Șapte reguli pentru a face față tentațiilor culinare în vacanță: „Nu o să numărăm caloriile”

Data publicării:
Foto Unsplash
Descriere foto: Foto Unsplash

Înghețată, grătar, cocktail… în vacanță vrem să ne bucurăm de toate, începând cu aperitivul și terminând cu desertul. Iar dacă suntem în străinătate, este normal să dorim să descoperim și obiceiurile culinare locale. Prin urmare, tentațiile sunt numeroase. Începem cu câteva dulciuri la micul dejun, alegem un preparat cu multe calorii la prânz, iar la cină comandăm în plus și o băutură alcoolică.

"Cu cât ne abatem mai mult de la alimentația sănătoasă, cu atât este mai greu să revenim la ea. Nu, nu o să numărăm caloriile în timpul vacanței. Trebuie doar să ținem cont de câteva recomandări pentru o dietă care combină plăcerea cu echilibrul, astfel încât să ne menținem în formă și atunci când se termină concediul.", spune Dan Bujor, expert masaj cu bambus și healthy lifestyle. 

Iată, așadar, recomandările specialistului, cele 7 reguli esențiale, pentru a face față tentațiilor culinare în vacanță:

1. Caută alternative sănătoase

Ca să evităm să ajungem în primul fast-food, trebuie să cercetăm restaurantele, piețele și magazinele alimentare din jurul locului de cazare. În ceea ce privește restaurantele, porțiile sunt uneori foarte generoase, așa că e mai bine să ne limităm la porții mai mici și să evităm să comandăm o porție suplimentară de sos (porțiile mai mici au mai puține grăsimi și calorii).

Ca să mâncăm sănătos în vacanță, e bine să aruncăm o privire atentă în meniuri, să vedem ce opțiuni sunt mai scăzute în grăsimi, sodiu și calorii. E indicat să evităm tot ce este prăjit și să optăm în schimb pentru carne, pește, legume la grătar sau la abur. Nu trebuie să renunțăm la pâine, trebuie doar să alegem variantele din cereale integrale (grâul integral nu numai că ne oferă mai mulți nutrienți, ci și carbohidrați complecși). Iar pentru că temperaturile ridicate ne fac să dorim să mâncăm mese proaspete și ușoare, restaurantele oferă adesea o varietate de salate.

2. Nu neglija micul-dejun

Adesea, în vacanță, avem tendința de a sări peste micul dejun, însă acesta este esențial. Pe de o parte ne umple de energie pentru o zi plină de vacanță, iar pe de altă parte ne va împiedica să cedăm la prima ispită dulce care apare.

3. Consumă fructe


E bine să profităm de piețele locale pentru a ne aproviziona cu fructe, fie pentru gustări, fie pentru micul dejun. Cu cât destinația este mai exotică, cu atât vom găsi mai multe fructe tropicale – mango, jackfruit, papaya și ananas. Iar când sunt 40°C nu este nimic mai răcoritor decât o bucată de pepene verde proaspăt la desert.

Fructele le putem consuma și sub formă de suc – sucul de rodie de exemplu, oferă un aport semnificativ de antioxidanți și luptă împotriva bolilor cardiovasculare.

4. Alege înghețată artizanală în locul celei industriale

Când vremea este caniculară cu siguranță că ne vom dori o înghețată bună. Dar, decât să optăm pentru cea industrială (făcută din pulberi, amestecuri gata de utilizare și mult zahăr), ideal ar fi să alegem inghetata artizanală. Aceasta e realizată cu grijă din ingrediente de cea mai înaltă calitate și puțini aditivi.

Ca alternativă putem alege sorbetul de înghețată. Are avantajul că e mai puțin caloric și e făcut din fructe, spre deosebire de înghețata care contine multe grasimi și zahar.

5. Limitează băuturile zaharoase

E bine să păstrăm băuturile zaharoase doar pentru consumul ocazional. Pentru a ne hidrata în timpul vacanței, cel mai bine este să optăm pentru apă. Sucurile de fructe proaspete și apele infuzate sunt de asemenea, o alternativă excelentă. Putem alege apă cu lămâie, apă cu mentă și pepene, apă cu portocală și castravete sau ce alte fructe dorim. Iar un ceai cu gheață ne va revigora în timp ce ne vom bucura de proprietățile sale terapeutice.

6. Nu abuza de (prea mult) alcool

De multe ori în vacanță avem tendința de a bea ceva mai mult, iar caloriile din alcool se pot aduna rapid. În plus, chiar dacă pare că alcoolul potolește setea, se întâmplă exact opusul: alcoolul tinde să ne deshidrateze și, prin urmare, să ne amplifice senzația de sete.

Pentru a evita consumul de băuturi alcoolice la fiecare masă, putem apela la băuturi sănătoase ca alternativă. De exemplu, putem alege un suc de roșii cu câteva cuburi de gheață (ne vom bucura totodată de beneficiile roșiei pe care le are pentru piele, în special pentru bronz). Iar atunci când ne dorim un cocktail, putem să-l înlocuim cu un mocktail, care oferă gustul unui cocktail real, dar nu conține alcool.

7. După o masă nesănătoasă, este obligatorie o masă sănătoasă.

Dacă suntem în Italia, de exemplu, e inevitabil să nu mâncăm pizza ori înghețată. Și nu e nimic în neregulă în a ne bucura de mese. Totul e să nu lăsăm ca acestea să ne scape de sub control. Dacă mâncăm ceva nesănătos, următoarea masă ar trebui să fie light.

Așadar, în situația în care am avut parte de clătite cu sirop la micul dejun, restul meselor din ziua respectivă ar trebui să fie ușoare. Dacă am comandat înghețată cu ciocolată după-amiaza, să alegem ceva usor pentru cină. Ne vom simți mai bine și mai energizați atât în timpul călătoriei, cât și la finalul ei.

Nu în ultimul rând este recomandat să facem puțin exercițiu fizic. Nu numai pentru că ne oferă mai multă energie pentru a ne distra, ci și pentru că vom dormi mai bine, iar când ne vom întoarce din vacanță ne va fi mai ușor să ne reluăm rutina.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: Diete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel