Pătrunjelul, aliment minune. Mihaela Bilic: Conține mai multă vitamina C decât sucul de lămâie

Mihaela Bilic foto Facebook / Patrunjel foto Freepik
Descriere foto: Mihaela Bilic foto Facebook / Patrunjel foto Freepik

Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, dezvăluie care sunt beneficiile pătrunjelului pentru sănătate și ne încurajează să îl introducem în meniul nostru zilnic. 

„Pătrunjelul conține mai multă vitamina C decât sucul de lămâie.

Vitamina C este cea mai celebră dintre vitamine și cea mai puternică substanță antioxidantă din natură. Blochează “ruginirea”, adică îmbătrânirea și îmbolnăvirea, ajută organismul să neutralizeze radicalii liberi și procesele oxidative, întărește sistemul imun. 

Când vine vorba de surse naturale de vitamina C, primul nostru gând este la citrice în general și la lămâi în special. Adevărul este că legumele sunt mai bogate în vitamina C comparativ cu fructele, iar campionul este nimeni altul decât banalul pătrunjel.

Cu un conținut de aproape 200mg vitamina C/100g, pătrunjelul depășește toate celelalte fructe și legume: ardei gras roșu 160mg, suc de lămâie 128mg, ardei gras verde 120mg, kiwi 92mg, căpșuni 67mg, suc de portocale 54mg. 

Singura condiție este să consumăm pătrunjel din belșug, cu snopul, sub formă de salată (după exemplul salatei libaneze), nu doar câteva frunze, ca decor în ciorbă sau tocăniță. Unde mai pui că pe lângă vitamina C, pătrunjelul este bogat în fibre, betacaroten (precursor de vitamina A), acid folic, fier și calciu- adică elemente vitale pentru sănătate.
 
Pătrunjelul este accesibil ca preț și poate fi găsit în orice moment al anului. Nu e de mirare că în Franța salata de pătrunjel (tabouleh) este prezentă constant în meniul spitalelor, nu există un preparat mai simplu și mai mai eficient pentru perioada de convalescentă după boli sau intervenții chirurgicale.
Așa că de mâine umpleți coșul cu pătrunjel- e antianemic, antioxidant, îmbunătățește digestia, ameliorează circulația (are vitamina K anticoagulantă) și, nu în ultimul rând, asigură respirație proaspătă. Clorofila din pătrunjel neutralizează mirosurile neplăcute din gură, inclusiv pe cel de usturoi!”, a transmis medicul nutriționist pe rețelele de socializare. Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Dată: 19 iun 2023, 08:42 | Categorie: Diete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience