Dormitul cu lumină ambientală poate dăuna sănătății. La ce riscuri te expui/ STUDIU

Data publicării:
Sursa foto: unsplash, autor Christopher Jolly
Descriere foto: Sursa foto: unsplash, autor Christopher Jolly

Este timpul să renunți la lumina ambientală când dormi. Iată la ce riscuri te expui.

Dacă vă străduiți să dormiți între șapte și nouă ore în fiecare noapte, nu uitați că puteți lua (cel puțin o parte) problema în propriile mâini. Există mai multe variabile pe care le puteți controla pentru a promova un somn mai bun, mai lung, mai profund și mai odihnitor - și, prin urmare, o sănătate mai bună în general. Pentru început, puteți înceta să vă mai holbați la telefon cu cel puțin o oră înainte de culcare; reduceți temperatura la o temperatură răcoroasă și evitați să consumați cofeină la sfârșitul după-amiezii și seara. De asemenea, ar trebui să vă asigurați că dormitorul dvs. este cât mai întunecat posibil. Serios - mediul tău de somn ar trebui să fie  întunecat, pentru o odihnă optimă, potrivit unui studiu recent publicat în revista științifică PNAS. 

Cercetătorii în domeniul somnului de la Școala de Medicină Feinberg a Universității Northwestern au descoperit că expunerea chiar și la o cantitate mică de lumină ambientală în timpul nopții poate fi dăunătoare pentru funcția cardiovasculară în timp ce dormiți și crește rezistența la insulină a doua zi dimineața. 

Autorii studiului recunosc dovezile științifice actuale și emergente potrivit cărora expunerea excesivă la lumina de seară poate avea un impact negativ asupra funcțiilor metabolice, și anume scăderea toleranței la glucoză și scăderea rezistenței la insulină. Cu alte cuvinte, expunerea la lumină înainte de culcare poate avea un impact asupra somnului și asupra unor funcții fiziologice, potrivit realsimple.com

Dormitul cu lumină ambientală poate dăuna sănătății

Creierul nostru folosește prezența luminii ca un semnal că este timpul să fie treaz și alert, iar întunericul ca un semnal că este timpul să se închidă și să doarmă. Expunerea la lumină activează sistemul nervos simpatic (SNS) și crește ritmul cardiac, astfel încât suntem treji și pregătiți să abordăm ziua. Noaptea, pe de altă parte, sistemul nervos parasimpatic (PNS), sistemul nostru de odihnă și digestie, ar trebui să preia conducerea, promovând relaxarea, scăzând ritmul cardiac și menținând un metabolism sănătos. Iar atunci când soarele apune și se lasă întunericul, creierul produce melatonina, hormonul somnului, responsabil pentru informarea sistemului tău că este timpul să se liniștească și să ațipească. Prin urmare, s-a considerat că expunerea la lumină pe timp de noapte (de la lămpile de lângă pat la ecranele televizoarelor) suprimă producția de melatonină și perturbă modelul sănătos și natural al somnului.

"Ochii tăi sunt legătura ta directă cu partea din creier care controlează ritmul circadian. [Expunerea la lumină] este interpretată de creier pentru a permite ca reacțiile chimice să aibă loc pentru cicluri de somn sănătoase (sau nesănătoase)", explică Nilong Vyas, M.D., medic pediatru certificat, consultant în domeniul somnului la Sleepless in NOLA și expert în revizuire medicală la SleepFoundation.org (care nu este afiliat la studiu). "Dacă există o cantitate semnificativă de interferență a luminii într-un moment în care corpul tău încearcă să doarmă, aceasta poate provoca un somn slab sau cicluri de somn nesănătos programate, ceea ce poate duce la un număr semnificativ de alte probleme medicale." 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel