TM2023/ Agenda de weekend: Operetă în premieră absolută, expoziţia Brâncuşi, concerte simfonice şi literatură

Data publicării:
TM2023. Palatul Culturii din Timisoara/ foto Agerpres
Descriere foto: TM2023. Palatul Culturii din Timisoara/ foto Agerpres

Sfârşitul de săptămână aduce în Capitala Europeană a Culturii TM2023 o operetă scrisă în anul 1939 de un şvab bănăţean, dar care a ajuns să fie prezentată doar acum, în premieră absolută, pe scena timişoreană.

Nu lipsesc concertele simfonice, spectacolele de teatru, expoziţia Brâncuşi, care a depăşit 30.000 de rezervări de bilete din ţară şi din străinătate, alături de alte vernisaje, literatură sau "Povestea lemnului - lada de zestre", la Muzeul Satului Bănăţean.



Sâmbătă, pe scena Teatrului Naţional din Timişoara va fi prezentată, de la ora 19,00, premiera absolută a operetei "Grusst mein Banat" / "Salută Banatul meu", compusă de Emmerich Bartzer în anul 1939, orchestrată şi dirijată acum de timişoreanul Andreas Schein. În rolurile principale vor fi: Marius Goşa, Maria Boldan, Bogdan Aungurence, Annamaria Vinczi, Darius Gruiţa, Andra Barbul.

Emmerich Bartzer s-a născut la Lovrin (Hatzfeld) în anul 1895, iar opereta în trei acte nu a ajuns la premiera programată în anul 1939, la Viena, fiind anulată din cauza izbucnirii celui de-al Doilea Război Mondial.

Intriga tratează o temă specială a Banatului şi anume trimiterea la ţară a copiilor din familii nobile din Viena.
Încă din perioada interbelică, copiii din Viena erau trimişi la familii şvabe din Banat pentru a se recupera. În mod firesc, ca urmare, s-au dezvoltat prietenii. Au fost deja publicate mai multe tratate istorice despre acest lucru. Astfel de copii au fost trimişi la ţară şi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, atât în Banat, cât şi în alte ţări, întrucât se credea că micuţii de la oraş sunt mai în siguranţă la ţară, precizează organizatorii evenimentului, Clubul Rotary Timişoara.



La Timişoara, Lugoj, Jimbolia, Sânnicolau Mare şi Reşiţa este în curs de desfăşurare cea de-a XII-a ediţie a Festivalul Internaţional de Literatură (25 - 28 octombrie), care reuneşte 40 de scriitori din ţară şi din străinătate, sub mottoul "Literatura, arie protejată".

"Sloganul ediţiei este 'Literatura, arie protejată', după care ne ghidăm, pentru că simţim cu toţii nevoia de protecţie, trăim lângă un război la graniţa de nord a ţării, simţim că lucrurile nu mai sunt cum erau înainte şi cel mai important este să ne simţim protejaţi. Literatura are nevoie, şi ea, de acelaşi lucru. Oamenii care spun poveşti, care încearcă să ne capteze atenţia şi să ne explice lumea, au şi ei nevoie de tipul acesta de protecţie. Literatura nu are întotdeauna cele mai bune răspunsuri, dar pune întotdeauna cele mai bune întrebări", spune directorul Festivalului, scriitorul Robert Şerban.



Vineri şi sâmbătă sunt zile rezervate concertelor simfonice ale Filarmonicii Banatul, care prezintă pe scena Sălii Capitol două reprezentaţii. Vineri, de la ora 19,00, are loc un concert dirijat de Antonio Mendez, avându-l ca solist pe Victor Julien-Laferriere, la violoncel. În program, lucrări de Prokofiev (Simfonia concertantă pentru violoncel şi orchestră în mi minor, op. 125), Rahmaninov (Simfonia nr. 3 în la minor, op. 44).

Sâmbătă, de la aceeaşi oră, publicul va putea audia un recital Makedonissimo, cu Simon Trpceski (pian), Alexandar Krapovski (vioară), Alexander Somov (violoncel), Hidan Mamudov (clarinet, saxofon şi kaval) şi Vlatko Nushev (percuţie).



Luni, de la ora 17,00, în foaierul Palatului Administrativ din Timişoara va avea loc vernisajul expoziţiei "Viaţa Maicii Tereza - De la Skopje la cer", dedicată vieţii şi activităţii Maicii Tereza. Prima prezentare a acestei expoziţii a avut loc în Italia, urmată de Polonia, Slovenia, Japonia şi Franţa.

Toate momentele importante din viaţa Maicii Tereza sunt dezvăluite publicului în cele 21 de piese expuse pe simezele Palatului Administrativ, care redau detalii despre evoluţia acesteia. Fotografiile şi textele prezentate conţin crâmpeie din viaţa şi activitatea ei de misionar umanitar, recunoscută în întreaga lume. Expoziţia va rămâne deschisă până în data de 5 noiembrie.



Centrul Info Bastion invită publicul la expoziţia temporară "Morile Banatului" (orele 10,00 - 16,00).

Muzeul Naţional al Banatului primeşte vizitatorii pentru expoziţiile permanente "Ştefan Popa Popa's", "Istoria militară a Banatului", "Spaţiile Oravitzan" şi cele temporare "Ciprian Porumbescu 170. O viaţă, o epocă, un ideal", "Artişti din Timişoara în Colecţia Herczeg" şi "Scuturatul Pomilor din Rai" (orele 10.00 - 16.00)

Muzeul Naţional de Artă Timişoara rămâne atracţia publicului internaţional cu temporara "Brâncuşi: surse româneşti şi perspective universale" (cu peste 30.000 de bilete rezervate în două săptămâni de la vernisaj), alături de expoziţiile permanente "Artă Bănăţeană şi Artă Modernă Românească", "Artă Europeană" - Fondul Ormos Zsigmond, colecţia "Corneliu Baba". Program de vizitare până la ora 18,00, iar "Brâncuşi" până la ora 21,00.

Muzeul Satului Bănăţean expune ceramică, ţesături, port, podoabe (Sala de expoziţie permanentă), "Din Bihor la New York", veşminte din creaţia designerului Dorin Negrău şi "Povestea lemnului - Lăzi de zestre din Banat" (Sala Expoziţiei - "Casa Naţională"), între orele 12,00 - 16,00, notează Agerpres. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Spectacola | Categorie: Timisoara 2023


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel