Ora de vara 2023. Când se schimbă ceasul

Data publicării:
Sursa foto: pexels.com
Descriere foto: Sursa foto: pexels.com

România va trece în câteva zile oficial la ora de vară, când ora 3:00 se transformă în ora 4:00.

În curând, ne vom putea bucura de o zi mai lungă, întrucât România va trece oficial la ora de vară. Așadar, după cum suntem deja obișnuiți din anii trecuți, în ultimul weekend al lunii martie, mai exact pe 26 martie, ora 03:00 va deveni ora 4:00. Totodată, ziua aceasta va deveni și cea mai scurtă zi din an, având doar 23 de ore și va fi, de asemenea, noaptea când vom dormi mai puțin decât de obicei. 

Așadar, de pe 26 martie ne vom putea bucura de o zi mult mai lungă, fenomen care va dura până pe data de 29 octombrie 2023, când România va trece din nou la ora de iarnă, iar când noaptea își va reintra în drepturi și va fi mai lungă.

Te-ar putea interesa și: Alergiile de primăvară. Cele mai bune trucuri care te vor ajuta să le ții la distanță

Pe 26 martie România trece la ora de vară

Trecerea la ora de vară vine chiar la câteva zile după ce a avut loc echinocțiul de primăvară, de pe 20 martie 2023,  fenomen care marchează practic faptul că intrăm în anotimpul cald, din punct de vedere astronomic. Așadar, de acum, veți putea observa o crește a zilei, iar noaptea va începe să scadă.

Pregătiți-vă, de asemenea, să dormiți mai puțin în noaptea de 25 martie, așa cum spune o vorbă din popor, pentru că ora 3:00 va deveni ora 4:00.

Citește și: Horoscop primăvară 2023, cu Mihai Voropchievici. Previziuni pentru toate semnele zodiacale

Schimbarea orei de vară, riscuri pentru sănătate

Schimbarea orei de vară poate avea un impact major asupra sănătății, chiar dacă cei mai mulți dintre noi reușesc să își ajusteze ceasul biologic.

De altfel, au fost discuții avansate, atât în Uniunea Europeană, cât și în SUA, cu privire la eliminarea acestor schimbări care sunt menite să economisească lumina naturală.

Potrivit lui Beth Ann Malow, profesor de neurologie și pediatrie, Universitatea Vanderbilt, două treimi dintre americani și-ar dori eliminarea completă a acestei treceri de la ora de iarnă la cea de vară și invers, ca urmare a efectelor neplăcute pe are le creează aceste mutări, notează Science Alert.

Cercetătorii au descoperit că trecerea la ora de vară, în fiecare martie, în unele țări în a doua sâmbătă spre duminică din lună, în altele în ultima, este legată de efecte negative grave asupra sănătății, inclusiv o creștere a atacurilor de cord și a lipsei de somn la adolescenți. De asemenea, aceștia susțin că revenirea la ora de iarnă nu are același impact precum schimbarea din martie.

”Am studiat avantajele și dezavantajele acestor ritualuri bianuale timp de mai bine de cinci ani, în calitate de profesor de neurologie și pediatrie și director al diviziei de somn a Centrului Medical al Universității Vanderbilt.

A devenit clar pentru mine și pentru mulți dintre colegii mei că trecerea la ora de vară în fiecare primăvară afectează sănătatea imediat după schimbarea ceasului și, de asemenea, pentru cele aproape opt luni în care americanii rămân la ora de vară.

Cu toate acestea, cele două schimbări de oră - oricât de zguduitoare ar fi - nu sunt egale.

Ora standard se apropie cel mai mult de lumina naturală, cu Soarele direct deasupra capului la prânz sau aproape de acesta”, afirmă Beth Ann Malow.

De asemenea, susține neurologul, diferența dintre cele două schimbări este dată de impactul pe care îl are lumina naturală, în special la primele ore ale dimineții, asupra sănătății, prin stabilirea ritmurilor naturale ale organismului.

”Ea ne trezește și ne îmbunătățește vigilența. De asemenea, lumina de dimineață îmbunătățește starea de spirit - cutii de lumină care simulează lumina naturală sunt prescrise pentru utilizare dimineața pentru tratarea tulburărilor afective sezoniere”, mai spune neurologul.

Citește continuarea pe DC Medical.Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel