Peste 23 de mii de vizitatori, la programul de artă contemporană organizat pentru Deschiderea TM2023

Data publicării:
TM2023. Palatul Culturii din Timisoara/ foto Agerpres
Descriere foto: TM2023. Palatul Culturii din Timisoara/ foto Agerpres

Peste 23 de mii de vizitatori au trecut pragul manifestărilor cuprinse în programul de artă contemporană organizat de Centrul de Proiecte Timişoara (CPT), cu ocazia Deschiderii Capitalei Culturale Europene TM2023.

Succesul remarcabil al expoziţiilor "Chronic desire - Sete cronică", "Mircea Nicolae - Lucruri mărunte. Lucruri preţioase" şi "Tu eşti un alt eu - O catedrală a corpului" a deschis un an extrem de bogat în evenimente dedicate artelor vizuale şi a confirmat acest domeniu ca fiind unul dintre punctele de atracţie ale programului cultural TM2023, a transmis, joi, CPT.

"Chronic desire - Sete cronică" (17 februarie - 23 aprilie), expoziţia colectivă centrală inaugurată la Deschiderea TM2023 - Capitală Europeană a Culturii, a activat patru spaţii expoziţionale timişorene, respectiv Comenduirea Garnizoanei, Bastionul Maria Theresia, Muzeul de Transport Public 'Corneliu Miklosi' şi Palatul Ştefania. Vastul proiect curatoriat de Cosmina Goagea, Corina Oprea şi Brînduşa Tudor, membre ale Echipei Curatoriale Timişoara 2023, a propus vocabulare noi - ale privirii, simţirii şi scrierii - pentru lectura unui prezent brutal, prin practici artistice care chestionează momentul critic actual - politic şi ecologic.

Cu această miză, expoziţia a inclus lucrări a 34 de prezenţe artistice, cu 22 de noi lucrări comisionate noi şi cinci lucrări comisionate pentru spaţiul public.

Expoziţia "Mircea Nicolae - Lucruri mărunte. Lucruri preţioase" (17 februarie - 23 aprilie) a readus în atenţia publică o figură marcantă a artei contemporane din România. Mircea Nicolae, cu o traiectorie diversă şi bogată, a imaginat formate curatoriale care au testat limite instituţionale şi a fost unul dintre cei mai talentaţi critici de artă ai generaţiei sale. Expoziţia a avut ca punct de plecare câteva aspecte cheie din viaţa personală a artistului, conectate cu momente din istoria decadelor socialiste şi post-socialiste.

Atractivitatea celor două expoziţii a constituit-o atât prezenţa unor lucrări artistice remarcabile, cât şi programul de mediere amplu, care a adus în cele patru spaţii expoziţionale categorii diverse de public şi le-a facilitat vizitatorilor perceperea mesajul transmis de artişti.

Expoziţia multimedia a Adinei Pintilie, "Tu eşti un alt eu - O catedrală a corpului" (17 februarie - 30 aprilie), a completat programul de artă contemporană comisionat pentru Deschiderea TM2023. După ce a reprezentat România la Bienala de la Veneţia (2022), expoziţia multimedia a artistei şi regizoarei Adina Pintilie a fost prezentată în premieră în România, în februarie. Proiectul a inclus lucrări noi ale artistei şi a încurajat deschiderea către experienţe diverse ale corporalităţii, notează Agerpres.Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Spectacola | Categorie: Expozitii


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel