“Sobrietate și stil în moda transilvăneană a secolelor XVIII - XIX”, expoziție la Muzeul Județean Olt

Data publicării:

În „luna femeii”, Muzeul Județean Olt, cu sprijinul Consiliului Județean Olt, în parteneriat cu Muzeul Național Brukenthal, vă invită la o expoziție de excepție, la sediul din strada Ana Ipătescu, Nr. 1, Slatina, în data de 2 martie 2023, ora 13,00! 

Puteți admira, pe îndelete, ținute alese și podoabe deosebite ce fac parte din tezaurul renumitului muzeu sibian! 

Totodată, cu ocazia acestui eveniment inedit va avea loc și deschiderea “Punctului de achiziții suveniruri”, din cadrul Muzeului Județean Olt!

 

Nota : Expoziția se adresează în aceeași măsură și BĂRBAȚILOR, având în vedere respectarea principiului egalității!

 


Despre expoziție:


Expoziţia: Sobrietate și stil în moda transilvăneană a secolelor XVIII-XIX
Locul de desfăşurare: Muzeul Județean Olt
Durata: 2.03-22.05.2023
Vernisaj: 2 martie orele 13.00
Partener: Muzeul Județean Olt
Curatori MNB: dr. Raluca Maria Frîncu, dr. Raluca Maria Teodorescu
Conservatori: Ramona Muntean, Alexandra Runcan
Curator MJO: dr. Iohana Brătoi

„Ace de voal, paftale şi cingători din aur şi argint bătute cu pietre preţioase, costume şi accesorii vestimentare, toate sunt semne ale dezvoltării economice pe care o atinseseră locuitorii din Transilvania în secolele trecute. 


Preluând şi adaptând elemente din vestimentația occidentală, s-a creat o lume bazată pe sobrietate și stil. Acestea sunt motivele demersului nostru de a aduce în faţa vizitatorilor unele din cele mai spectaculoase elemente de vestimentaţie şi podoabă din lumea patriciatului săsesc din secolele XVII-XIX. 


Pentru a stăvili luxul şi opulenţa aduse de suflul nou al modei vieneze, în anul 1752, Magistratul oraşului Sibiu a emis “Regulamentul ţinutei şi poliţiei”, care reglementa modul în care populaţia oraşului avea voie să se îmbrace în funcţie de clasa socială din care provenea. Cu acest prilej locuitorii Sibiului erau diferenţiaţi în nouă clase sociale. În regulament erau precizate pentru fiecare clasă în parte articolele vestimentare şi accesoriile care se cuveneau a fi purtate şi materialele din care acestea puteau fi confecţionate. Pentru că erau foarte greu de respectat prevederile acestui regulament, opt ani mai târziu, în anul 1760, a fost emis unul nou, mult mai sintetic şi moderat. Moda vremii dovedeşte însă că toate încercările municipalităţii de a opri cheltuielile exagerate ale populaţiei pe obiecte de lux şi de a diferenţia statutul social prin vestimentaţie s-au dovedit a fi zadarnice. 


Dezbaterile despre o nouă reglementare a ţinutei au fost reluate la Viena în anul 1766, când breslaşii au încercat să promoveze textilele locale, dar împărăteasa Maria Theresia a interzis acest gen de regulamente, ceea ce a determinat încheierea epocii recomandărilor stricte în privința garderobei.


Expoziţia include 77 de piese din colecţiile Muzeului Naţional Brukenthal: Muzeul de Istorie Casa Altemberger şi Galeria de Artă Românească, având la bază un concept integrator şi interdisciplinar. Alături de tablouri de epocă, prin veşminte, podoabe şi accesorii din aceeaşi perioadă, cei interesaţi vor avea acces la o lume în care luxul şi eleganţa erau un mod de a trăi”, au transmis organizatorii. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Spectacola | Categorie: Expozitii


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel