Pesticidele, boală vândută la pungă. Ce se întâmplă când intră pesticidele în corp. Radu Țincu: Cele două probleme majore. Au crescut cancerele pe aceste organe

Data publicării:
foto Freepik
Descriere foto: foto Freepik

Ce se întâmplă când mănânci alimente cu pesticide. Ce fac pesticidele când intră în corp și care sunt cele două probleme majore.

Pesticidele sunt compuși chimici care sunt utilizați pentru a distruge dăunătorii, inclusiv insectele, rozătoarele, ciupercile și plantele nedorite (buruieni). În întreaga lume se folosesc peste 1000 de pesticide diferite.

Pesticidele sunt utilizate în domeniul sănătății publice pentru a distruge vectorii de boli, cum ar fi țânțarii, și în agricultură pentru a distruge dăunătorii care afectează culturile.

Potrivit OMS, prin natura lor, pesticidele sunt potențial toxice pentru alte organisme, inclusiv pentru oameni, și trebuie utilizate în siguranță și eliminate în mod corespunzător. Pesticidele se numără printre principalele cauze de deces prin auto-otrăvire, iar această povară este resimțită în mod disproporționat în țările cu venituri mici și medii.

Multe dintre pesticidele mai vechi și mai ieftine (care nu mai sunt brevetate), cum ar fi diclorodifeniltricloroetanul (DDT) și lindanul, pot rămâne ani de zile în sol și în apă. Acestea au efecte adverse asupra unor părți mai mari ale ecosistemului și se pot acumula în lanțul alimentar. Aceste substanțe chimice au fost interzise de țările care au semnat Convenția de la Stockholm din 2001, mai notează OMS.

 

În mod normal, nu ar trebui să fim expuși la pesticide, însă alimentele contaminate sunt din ce în ce mai frecvente, iar cantitatea de pesticide găsită în fructe și legume, inclusiv în cele cumpărate din piețe sunt tot mai mari.

"Trebuie să-ți mai spunem că alimentația astăzi are două probleme majore: expunerea metale grele și expunerea la pesticide", ne-a spus medicul Radu Țincu.

 

Citește continuarea pe DC Medical. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Spectacola | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel