Părintele Vasile Ioana, sfaturi pentru femeile care au soți dependenți de vicii. De ce suntem atrași de „interzis”: „Doamnele sunt linia întâi”

Părintele Vasile Ioana vorbește despre viciile care conduc bărbații din multe familii. Ce rol are soția în acest context. El explică ce ai putea face pentru a îl aduce pe „calea cea dreaptă”, din rolul de „doamnă”.

Părintele Vasile Ioana, ca și Părintele Calistrat de altfel, sunt doi dintre cei mai cunoscuți preoți din România. Multă lume consideră un lucru bun faptul că cei doi au pășit în față vorbind „mai aproape” de oameni, mai ales prin numeroasele apariții atât în cadrul televiziunilor, cât și în social-media. De această dată, Vasile Ioana a fost întrebat dacă are câteva cuvinte de spus despre lucrurile „interzise” și de ce suntem atrași de acestea, iar acesta a oferit și un sfat doamnelor care se confruntă cu soți dependenți.

Vezi și: Ce îi îndeamnă Părintele Vasile Ioana pe cei care își doresc să devină părinți: „Darul lui Dumnezeu”

Copilul, neobișnuit cu „parcursul”

Mai întâi, părintele Ioana a spus că societatea de astăzi este una care te „atrage”, care te face să devii dependent, fie că este vorba despre jocurile de noroc sau de jocurile video, ori telefon. Copiii, spune el, ar trebui educați în așa fel încât să se gândească la starea de fapt finală, și nu la parcursul care, de cele mai multe ori, este foarte greu. El oferă și un exemplu legat de acest subiect, aducând aminte de una dintre pasiunile multora dintre noi: fotbalul.

„Cumva exisă o industrie întreagă care folosește neputința omului de a se urca, de a depăși ceea ce este obișnuit. Atunci, omul trăiește în acest „imediat”. Spui copilului să-și facă tema că va răspunde bine la școală. Copilul zice că îi este greu să o facă și că vrea să stea pe telefon. El vede tema ca pe o povară. Copilul care înțelege „Dragul meu, cât de bine te vei simți când te întreabă profesoara și tu știi”. Tu trebuie să îi construiești copilului ideea de „final de meci”, că dacă te aperi bine în fața atacului vei fi învingător. Atunci tu trebuie să te gândești la victorie. Dacă tu nu îi creezi acest univers din educație, el nu vrea să învețe, vrea să se joace din level în level, în plăcere imediată. Dacă un om vede ce e dincolo după efort, în orice, chiar în sport. Tânărul Popovici, la cât se trezește? Cum mănâncă? Cum trăiește? ”, a mai spus acesta.

Vezi și: Ce trebuie să faci în postul Adormirii Maicii Domnului. Părintele Vasile Ioana, regulile stricte pe care nu trebuie să le încalci: „Este păcat”

De ce doamnele ar avea un rol decisiv

Pe de altă parte, preotul s-a legat și de situații mai dificile, precum soții care dau banii, chiar și din alocația copiilor, pe jocuri de noroc. Bineînțeles că exemplul dat de părinte se poate extinde la multe alte situații ce implică dependențe: alcool, substanțe stupefiante, nicotină etc. Cu toate acestea, el vede o posibilă rezolvare în iubire, sub orice formă a sa. Iar din acest punct de vedere, femeia, sau mai exact soția bărbatului care se confruntă cu astfel de probleme, este cheia în toată această situație. Părintele Ioana transmite că soția este „în linia întâi” și că ea ar putea să îl scoată în „lumină” pe partenerul ei de viață.

„Astăzi, omul s-a înrobit imediatului. Aici este taina, hai să fugim de această plăcere imediată care aduce prejudicii imense celui care consumă. Consumatorul e un om pierdut. E un om care începe să dea de la el. Am familii cu bărbați care joacă la 40 de ani păcănele, dau banii de alocații ai copiilor. De ce? Pentru că el nu are alt univers. Aici, doamnele sunt linia întâi. Doamnele acestor domni care joacă. Ele ar putea să facă primul pas, și anume să le creeze un univers de bucurie acestor bărbați neputincioși, copii nematurizați sunt acei oameni, care fug de responsabilitate, de partea grea a vieții, că nu poți da de partea frumoasa a vieții fără să dai de partea grea. Tu ar trebui să te așezi în fața acestui bărbat și să îi spui „Eu sunt „jocul” tău, eu sunt iubirea ta”. Pune-te tu în fața paharului, fii iubitoare, fii bună și blândă, îmbrățișează-l cu dragostea ta, de iubirea palpabilă și prin asta vei avea o șansă să îl îndrepți. Dacă doar îl critici, dacă doar îl cerți, el fuge și mai tare. Singura „pastilă” e iubirea, în toate formele ei.”, a încheiat Vasile Ioana.

Vezi și: Părintele Vasile Ioana, sfat prețios pentru părinți: „Nu deveniți slugi ale copiilor”. Ce spune duhovnicul despre cauza nefericirii tinerilor adulți

 Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: George Eduard Caramiciu | Dată: 19 sep 2023, 09:38 | Categorie: Showbiz


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience