Patru metode prin care puteți să “împrieteniți” copiii cu legumele. Bilic: „Includeți în meniul celor mici culoare și sănătate”

Data publicării:
Foto Freepik
Descriere foto: Foto Freepik

Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, dezvăluie patru metode eficiente care vă pot ajuta să împrieteniți copiii cu legumele.

„MIXAȚI legumele în supă cremă sau piure, au consistență cremoasă și se evită prezența bucăților mari, care ar putea să-i deranjeze pe cei mici

 AMESTECAȚI porții mici de legumele cu cantități mai mari de paste făinoase, orez sau cartofi, în felul ăsta vor fi camuflate și trec neobservate

DECORAȚI și “condimentați”preparatele din legume cu ingrediente de nerefuzat: brânză rasă sau crutoane pentru supă, bucățele de jambon pentru fasolea verde, parmezan pentru orezul cu legume, ou ochi pentru spanac sau sos alb pentru conopida la cuptor. 

 RONȚĂIȚI împreună cu cei mici bastonașe de legume proaspete cu orice fel de sos: brânză, iaurt, ketchup, tzatziki, humus etc; de la broccoli conopidă dovlecei și ciuperci, până la ardei gras morcovi țelină și castraveți, orice se poate mânca crud!

Ca și preparate de bază, supa/ciorba nu trebuie să lipsească din meniul celor mici, fie că e vorba de masa de prânz sau de cină. Este metoda cea mai simplă de a mânca legume și a se hidrata în același timp. Țineți cont de preferințele lor: dacă iubesc structura omogenă atunci alegeți supa cremă, dacă le plac cubulețele de legume diferit colorate, atunci ciorba e varianta perfectă. Nu neglijați estetica, castronelul trebuie să fie frumos colorat și niciodată plin-ochi!
Vine toamna și odată cu ea anotimpul legumelor, includeți în meniul celor mici culoare și sănătate”, a transmis Mihaela Bilic pe Facebook. 

 

 

7 reguli alimentare pentru copii. Mihaela Bilic: Mâncarea nu trebuie transformată în recompensă, pedeapsă sau mijloc de alungare a plictiselii

 

Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, a dezvăluit principalele reguli alimentare pentru copii. 

„Nutriția la copii…chiar face diferența

Niciodată alimentația nu a fost mai importantă decât în copilărie, mâncarea are un rol fundamental în creștere. Și pe lângă nevoile nutriționale, tot în copilărie se dezvoltă o relație echilibrată cu mâncarea. Care sunt regulile care trebuie respectate?

 Copii au nevoie de nutrienți de calitate, repartizați in 3 mese principale si 1-2 gustări. Stomacul unui copil este mic si se umple rapid, el va prefera instinctiv produsele concentrate in calorii (branzeturi, mezeluri, dulciuri) si va evita legumele. Este normal, creștem din grăsime și zahăr nu din apă și fibre. 

 Pana la vârsta de 5 ani tubul digestiv este sensibil și incomplet dezvoltat, evitați cerealele integrale si fibrele in exces. Dați copiilor pâine albă si legume prelucrate termic, ca să limitați aportul de fibre insolubile si riscul de intolerante digestive.

Dieta recomandată copiilor va conține 55% grăsime, iar peștele gras se consumă de min. 2 ori/săpt. Copiii trebuie sa bea lapte integral, grasimea din lapte, unt si brânzeturi asigură aportul de acizi grași si vitamine liposolubile necesare funcționării sistemului nervos. Produsele lactate au efect de prevenire a obezității și contribuie la creșterea în înălțime, laptele fiind principala sursa de calciu și vit. D pentru un copil. 

 Sucul de fructe consumat in exces predispune la obezitate infantilă si atacă smalțul dinților. Consumul de suc, chiar și natural, nu trebuie să depășească jumatate de pahar/zi. Băutura ideală pentru copii este apa, iar fructele trebuie mâncate ca atare, mestecate. 
Zaharul si mierea sunt produse fără valoare nutritiva, predispun la îngrășare și dezvoltă preferinta pentru gustul dulce. Apelati la fructe, plăcinte, înghețată si deserturi pe baza de lapte, sunt cele mai sănătoase deserturi. 

 La copii creșterea in greutate se face cu o medie de 2-3 kg/an, iar in înalțime câștigă 6-8 cm/an. Pentru a sustine aceast ritm, alimentatia  trebuie sa fie variată, cu produse hrănitoare, care să acopere nevoile organismului: ouă, carne și pește, făinoase, leguminoase și produse lactate. Se acordă atenție și diversificării gustului, copiii trebuie să se obișnuiască cu o paletă largă de arome si consistențe alimentare.

Până la 5 ani portia corectă pentru un copil este jumatate din portia unui adult. Dupa aceasta vârsta porția va creste la 2/3 din portia adultilor. Copiii nu pot si nu trebuie forțați să mănânce, ei vor fi încurajați sa asculte semnalele transmise de propriul corp. Mâncarea nu trebuie transformată in recompensa, pedeapsa sau mijloc de alungare a plictiselii, tristeții si supărării. 

 Copiii NU au capacitatea de a alege o dietă echilibrată și nu pot fi lăsați să ia singuri decizii alimentare. Părinții sunt responsabili de furnizarea unei game largi de produse sănătoase, din care cel mic alege ce vrea să mănânce.
Copiii sunt oglinda părinților și vor imita obiceiurile alimentare pe care le văd in casă. Vă doriți copii bine crescuți? Atunci întreaga familie trebuie să aibă un stil de viață sănătos. Evitați produsele ambalate și ultra procesate, respectați ritmul meselor, eliminați ronțăielile, consumați mâncare gătită și stați la masă împreună- educația alimentară se face în copilărie!”, a transmis dr. Mihaela Bilic, pe rețelele de socializare. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: Diete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel