-i așa? Ieșiți doar un pic din case și o să găsiți răspunsul la întrebare. Fiți curioși și cu mintea deschisă și nici nu știți ce surprize s-ar putea să aveți. 

 

 

Weekendul mult așteptat a sosit: se deschide expoziția Constantin Brâncuși

30 septembrie, ora 10
Muzeul Național de Artă Timișoara, Piața Unirii

După aproape jumătate de secol, în România se deschide, din nou, o expoziție Constantin Brâncuși. Se întâmplă la Timișoara, în anul de capitală cultural europeană, și va rămâne un moment de referință, numai bun de povestit urmașilor. Expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale” este organizată de Muzeul Național de Artă Timișoara, Fundația Art Encounters și Institutul Francez din România. Banii vin de la Consiliul Județean Timiș, dar sunt și o serie de sponsori importanți.

Curatoriată de Doina Lemny, expertă în viața și opera lui Constantin Brâncuși, expoziția beneficiază de împrumuturi excepționale de la Centre Pompidou din Paris, Tate din Londra, Fundația Guggenheim din Veneția, Muzeul Național de Artă al României și Muzeul de Artă Craiova, dar și din câteva colecții particulare. Sunt în jur de 100 de lucrări semnate Constantin Brâncuși: sculpturi, desene și fotografii, care vor crea un interesant dialog peste timp. 

Expoziția se deschide oficial sâmbătă, 30 septembrie, zi în care va fi lansat și catalogul „Brâncuși: Surse românești și perspective universale”. Ea va rămâne deschisă până în 28 ianuarie 2024, după următorul program: miercuri – duminică, orele 10 – 20. Luni și marți, precum și în zilele de 24–26 și 31 decembrie 2023 și 1–2 ianuarie 2024.

Biletele pentru expoziție se pot cumpăra de AICI, cu rezervarea zilei și a intervalul orar dorite. 
 

 

Gurre-Lieder: dragoste, crimă, revoltă și reconciliere

28 - 29 septembrie, ora 19
Parcul Rozelor

Peste 400 de instrumentiști și artiști lirici de la trei instituții muzicale din Germania și România, elevi de la două licee din ambele țări și o lucrare monumentală – Gurre-Lieder, de Arnold Schönberg. Este cel mai amplu proiect din istoria Filarmonicii Banatul și se întâmplă n 28 și 29 septembrie, de la ora 19, în Parcul Rozelor.

Sunt implicate orchestra simfonică și Corul „Ion Românu” ale Filarmonicii Banatul, orchestra simfonică și corul Teatrului Altenburg Gera, corul Operei Naționale Române Timișoara, corul pe voci egale al Liceului de Artă „Ion Vidu” și corul de copii al Colegiului de Muzică Rutheneum Gera. Gabriel Bebeșelea este dirijorul sub bagheta căruia se vor desfășura cele două concerte vocal-simfonice extraordinare. 

Gurre-Lieder, de Arnold Schönberg, este o lucrare complexă, la care compozitorul a lucrat 11 ani, și a avut premiera în 1913. În România s-a mai cântat o singură dată, ceea ce face ca evenimentul de la Timișoara să fie cu atât mai important. 

La ambele concerte din Parcul Rozelor intrarea este liberă. Proiectul Gurre-Lieder face parte din bidbook – Programul În căutarea luminii | Radiant Orchestras.

 

Timișoara devine laborator cultural nocturn

Pregătiți-vă să fiți uimiți! La Timișoara începe în weekend The Night-Art Festival. E mai mult decât un festival de lumină și artă, e o experiență culturală inedită. Veți avea ocazia să descoperiți opere de artă contemporană, instalații luminoase și creații care vor transforma orașul într-un muzeu interactiv în aer liber. 

Vor fi tururi ghidate nocturne, spectacole de teatru într-un autobuz și multe alte surprize. Deschidere oficială  vineri seară, în PIața Victoriei. K-lu, un artist vizual și sonor de excepție, va oferi un live show care va teleporta audiența într-o lume a formelor și sunetelor surprinzătoare. Aural Eye va aduce magia video mapping-ului la Timișoara, transformând clădirile și obiectele în adevărate „pânze” de pictură digitale. Un alt element memorabil va fi prezența instalației „Giant Babies”, copiii uriași care se vor plimba printre participanți. 

The Night-Art Festival se va concentra însă pe cartierele Iosefin și Elisabetin, unde vor fi amplasate în jur de 20 de instalații luminoase pe care sunteți așteptați să le descoperiți. Pe Bega va putea fi admirată instalația „Floating Earth”, o reprezentare 1:1 a planetei care ne este casă, creată de artistul britanic Luke Jerram. 

25 de ore de teatru non-stop

Festivalul „25 de ore de teatru non-stop” se va desfășura, în premieră, (și) la Timișoara. Lasă-te purtat în caruselul emoțiilor și al senzațiilor unui maraton teatral care va dura o noapte și o zi. Se va juca teatru la miez de noapte, la miez de zi, la 5 dimineața. Zeci de artiști tineri din țară vor împânzi orașul și vor pune oglinda în fața ta, omule, spectatorule, călătorule. Lasă-te purtat în caruselul acesta.

Festivalul este organizat de Asociația Bis și a fost precedat de ediția „de Sibiu”, care a avut loc în weekendul anterior. Bogdan Sărătean, inițiatorul lui, povestește AICI despre cum s-a născut ideea. Participă artiști din București, Cluj, Petroșani, Oradea, Timișoara și Sibiu. Companii cu renume în peisajul teatral autohton, precum Reactor (Cluj), Auăleu (Timișoara), Bis Teatru (Sibiu), Teatrul de Artă și Centrul Replika (București) vor împărți scenele festivalului cu cei mai tineri actori: adolescenții de la Fabrica de Teatru din Sibiu și cei de la Asociația Ferentari (Proiect PlayHood).

 

 

Despre manipulare în presă

27 septembrie, ora 17
Universitatea de Vest

Manipularea în presă este un subiect de mare importanță în zilele noastre, având un impact semnificativ asupra modului în care înțelegem și interpretăm informațiile care ne ajung în mâini. Cristian Tudor Popescu, unul dintre cei mai respectați jurnaliști din România, va vorbi despre felul în care putem recunoaște și contracara manipularea în presă.

 

Regele Bronz – Peter Jecza

27 septembrie, ora 19
Galeria Jecza, Calea Martirilor

Autor al unei opere închegate, recunoscut național și internațional, Peter Jecza (1939 – 2009) este considerat unul dintre înnoitorii limbajului sculpturii românești contemporane. La aproape 15 ani de la dispariția lui, Galeria Jecza își asumă rolul de a-i prezenta creația, dezvăluind autenticitatea unui laborator febril, marcat de tatonări și încercări felurite.

 

 

Europa a iubit prea mult basmele

29 septembrie, ora 18
Sala Teatrului Național Timișoara

Pascal Bruckner va împărtăși publicului timișorean gândurile sale fascinante în cadrul unei conferințe  cu titlul „Europa a iubit prea mult basmele”. Un dialog care promite să ne provoace la reflecție. Romancier și eseist, colaborator al unor publicații prestigioase precum Le Nouvel Observateur și Le Monde, Bruckner este cunoscut pentru analizele sale asupra politicii, societății și culturii.

 

Noaptea campusului deschis la UPT

29 septembrie, ora 19
Campus Politehnica Timișoara

Campusul Universității Politehnica Timișoara devine gazda unui spațiu multidisciplinar, unde sunteți așteptați să găsiți răspunsuri la întrebări importante ale generației noastre, fie că e vorba de inteligență artificială,  robotică, producție sau chimie. Descoperiți știința la intersecție cu tehnologia, arhitectura și cultura, prin conferințe, ateliere și expoziții.

 

Loc de amintiri cu Pro Musica

30 septembrie, ora 11
Piața Unirii

Sâmbătă, între orele 11 și 19,30, timișorenii și nu numai ei sunt invitați să depene amintiri legate de trupa Pro Musica, în Locul de amintiri amenajat chiar în Piața Unirii. Amintirile dumneavoastră vor fi înregistrate și vor putea fi folosite în filmul documentar Pro Musica 5.0. La acesta se lucrează de la începutul verii și se dorește a fi o istorie în mișcare a unei adevărate legende a rockului românesc.

 

 

Festivalul TimOrgelFest

1 octombrie, ora 19,30
Domul Romano-Catolic

Inedit este, probabil, cuvântul care descrie cel mai bine cea de-a 23-a ediție a Festivalului Internațional TimOrgelFest, care se va desfășura între 1 și 29 octombrie. Vom avea parte de artiști pasionați și inovatori, majoritatea interpretând și aranjamente și compoziții proprii. Primul concert, dirijat de Gheorghe Costin, va avea loc în Domul Romano-Catolic. Intrarea este liberă la toate concertele.



Miercuri, 27 septembrie

Săptămâna de inițiere „Bun venit la UVT”, ora 9
Concursul Remember Enescu – Schimbă-ți viața prin cultură, Universitatea de Vest, ora 10
Expoziția „Patrimoniul sub reflectoare – Lumi paralele”, Muzeul Național al Banatului, ora 10
Povești indiscrete, Cinema Victoria, ora 10
Listening to Weather and Landscape, Facultatea de Arte și Design a UVT, ora 15
Doream ca după-amiaza să nu se sfârșească niciodată, Bastionul Theresia - HEI, ora 16
Cristian Tudor Popescu – Despre manipulare în presă, Universitatea de Vest, ora 17
Repetiții pentru o școală de performance, Minitrmu, ora 18
Comuna 30 Poetry Reading & Jam Session, Universitatea de Vest, ora 18
Ceainăria Educatoarelor - schimb de bune practici pentru învățământul preșcolar, CronicLove Productions Europe, ora 18
Dialog cultural franco-român. De la Dimitrie Cantemir la Alphonse Dupront, Librăria La Două Bufnițe, ora 18
n’autor iese în stradă, Cărturești Timișoara, ora 18:30
Tigru, Cinema Victoria, ora 18:30
Marea adunare folk – invitați speciali: OCRU, Universitatea de Vest, ora 19
Timișoara Fashion Week VIII, Iulius Town, ora 19
My invisible noisy inside / Festivalul in: v z b l, Teatrul Basca, ora 19
Regele Bronz – Peter Jecza, Galeria Jecza, ora 19
Megalos Aselinos. Golful regăsit – Ioan Aurel Mureșan, Galeria Jecza, ora 19
Eurothalia: Republica Baclava, Teatrul German de Stat, ora 19:30
Woe Unto Me – funeral doom (Belarus), Cimera – black metal (Belarus), Nemesis Art Club, ora 20:30
Din alte vieți, Cinema Victoria, ora 20:30

Joi, 28 septembrie

Săptămâna de inițiere „Bun venit la UVT”, ora 9
UPT Quantum Hub, Facultatea de Automatică și Calculatoare, ora 14
Hella Technology Day, Iulius Congress Hall, ora 15
Doream ca după-amiaza să nu se sfârșească niciodată, Bastionul Theresia - HEI, ora 16
Lansarea romanului „Cineva în orașul ăsta te iubește”, de Corina Ozon, Cărturești Victoriei, ora 18
O carte pe lună #95, Librăria La Două Bufnițe, ora 18
The Lighthouse – Farul creativității, Restaurant Flora, ora 18
Don Juan din Lesuici, Teatrul Merlin, ora 18
Univibes Talks: Dora Gaitanovici & Mădălina Pavăl, Aula Magna UVT, ora 18
Nordic Film Festival: Owls, Cinema Victoria, ora 18,30
Evening Dance, D’arc pe mal, ora 19
Timișoara Fashion Week VIII, Iulius Town, ora 19
Eyedrops / Delta pe obraz (MD) / Silent Concert, În spatele casei, ora 19
My invisible noisy inside / Festivalul in: v z b l, Teatrul Basca, ora 19
Muzicon Showcase #12: Dimitri’s Bats & Mini Zucchini, Codru Urban Garden, ora 19
Așteptându-l pe Brâncuși #17, Piața Unirii, ora 19
Sonia Wieder-Atherton, Opere pentru violoncel, Sinagoga din Cetate, ora 19
Eurothalia: Scânteia unui negru râu, Teatrul Maghiar de Stat, ora 19:30
Matei Ioachimescu & Percussionescu, The Romanian Flute Ensemble, Universitatea de Vest, ora 20
Concert: Florina Mălăele și Elli Zah, Mononom, ora 20
Exerciții de improvizație, Casa Tineretului, ora 20
Basarabian Party, Șura, ora 20
Fără granițe - Valeriu Sepi, Nemesis Art Club, ora 20
Nordic Film Festival: Amundsen, Cinema Victoria, ora 20:30

Vineri, 29 septembrie

Săptămâna de inițiere „Bun venit la UVT”, ora 9
UNIGHT – Noaptea Cercetătorilor 2023, Universitatea de Vest, ora 10
UPT Quantum Hub, Facultatea de Automatică și Calculatoare, ora 10
Circuitul instalațiilor de lumină, Timișoara, ora 12
Spațiul cosmic. Lumină și culoare în știință și artă – atelier de experimente pentru elevi, CronicLove Productions Europe, orele 15 și 17
Univibes 2023 – Occupy the University, Universitatea de Vest, ora 17
Unlock the Time Machine, Universitatea de Vest, ora 17:30
The Night-Art Festival, Timișoara, ora 18
Pascal Bruckner – Europa a iubit prea mult basmele, Sala Teatrului Național, ora 18
Noaptea campusului deschis. Noaptea cercetătorilor europeni, Biblioteca UPT, ora 18
Logics & Shapes, Bastionul Theresia, ora 18
Treasondom – death grind (Ro), Infectious Pit – grindcore (Hu), Mohkaar – death metal (Hu), Manufactura, ora 18
Nordic Film Festival: Before the Frost, Cinema Victoria, ora 18:30
Methadone Skies – un weekend la Nemesis, Nemesis Art Club, ora 19
S ECTI VE – [hol’ – os] / Performance, Bastionul Theresia - HEI, ora 19
Artiști din Timișoara în colecția Herczeg, Muzeul Național al Banatului, ora 19
Atelier Muzicon: managementul artiștilor, cu Dorina Constantin, Faber, ora 19
The Sound of Campus, Șura, ora 19
Concert vocal-simfonic extraordinar: Gurre-Lieder, Parcul Rozelor, ora 19
Breaking News, Teatrul Național Timișoara, ora 19
Science & Wine #1 – Inteligență Artificială, Clubul FAUT, ora 19:30
Eurothalia: 37 chibrituri sau viață furată, Teatrul Grman de Stat, ora 19:30
Hanging Around 12 Years, Mononom, ora 20
Natura: real și imaginar. Workshop participativ, MV, ora 20
Nordic Film Festival: Lamb, Cinema Victoria, ora 20,30
Night Theater, Timișoara, ora 22
Night Walks, Timișoara, ora 22
AkimH Live, Hamei, ora 23
Mahmut Orhan – Season opening, Fratelli, ora 23

Sâmbătă, 30 septembrie

Săptămâna de inițiere „Bun venit la UVT”, ora 10
Workshop: conceptual ideas and technical setup of a digital performance / installation, Bastionul Theresia – HEI, ora 10
#Be Healthy Timișoara Festival, Iulius Gardens, ora 10
Tururi ghidate la Muzeul Apei, Muzeul Apei, ora 11
Loc de amintiri cu Pro Musica, Piața Unirii, ora 11
Noaptea cercetătorilor RecoNnect, Observatorul Seismologic, ora 11
Festivalul de Arte Marțiale și Sporturi de Contact, Piața Libertății, ora 11
Workshop - instrumente sonore DIY cu Ioana Vreme Moser, MultipleXity, ora 12
Shine Your Light, Parcul Central „Anton Scudier”, ora 13
Lansare catalog „Brâncuși: surse românești și perspective universale”, Muzeul Național de Artă, ora 14
Nordic Film Festival: Supermarsu 2, Cinema Victoria, ora 14
Unlock the Time Machine, Universitatea de Vest, ora 16
Baroque Watermusic, râul Bega, ora 16
Nordic Film Festival: Sonja, the White Swan, Cinema Victoria, ora 16
Undertheivy x B/plr. - Saturday Groove, D’arc pe mal, ora 18
Saturday to remember, C House Milano, ora 18
Nordic Film Festival: Girl Picture, Cinema Victoria, ora 18:30
Methadone Skies – un weekend la Nemesis, Nemesis Art Club, ora 19
An evening with Ars Electronica, Bastionul Theresia – HEI, ora 19
Extraconjugal – supercomedie, Liceul „Ion Vidu”, ora 19
Trooper / Tymes Orchestra / Concert simfonic, FITT, ora 19
Eurothalia: O elegie în cinci răsuflări, Teatrul German de Stat, ora 19:30
Trio Farfarello / Momentum Tour, Porto Arte, ora 20
Spectacol stradal de poezie - Balcoolaurul și gladiatorii, Piața Sf. Gheorghe, ora 20
Culture of Nightlife Conference, pasajul Iulius Town, ora 20:30
Romance by night – Anniversary edition, Salsa Addicted, ora 20:30
Nordic Film Festival: The Emigrants, Cinema Victoria, ora 20:30
Los Pogos + after party, M2 event venue, ora 21
X / imental #4, Escape Underground Hub, ora 21:30
Night Theatre, Timișoara, ora 22
Night Walks, Timișoara, ora 22
Născut în ‘90 – spectacolul generației noastre, 25 de ore de teatru non-stop, Centrul Multifuncțional al CJ Timiș, ora 22:22
Bassline Surge: S-T-PHAN’s DnB Takeover #2, Hamei, ora 23
Coada – Teatrul Thespis, 25 de ore de teatru non-stop, Casa Studenților, ora 23
clubnight w. prichindel & vlf, D’arc, ora 23

Duminică, 1 octombrie

Născut în 2000 – în mileniul acesta straniu și imprevizibil, 25 de ore de teatru non-stop, Teatrul German de Stat, ora 00:30
Noaptea teatrală din Cuib d’Arte, 25 de ore de teatru non-stop, Cuib d’Arte, ora 1
VINOVAT,-Ă | 25 de ore de teatru non-stop, Teatrul Maghiar, ora 2
IMPROSTORY | 25 de ore de teatru non-stop, Cuib d’Art,e ora 2,30
ORAȘUL MEU | 25 de ore de teatru non-stop, Cuib d’Arte, ora 4
CINEMALTICUM | 25 de ore de teatru non-stop, Cuib d’Arte, ora 6
Săptămâna de inițiere „Bun venit la UVT”, ora 8
UVT Liberty Marathon, Universitatea de Vest, ora 9
Unlock the Time Machine, Universitatea de Vest, ora 9
Poezie la micul dejun, 25 de ore de teatru non-stop, Piața Unirii, ora 9:30
Anaz și dragonul, 25 de ore de teatru non-stop, Piața Sf. Gheorghe, ora 11
Doctorul Aumădoare, Teatrul Merlin, ora 11
Fabrica de teatru la Liceul „Ion Vidu”, 25 de ore de teatru non-stop, ora 12
Workshop - instrumente sonore DIY cu Ioana Vreme Moser, MultipleXity, ora 12
Finisajul expoziției „BioArt Revolution”, Bastionul Theresia, Galeria 2, ora 14
Nordic Film Festival: Louis and Luca – Mission to the moon, Cinema Victoria, ora 14
Soare cu dinți, 25 de ore de teatru non-stop, Liceul „Ion Vidu”, ora 16
Atenție, apă! Vernisaj la Șubuleasa, ora 16
Atenție, apă! Canoe pe Șubuleasa, ora 16:30
Nordic Film Festival: Comedy Queen, Cinema Victoria, ora 16:30
Hathi, Piața Unirii, ora 17
Visul – un spectacol Reactor Cluj-Napoca, 25 de ore de teatru non-stop, Teatrul German de Stat, ora 18
Béla Bartók Memorial Day, Sala Capitol, ora 18
City of Lights, Sala Multifuncțională CJ Timiș, ora 18
Nordic Film Festival: A Perfectly Normal Family, Cinema Victoria, ora 18:30
Exuviation by jls / performative exhibition, Bastionul Theresia – HEI, ora 19
Grand Hostel Timișoara, Teatrul Auăleu, ora 19
Nocturnalii outdoor: Monoloagele solitudinii #5, Centrul de cultură și artă, ora 19
The Overjoyed + Freenz, M2 event venue, ora 19
Conu’ Leonida față cu reacțiunea, Teatrul Național Timișoara, ora 19
Festivalul internațional TimOrgelFest: concert de orgă și orchestră / Eugenio Maria Fagiani (Italia),  Gheorghe Costin (dirijor), Domul Romano-Catolic, ora 19:30
Poppy Seed Grinder + Blutrina, Nemesis Art Club, ora 20
Nordic Film Festival: Hilma, Cinema Victoria, ora 20:30
Night Theater, Timișoara, ora 22
Night Walks, Timișoara, ora 22
Night Gigs, Timișoara, ora 22

Luni, 2 octombrie

Capra cu trei iezi, Casa Tineretului, ora 10
Concert-lecție cu instrumente muzicale de epocă, Liceul „Ion Vidu”, ora 16
Diva – Maria Petrovna, Art-Hoc, ora 18
COLLEGIUM. Acțiuni și lucrări artistice din anii 90: atelier și prezentare cu Liliana Basarab, Galeria 1 Bastion, ora 18
Micul prinț, Teatrul German de Stat, ora 18
Proiecție film documentar: Edgar Morin, journal d’une vie, Librăria La Două Bufnițe, ora 18:30
Night Theater, Timișoara, ora 22
Night Walks, Timișoara, ora 22
Night Gigs, Timișoara, ora 22
 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Spectacola | Categorie: Timisoara 2023


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel