Patru lucruri care-ți accentuează anxietatea. Sunt obiceiuri banale, pe care le faci zilnic

Data actualizării: | Data publicării:
Sursa foto: freepik.com
Descriere foto: Sursa foto: freepik.com

Specialiștii au identificat câteva cauze care-ți pot prelungi stările de anxietate.

Cu toții ne simțim anxioși din când în când. Pentru unii oameni, anxietatea este un sentiment trecător, în timp ce pentru alții, este o senzație mai constantă, iar din ce în ce mai multe persoane încep să simtă această stare tot mai des, din nefericire.

„Anxietatea este o reacție normală la stres și poate fi benefică în anumite situații.”, spun specialiștii, explicând că anxietatea ne poate avertiza asupra unui pericol și ne poate ține în alertă. Experții spun că există totuși anumite obiceiuri care te pot face anxios, dar pe care nu le realizezi însă ca fiind greșite.

Iei telefonul în mână imediat ce te trezești

Chiar dacă dormi în altă cameră decât cea în care se află telefonul tău, lucru care se întâmplă în foarte puține cazuri, aproape întotdeauna probabil că te îndrepți spre el, imediat după ce ai deschis ochii.

Aceasta este prima mea greșeală, spune Amy Mezulis, PhD, care poate accentua starea de anxietate. 

„Acest comportament ne începe ziua bombardându-ne creierul cu informații, făcându-ne să ne simțim anxioși în legătură cu tot ceea ce trebuie să facem, totul înainte de a avea șansa de a ne lăsa mintea sau corpul să se trezească", spune ea. "Acele postări, știri și e-mailuri vor fi încă acolo în 15 sau 20 de minute după ce te-ai întins dimineața, după prima ceașcă de cafea sau după meditația de dimineață.”

Te-ar putea interesa și: Metodele Feng Shui prin care poți atrage prosperitatea în casă. Marian Golea: „Cu acestea nu dai greș, e simplu”

Subestimarea duratei de timp a lucrurilor pe care le ai de făcut

„Multora dintre noi, mai ales dacă avem o tendință spre perfecționism sau spre suprasolicitare, ne este greu să fim gata atunci când este timpul să schimbăm sarcinile", spune Mezulis. "Continuăm să simțim că ar trebui să mai facem un singur lucru, să recitim acel e-mail, să verificăm dacă am împachetat acei pantofi, în mare parte din teama de a fi lăsat ceva neterminat sau incomplet.”

Aceste obiceiuri trebuie schimbate, spun specialiștii.

„O modalitate de a încerca să reduci acest comportament este să stabilești un moment specific în care te vei opri și vei trece la următoarea activitate, mai degrabă decât să spui "Voi face tranziția când voi termina”, sugerează Mezulis. 

Obișnuiești să urmărești știrile

Un studiu din 2022, publicat în Health Communication, a constatat că persoanele care se uitau obsesiv știri negative aveau mai multe șanse să sufere nu numai de stres și anxietate, ci și de o sănătate fizică precară. Bryan McLaughlin, specialist, a declarat într-un comunicat de presă că știrile din ultimii ani, când ne-am lovit de pandemie, tulburări politice, războaie și alte dezastre naturale, au avut un impact profund asupra multora dintre noi.

VEZI și: Cinci combinații de culori pe care nu ar trebui să le porți niciodată împreună. Ce spun stiliștii

Intri în dispute pe rețelele de socializare

Ce le place multora dintre noi să mai facă din când în când este să comenteze pe internet la diverse postări, de foarte multe ori fiind vorba despre adevărate certuri. Dar, chiar dacă simți că te descarci în acest fel, de fapt ai putea alimenta focul anxietății tale.

Un studiu din 2022 sugerează că o pauză de la acest comportament timp de doar o săptămână ar putea reduce anxietatea și ar putea crește sentimentul de bunăstare, notează Bestlife.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel