Schimbarea la Față a Domnului: Dezlegare la pește. Trei rețete delicoase pe care trebuie să le încerci în această zi de sărbătoare

Sursa foto: pexels.com
Descriere foto: Sursa foto: pexels.com

Pe 6 august 2022 este dezlegare la pește, moment în care creștinii pot experimenta mai multe rețete delicioase.

Salata de icre de crap

Ingrediente:

  • 2 linguri  icre sărate de crap
    200 ml ulei
  • 1 linguriță zeamă de lămâie
  • 1  ceapă mică roșie

Mod de preparare:

Icrele se pun într-o sită și se adaugă un pahar cu apă rece. Se scurg bine prin apăsare cu o lingură și se pun într-un bol. Adăugăm câteva picături de ulei și mixăm. Adaugăm și zeama de lămâie și ulei puțin câte puțin, mixând continuu, ca la maioneză. Compoziția va crește și va deveni untoasă. Adăugăm ceapa tăiată mărunt și mai mixăm un minut. Este gata de servit!

Rețetă de post: PIZZA CU ARDEI GRAS ŞI MĂSLINE

 

Ciorbă de pește

Ingrediente:

  • pește
  • rădăcinoase și țelină
  • 1-2 morcovi
  • o ceapă albă
  • o ceapă roșie
  • o legătură de ceapă verde
  • doi ardei capia roșii
  • câteva roșii
  • un cartof
  • o mână de orez
  • leuștean verde proaspăt
  • borș pentru acrit

Mod de preparare:

Tocăm legumele după preferință, cubulețe sau felii. Se dau rădăcinoasele albe prin răzătoare, apoi se pune la călit puțin ceapa, după care se adaugă morcovul și celelalte legume pe rând.

Apa se lasă să fiarbă pe jumătate, apoi se adaugă peștele tăiat bucăți și capetele bine curățate. Peștele nu trebuie lăsat să fiarbă prea mult, pentru că se va zdrobi foarte ușor după. Cu cât folosiți mai multe tipuri de pește, cu atât va ieși ciorba mai gustoasă.

Spre sfârșitul fierberii, se adaugă orezul și roșiile pasate sau tăiate cubulețe. Acrim cu borșul dat într-un clocot, potrivim de sare și adăugăm verdeața. Se poate adăuga și niște leuștean uscat. Se servește caldă, alături de ardei iute.

Rețetă de post: Chiftele de ciuperci cu cartofi

 

Pește prăjit cu mălai

Ingrediente:

  • 500 gr pește baby hering (sau alt tip de pește, după preferințe)
  • sare
  • un praf piper
  • mălai
  • ulei pentru prăjit

Mod de preparare:

Peștele se curăță (intestine, căpățâni) și se spală. Se condimentează cu sare și piper după gust. Tăvălim peștele prin mălai, pe ambele părți. Într-o tigaie încingem uleiul și punem peștele la prăjit. Se rumenește pe ambele părți și se scoate pe o farfurie tapetată cu șervețel absorbant. Se servește cu mujdei și mămăliguță.

Rețetă de post: Iahnie de dovlecei

Tradiții și obiceiuri de Schimbarea la Față a Mântuitorului

Schimbarea la Față a Mântuitorului marchează începutul toamnei. De astăzi, nu mai este voie să faci baie în apele curgătoare sau să duci animalele la scăldat aici.

Astăzi nu trebuie să speli haine, pentru că altfel se spune că vei fi năpădit de  păduchi şi ploşniţe, iar fetelor care vor spăla astăzi nu le va mai crește părul.

Cine mănâncă struguri nesfințiți înainte de această sărbătoare va avea dureri de burtă.

În această zi nu trebuie să fii certat cu nimeni, pentru că conflictul va dura tot anul.

Dacă ziua de astăzi va fi una însorită, atunci vom avea parte de o toamnă roditoare, dacă nu, toamna va fi una mohorâtă.

Data de 15 august este ultima zi din an când se culeg plante bune pentru leac.

Citește și: Schimbarea la Față a Domnului, 6 august 2022. Sărbătoare MARE pentru creștini

Rețetă de post: Ciorbă de fasole în stil gulaș

Rețetă de POST: Falafel. Cori Grămescu, truc ingenios pentru pregătirea năutului



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Spectacola | Dată: 06 aug 2022, 11:39 | Categorie: Retete
Get it on App Store Get it on Google Play