Romaşcanu: Guvernul a făcut un prim pas pentru a reporni schema de ajutor de stat pentru industria cinematografică

Sursă foto: Facebook/ Guvernul României
Descriere foto: Sursă foto: Facebook/ Guvernul României

Ministerul Culturii face un pas important înainte privind  repornirea cinematografică a României.

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, anunţă că Guvernul a făcut "un prim pas legislativ" pentru a reporni schema de ajutor de stat de tip "cash rebate" pentru industria cinematografică şi că din luna septembrie ar putea fi plătite datoriile anterioare.

"Una dintre artele extrem de bine reprezentate în lume, cu origine românească, este arta cinematografică. Din 2017, la sugestia Ministerului Culturii de atunci, am inaugurat o schemă de ajutor de stat pentru industria cinematografică, schemă care se cheamă în limba engleză 'cash rebate' şi care înseamnă de fapt rambursarea unui procent din cheltuielile pe care investitorii în industria cinematografică, străini sau români din România, îi pot primi înapoi. Din păcate, o perioadă destul de lungă, de doi-trei ani de zile, această schemă a fost blocată. Astăzi am reuşit un prim pas legislativ: transferul acestei scheme de ajutor de la Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului către Ministerul Culturii", a precizat ministrul, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la finalul şedinţei de guvern.

Un subiect de citit ar fi: Dana Budeanu îl face praf pe Klaus Iohannis, în contextul grevei profesorilor: „El știe ce e aia să crești un copil?”

Care este obligația României

El a menţionat că în perioada imediat următoare vor fi elaborate normele de punere în aplicare, iar schema de ajutor de stat va fi alimentată după rectificare. Astfel, la începutul lunii septembrie ar putea fi achitate datoriile anterioare.

"Este o obligaţie extrem de importantă a României. În momentul în care noi am avut această schemă pusă în practică în 2018, producători importanţi au aplicat pentru primirea banilor respectivi. Din păcate, aproximativ 40 de firme (...), deşi au aplicat, nu şi-au primit banii. Suntem în măsură să anunţăm că vom repara această situaţie. Undeva la începutul lunii septembrie vom fi în măsură să achităm primii bani din cei datoraţi, urmând de asemenea să punem în practică o nouă schemă de ajutor pentru industria cinematografică pentru 2023-2027", a precizat Romaşcanu.

 Te-ar putea interesa și: Doliu în lumea cinematografiei internaționale! Actorul Ray Stevenson, celebru pentru rolul din Star Wars, a murit

Cine este partenerul internațional al României

El i-a asigurat pe investitorii din industria cinematografică de faptul că vor avea în România "un partener extrem de important".

Ministrul Culturii, care a făcut recent o vizită la Cannes, a precizat că a avut întâlniri cu reprezentanţi ai Centrului Naţional al Cinematografiei din Franţa, ai Eurimages şi ai unor case de producţie internaţionale.

"Există un interes fantastic pentru România. Noi, pe lângă faptul că avem tot ce trebuie pentru producţiile cinematografice, avem oameni de talent, studiouri, tot ce ţine de infrastructura producţiei cinematografice... ne lipsea exact acest lucru. Am dat de atunci vestea că vom avea în această săptămână această ordonanţă de urgenţă şi vreau să vă spun că în momentul în care vom plăti primii bani - sunt convins - vom avea solicitări extrem de numeroase din partea producătorilor de film", a mai spus el, confrom Agerpres.Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: George Eduard Caramiciu | Dată: 25 mai 2023, 15:15 | Categorie: Showbiz
Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience