Roboții ar putea ajunge să ne rezolve toate problemele, spun experții. Studiu

Data actualizării: | Data publicării:
Andy Kelly, foto unplash
Descriere foto: Andy Kelly, foto unplash

Pe măsură ce tehnologia avansează, roboții îți fac apariția în lumea umană. Sistemele de inteligență artificială continuă să avanseze pentru activitățile cotidiene. Se poate însă ca roboții să fie și terapeuți, ne raspund chiar specialiștii

Potrivit unui studiu recent realizat de compania de tehnologie HR Workplace Intelligence, 82% dintre persoanele chestionate din 11 țări consideră că roboții își pot susține sănătatea mintală mai bine decât oamenii. De asemenea, a constatat că pandemia COVID-19 a crescut stresul legat de muncă asupra multor oameni, afectând negativ sănătatea mintală a 78% din forța de muncă globală.

Din cauza lipsei de profesioniști din domeniul sănătății mintale și a asistenților sociali din multe țări, unii experți consideră că utilizarea roboților ar putea ajuta clinicile să diagnosticheze oamenii, oferind psihiatrilor și psihologilor mai mult timp pentru a consilia alți pacienți.

Un exemplu concret este Singapore, unul dintre cele mai suprasolicitate orașe din lume, unde guvernul intenționează să ia măsuri pentru rezolvarea crizei de sănătate mintală, prim-ministrul Lee Hsien Loong abordând problema într-un discurs recent.

AI ar ajuta cu siguranță la automatizarea sarcinilor de rutină, cum ar fi evaluările psihometrice sau testele de IQ, care ar oferi specialiștilor umani spațiu pentru a face alte lucruri”, a declarat Desmond Soh, psiholog practicant la Annabelle Psychology din Singapore.

Diagnostic automatizat și roboți psihologi

Cercetătorii de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts au dezvoltat un model de rețea neuronală care poate detecta depresia în tiparele de vorbire în textul înregistrat și din conversații.

În viitor, modelul ar putea fi adăugat la aplicațiile mobile care monitorizează textul și vocea unui utilizator pentru probleme psihice.

Acest lucru ar putea fi util în special pentru persoanele care nu pot merge la o clinică de sănătate mintală pentru un diagnostic adecvat din cauza distanței, a costurilor sau chiar a neliniștii de a fi vulnerabili față de un terapeut uman.

Dincolo de diagnostic, un studiu realizat de Centrul australian pentru viziune robotică și Universitatea de tehnologie din Queensland a constatat că roboții sociali au un potențial enorm de a ajuta oamenii să facă față depresiei, abuzului de droguri și alcool și tulburărilor alimentare

“Frumusețea intervențiilor robotului social este că acestea ar putea ajuta la reducerea potențialelor efecte negative ale terapiei față în față cu un practicant în sănătatea umană, cum ar fi judecata percepută sau stigmatizarea”, spune dr. Nicole Robinson, coautor al studiului, potrivit sloanreviw

Roboții ar putea deschide calea către noi moduri de tratament, oportunități de angajare a populațiilor și un răspuns mai bun al pacienților.

Există totuși și limite ale tehnologiei

Cercetătorii de la Universitatea Tehnică din München (UTM) au analizat implicațiile etice ale terapeuților roboți și au descoperit că oamenii pot fi manipulați mai ușor de roboți decât colegii umani.

Apoi, se pune și problema empatiei, o calitate care va fi dificil de reprodus, deoarece nu poate fi complet automatizată sau programată, cel puțin nu în prezent.

Jolin Pan, rezidentă în Singapore, în vârstă de 20 de ani, participă la sesiuni de consiliere pentru anxietate. În timp ce vede beneficiile roboților în sănătatea mintală, a menționat că încă tânjește după conexiunea umană.

“Când merg la o sesiune de consiliere, aș vrea să existe cineva care are emoții și care poate empatiza. Cred că roboții sau sistemele de AI ajută cu siguranță într-o anumită măsură, dar când vine vorba de probleme mai complexe, cum ar fi problemele familiale adânc înrădăcinate sau conflictele complexe de prietenie, simt că un robot nu ar putea să-mi satisfacă nevoile”.

Conexiune umană rămâne încă crucială pentru gestionarea eficientă a problemelor de sănătate mintală.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Florentina Arcu | Categorie: Generatia Web


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel