Se spală sau nu rufe în Vinerea Mare? Părintele Vasile Ioana, tradiții și obiceiuri pentru Săptămâna Patimilor

Data actualizării: | Data publicării:
Parintele Vasile Ioana. captură video PRO TV
Descriere foto: Parintele Vasile Ioana. captură video PRO TV

Părintele Vasile Ioana a dezvăluit principalele tradiții pe care trebuie să le respectăm în Săptămâna Mare. 

Săptămâna Mare este una dintre cele mai importante perioade pentru toți creștinii, când rugăciunea și postul sunt cele două cuvinte care caracterizează aceste zile sfinte. De asemenea, există mai multe voci care spun că gospodinele ar trebuie să-și termine treburile casnice până în Vinerea Mare, când spălatul rufelor este total interzis. Preotul Vasile Ioana combate însă acest mit și spune că nu este nicio regulă scrisă care să interzică acest fapt. Oamenii au totuși datoria de a se prezenta la slujba sfântă care are loc în Vinerea Mare. 

„Se spune că în Vinerea Mare nu ai voie să speli. Ai voie și în Vinerea Mare, pentru că este o zi în care sigur că suferim pentru răstignirea Domnului, omul merge la prohod, iar femeile care au acest ritual nu au timp să spele, dar vinerea poți să speli fără niciun fel de problemă, nu există niciun temei care să ne interzică.”, spunea acum ceva timp preotul Vasile Ioana, în emisiunea Vorbește lumea, de pe Pro TV. 

Te-ar putea interesa și: Mirela Vaida, tradiții de Paște din copilărie. Cum vopseau ouăle părinții ei: „Se dădea din poartă în poartă. Era greu de găsit” / EXCLUSIV

Ce trebuie să faci în Săptămâna Mare

Există totuși mai multe lucruri pe care trebuie să le respectăm în această săptămână, spune preotul Vasile Ioana. Este important să ne abținem cât mai mult timp de la mâncare, dacă sănătatea ne permite, să mergem la biserică și să evităm certurile, relațiile trupești, dar și uleiul din toate preparate pe care le degustăm în Săptămâna Mare. 

„Haideți să pătimim cu El, astfel încât să ne bucurăm la Înviere cu El, să ne fie foame, să răbdăm puțin, cine poate și e sănătos să nu mănânce și bea nimic, până la apusul soarelui. Doar anafură și aghiazmă, atât. Mai mult, mâncare fără ulei toată săptămâna. Cunosc oameni care nu mănâncă câteva zile nimic, nu poate oricine asta. Cine are putere și dragoste pentru Dumnezeu, să nu mănânce până seara nimic sau măcar până la 15:00. Domnul a fost răstignit la ora 12 și a stat pe cruce până la 15:00, să fim și noi în pătimire cu El. Să fie altfel săptămâna asa, fără relații trupești, fără ceartă, curățenie sufletească, cu spovedanie.”, a spus preotul Vasile Ioana în cadrul unei slujbe.

VEZI și: Cât se fierb corect ouăle de Paște și cum le poți colora natural. Chef Ștefan Popescu: „Orice poate colora apa”. Ingredientul pe care trebuie să-l adaugi neapărat în timpul fierberii / EXCLUSIV

Cum obții liniștea sufletească

Cel mai important în această perioadă este și să ne recăpătăm liniștea interioară, mai spune părintele. Acest lucru se face foarte ușor, dacă avem credință și nu uităm de rugăciune. 

„Cea mai mare bogăție pe care poate să o aibă un om în lumea asta este să aibă pace, să doarmă liniștit pe perna lui, după cum spunea țăranul. Asta înseamnă că ești mulțumit cu ceea ce ești și cu ceea ce faci. Am întâlnit oameni bogați, dar degeaba, pentru că nu aveau pace, am întâlnit oameni cu poziții înalte, dar erau super agitați, stresați. Degeaba ai poziție, frumusețe fizică, dacă nu ai pace. Degeaba ai bani și putere, dacă tu ești într-o permanentă agitație. Omul este bogat când e liniștit și are pace. Dobândirea păcii e foarte importantă, dar societatea modernă în care trăim a furat-o. Ne-a furat timpul și pacea, ne-a băgat în consum și frici, frica strică pacea.

Prin Iisus Hristos obținem pacea. El a venit să ne dea pacea Lui. Dacă faci puțină rugăciune, vine o pacea dată de Duhul cel Sfânt. Doar așa se poate obține pacea. Pacea vine, de fapt, din organizare. Dacă vrei să ai pace într-o viață haotică, nu vei putea, pune ordine mai întâi. Pune-ți în minte mai puține task-uri, dar fă-le bine, trebuie să înveți să spui și nu. Trebuie să-ți cunoști măsura, să știi cât poți.”, a declarat preotul Vasile Ioana, în cadrul emisiunii Vorbește lumea, de pe Pro TV.

Pe aceeași temă: Mirela Vaida, rețetă de pască în două culori: „E puțin ieșită din comun. Una dintre cele mai bune pe care le-am mâncat”. Modul de preparare inedit al prezentatoarei TV / EXCLUSIVGoogle News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel