Primul pas după nașterea copilului. Sfatul specialistului pentru proaspetele mămici: „Trebui să ne setăm niște așteptări realiste” /EXCLUSIV

Data actualizării: | Data publicării:
ucsandra Pavel, consultant certificat în somnul nou născuților și copiilor între 0-6 ani
EXCLUSIV
Descriere foto: ucsandra Pavel, consultant certificat în somnul nou născuților și copiilor între 0-6 ani

Lucsandra Pavel, consultant certificat în somnul nou născuților și copiilor între 0-6 ani, a vorbit în exclusivitate pentru Spectacola despre importanța somnului în cazul copiilor mici. Aflați cum ne poate salva de perioade dificile educarea copiilor în materia somnului.

Consultantul Lucsandra Pavel a fost prezentă în emisiunea „Pastila de frumusețe” de la Spectacola, acolo unde a abordat multiple subiecte cu moderatoarea emisiunii, Georgiana Ioniță-Toader. Invitata este specializată în somn, lucru care pentru mulți poate părea ceva de la sine înțeles normal sau banal. Cu toate acestea, aflăm de la invitatul nostru că lucrurile nu sunt atât de simple și că, somnul, este o piesă foarte importantă în traiul de zi cu zi. Ea are studii în SUA, la Institute of Pediatric Sleep and Parenting, iar acum îi asistă pe părinți în procesul de educare al bebelușilor lor. Pe scurt, experta precizează metoda prin care bebelușii pot avea un somn liniștit și legat pentru o viață cât mai armonioasă.

Vezi și: Specialist în somn, momentul potrivit pentru oprirea alăptării bebelușului. De ce ajung multe mame să nu se mai ridice de pe canapea: „Totul s-a transformat într-o asociere și nesomn” /EXCLUSIV

Vezi și: De ce e important să „antrenezi” bebelușul să doarmă. Lucsandra Pavel, consultant în somn: „Ne salvează de o perioadă intensă” /EXCLUSIV

Specialistul Lucsandra Pavel a vorbit în exclusivitate pentru Spectacola și ne-a arătat procesul recomandat de ea în vederea creșterii și educării bebelușilor într-un mod cât mai benefic atât pentru ei, cât și pentru proaspetele mămici. Experta vorbește despre punerea pe hârtie a unor așteptări realiste. Astfel, nu toți bebelușii sunt la fel și nu există un set de reguli universal aplicabil. Cu toate acestea, ea prezintă procesul recomandat pentru bebelușii care nu au atins greutatea de cinci kilograme și care trebuie să fie „învățați” cu un anumit program. Ea prezintă tehnica asocierilor, metodă prin care atât bebelușii, cât și adulții pot învăța. Experta ne-a mai oferit câteva informații despre acest subiect și aici.

„În primul rând, ar trebui să ne setăm niște așteptări realiste. Nu toți copiii vor dormi din prima seară 12 ore legate în pătuț, cu tot cu pauzele de masă. Noi trebuie să avem în vedere că el a dormit deja trei zile sau două nopți în pătuț, la maternitate, și că acela e cel mai sigur loc pentru el. Putem să ne folosim de somnul de contact: alăptări dese, ziua, când e și normal. Noi trebuie să punem accentul pe primele trei sau patru luni și să consolidăm nopțile în mod treptat. Primul somn care se dezvoltă și se consolidează este somnul de noapte, iar atunci, primul sfat pe care îl dau eu părinților este să nu exerseze pusul în pat al copilului doar ziua. Asta fac majoritatea în primele luni: „Păi nu că ziua eu la fiecare somn l-am pus în pătuț”. Problema este că acel „somn” se maturizează pe la șase luni”, ne-a transmis experta, în exclusivitate pentru Spectacola.

Semnalul de alarmă 

Totodată, consultantul în somn a continuat prin a trage un semnal de alarmă asupra părinților care dorm noaptea cu bebelușu lor. Mai departe, specialista a precizat câteva detalii importante despre dezvoltările cognitive pe care le dobândesc bebelușii după opt luni de viață.

„Este mult mai important să te conectezi cu copilul, să mănânce mult mai des, dar să nu aibă somnul foarte lung ziua. Să-și umple rezervorul de proteine ca noaptea să doarmă lung. Totul este o armonie. Atenție noaptea, când îl iei cu tine în pat, te poți rostogoli peste el. Sunt foarte multe obiecte care pot cauza un sindrom de moarte subită al sugarului, în pat. Este mult mai indicat ca noaptea copilul să fie în pătuț, asta cel puțin în primele opt săptămâni. Ziua îl putem culca în cărucior, îl putem culca în sufragerie, într-un co-sleeper dacă vrem să îl vedem sau să fim mai aproape de el. După opt săptămâni urmează o nouă etapă. Ne punem în cap clar că din momentul acesta copilul are ritm circadian, deci începe să aibă și hormonii necesari senzațiilor de somn, de foame, de oboseală și este foarte important să setăm camera de somn.”, a mai spus Lucsandra, pentru Spectacola.

Cele două asocieri pe care le face bebelușul și de care trebuie să ținem cont

De asemenea, expertul Lucsanra mai transmite publicului că bebelușul trebuie să aibă un loc fix de somn și de mâncat, atât pe timpul nopții, cât și pe timpul zilei. Ea explică mai departe de ce e important acesta spect.

„Și da, de aici înainte, cât mai multe dintre somnuri trebuie să se întâmple în același loc. Adică, evităm culcatul în sufragerie sau în orice altă cameră câtă vreme suntem acasă. Setăm și masa copilului, care e mereu în bucătărie, cum și noi mâncăm acolo. Așa și camera de somn e camera de somn. Încercăm să facem întuneric în camera de somn, chiar și pe somnul de zi. Aceasta deoarece creierașul lor mic face două asocieri: lumină este activitate, întuneric este odihnă.”, a încheiat specialista.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: George Eduard Caramiciu | Categorie: Exclusiv


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel