Mirela Vaida, tradiții de Paște din copilărie. Cum vopseau ouăle părinții ei: „Se dădea din poartă în poartă. Era greu de găsit” / EXCLUSIV

Data publicării:
Sursa foto: Mirela Vaida, Instagram
EXCLUSIV
Descriere foto: Sursa foto: Mirela Vaida, Instagram

Mirela Vaida și-a amintit cu nostalgie despre cum arătau Sărbătorile Pascale în copilărie.

Mirela Vaida va petrece Paștele anul acesta departe de casă, întrucât va susține un spectacol la Târgul Mureș. Din acest motiv, familia vedetei o va însoți în Ardeal, acolo unde soțul acesteia are mai multe rude. Datorită acestui lucru, prezentatoarea de la Acces Direct va îmbina munca cu sărbătorile, iar într-un interviu în exclusivitate pentru Spectacola ne-a dezvăluit care sunt tradițiile din Moldova care nu se regăsesc în Ardeal, dar și ce datini obișnuia să urmeze în copilărie, când venea vorba de Sărbătorile Pascale.

„În Ardel, la zona soțului, pentru că ei trăiesc și cu unguri, secui, sași, să spunem că este mai diluată tradiția asta, care la noi, la moldoveni, cel puțin la țară, se ține destul de strict. De exemplu, oamenii merg în ficare seară la Denii, tot satul vine la biserică încă din Lunea Mare. Miercurea este o tradiție, mergeam să facem mormintele bunicilor în cimitir. Mergem la prânz cu fratele meu și cu părinții, prășeam florile, vopseam gărdulețul de la cimitir, aprindeam lumânări, făceam curat.”, a declarat Mirela Vaida, în exclusivitate pentru Spectacola.

Pe aceeași temă: Mirela Vaida, rețetă de pască în două culori: „E puțin ieșită din comun. Una dintre cele mai bune pe care le-am mâncat”. Modul de preparare inedit al prezentatoarei TV / EXCLUSIV

Cum se vopseau ouăle în copilăria vedetei

Dacă acum avem la îndemână tot felul de soluții și ingrediente pentru a colora ouăle pentru Paște, pe vremuri nu era la fel, spune Mirela Vaida. Vedeta și-a amintit cu nostalgie cum tot satul folosea aceeași vopsea, întrucât soluția era scumpă și greu de găsit în supermarketuri. 

„Astăzi, viteza în care trăim poate i-a făcut pe mulți tineri să nu mai respecte la fel tradiția, dar bătrânii și acum fac la fel. Îmi aduc aminte că aveam un ceaun cu soluție roșie de ouă și se dădea din poartă în poartă. Fiecare gospodină lua ceaunul cu apă fierbinte și își făcea ouăle. Apa nu era aruncată, erau greu de găsit, scumpă, o dădeai mai departe la vecina de la vale. Toată strada făcea ouă din aceeași soluție și din aceeași oală. Este o sărbătoare toată săptămâna. Noi aveam în copilărie straturi de lalele în toate culorile și era așa o bucurie și explozie de culori în curte, cu copaci înfloriți. Sărbătoarea Paștelui era o lumină, o binecuvântare.”, a continuat vedeta. 

Citește și: Trucul inedit folosit de Mirela Vaida pentru a vopsi ouăle de Paște: „Le fac din culori naturale. Am învățat de la mama” / EXCLUSIV

Mirela Vaida, Paște atipic în Ardeal

Chiar dacă va petrece departe de casă, Mirela Vaida nu se plânge. Vedeta spune că ardelenii au, la rândul lor, toate bucatele specifice acestei sărbători, ba chiar se consideră a fi norocoasă pentru că anul acesta nu va mai fi nevoită să petreacă ore în șir în bucătărie. 

„Anul acesta sunt invitată să cânt la Târgul Mureș, am fost și anul trecut și merg și anul acesta în același loc, cu mai mulți artiști din România. Este atipic și nu prea, pentru că soțul meu are multe rude acolo, bunicul lui a fost din Târgul Mureș și practic verișorii, unchii sunt acolo și o să se îmbine munca cu tradiția și familia. Vom pleca de vineri și vom sta acolo în familia și duminică va fi acest spectacol de Paște. Copiii vor fi la bunicii de la Cluj de când începe vacanța. Ne vom reîntâlni cu ei acolo, de Paște. Deci este un Paște petrecut în Ardeal, ceea ce cumva îmi convine, pentru că sunt eu gospodină, dar eram puțin obosită și să mă apuc acum să gătesc toate cele, parcă e mai frumos să merg în Ardeal și să fie făcute. 

Ardelenii au de toate, și ei știu să facă la fel de bine preparatele de Paște, și la ei iese la fel de bine cozonacul și pasca. Ne propunem să mergem la Catedrală la Înviere. Aștept să văd cum este Paștele în Ardeal, pentru că și acolo sunt oameni iubitori de tradiții și așa un Paște departe de casă nu am mai avut de mult timp.”, ne-a mai spus aceasta, în exclusivitate.

Pe aceeași temă: Mirela Vaida, rețetă specială de cozonac moldovenesc: „Acesta e cozonacul din copilăria mea. Îmi place să fie felia galbenă, mare” / EXCLUSIV



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Vedete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel