Se schimbă ora! Ora de iarnă 2022. Dormim cu o oră în plus

Data publicării:
Sursa foto: unsplash, autor RODOLFO BARRETO
Descriere foto: Sursa foto: unsplash, autor RODOLFO BARRETO

Trecerea la ora de iarnă are loc în ultimul weekend al lunii octombrie.

Revenirea la ora de iarnă se va face pe 30 octombrie, duminică, atunci când ora 04:00 va deveni ora 03:00. În fiecare an, această modificare a orei se face în ultimul weekend din octombrie, în noaptea de sâmbătă spre duminică. Pentru a-și aminti în ce direcție să își regleze ceasurile, oamenii folosesc adesea expresia „primăvară înainte, toamnă înapoi”.

Specialiștii consideră că o persoană are nevoie de una sau două săptămâni de la momentul modificării orei până când organismul se obișnuiește cu noul fus orar. Tot aceștia mai spun că trecerea la ora de iarnă poate avea efecte negative asupra sănătății organismului. Se pare că persoanele în vârstă și copiii sunt cele două categorii afectate.

Citește continuares pe DC NEWS

Dormitul cu lumină ambientală poate dăuna sănătății. La ce riscuri te expui

Dacă vă străduiți să dormiți între șapte și nouă ore în fiecare noapte, nu uitați că puteți lua (cel puțin o parte) problema în propriile mâini. Există mai multe variabile pe care le puteți controla pentru a promova un somn mai bun, mai lung, mai profund și mai odihnitor - și, prin urmare, o sănătate mai bună în general. Pentru început, puteți înceta să vă mai holbați la telefon cu cel puțin o oră înainte de culcare; reduceți temperatura la o temperatură răcoroasă și evitați să consumați cofeină la sfârșitul după-amiezii și seara. De asemenea, ar trebui să vă asigurați că dormitorul dvs. este cât mai întunecat posibil. Serios - mediul tău de somn ar trebui să fie  întunecat, pentru o odihnă optimă, potrivit unui studiu recent publicat în revista științifică PNAS. 

Cercetătorii în domeniul somnului de la Școala de Medicină Feinberg a Universității Northwestern au descoperit că expunerea chiar și la o cantitate mică de lumină ambientală în timpul nopții poate fi dăunătoare pentru funcția cardiovasculară în timp ce dormiți și crește rezistența la insulină a doua zi dimineața. 

Autorii studiului recunosc dovezile științifice actuale și emergente potrivit cărora expunerea excesivă la lumina de seară poate avea un impact negativ asupra funcțiilor metabolice, și anume scăderea toleranței la glucoză și scăderea rezistenței la insulină. Cu alte cuvinte, expunerea la lumină înainte de culcare poate avea un impact asupra somnului și asupra unor funcții fiziologice, potrivit realsimple.com

Citește continuarea AICI



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Stiri


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel