Opt alimente care îți scurtează viața. Ce boli riști dacă le consumi

Data actualizării: | Data publicării:
Alimente ultra-procesate. Foto Pixabay / autor:Ryan McGuire
Descriere foto: Alimente ultra-procesate. Foto Pixabay / autor:Ryan McGuire

Anumite mâncăruri pot fi un adevărat pericol pentru sănătate. Iată care sunt cele opt alimente pe care trebuie să le scoți rapid din dietă. 

Cu excepția cazului în care dieta dvs. constă numai din alimente naturale, pe care le pregătiți singuri, este aproape imposibil să nu vă întâlniți cu alimentele procesate zilnic.


"Cele mai multe alimente trebuie să treacă printr-un fel de procesare ... pentru a fi chiar comestibile și digerabile", a explicat recent dieteticianul Stacey Nelson pentru Harvard Men's Health Watch. „În momentul în care gătești ceva, acel aliment este procesat”.

Există totuși o mare diferență între alimentele procesate sănătoase și nesănătoase, motiv pentru care, oamenii de știință au creat sisteme de clasificare ale alimentelor pentru a face distincția între cele două. Un astfel de sistem este NOVA, care a fost dezvoltat de cercetătorii de la Universitatea din Sao Paulo, Brazilia în 2010 și grupează toate alimentele în patru categorii diferite în funcție de modul în care sunt fabricate. 

 

Sisteme precum NOVA au dat naștere noțiunii de „alimente ultraprocesate” - cele mai periculoase alimente procesate pe care ar trebui să le evitați să mâncați cât mai mult posibil. Aceste alimente sunt „fabricate” (prin procese industriale și chimice) folosind mai multe ingrediente procesate, precum zahăr, uleiuri, grăsimi, sare etc.


Un studiu recent, publicat în august 2020 în revista Nutrition a constatat că un consum mai mare al alimente ultra-procesate este asociat cu un risc crescut de deces din toate cauzele.

Mai exact, studiul a analizat datele din 20 de studii diferite, care au implicat un total de 334.114 de participanți și a constatat că un consum mai mare de alimente ultra-procesate a fost asociat cu un risc crescut de mortalitate de toate cauzele: boli cardiovasculare, boli coronariene, boli cerebrovasculare, hipertensiune arterială , sindrom metabolic, obezitate, depresie, sindrom de colon iritabil, cancer, cancer de sân postmenopauză, astm și boli respiratori

 

Valorile surprinzătoare din această listă sunt reprezentate de cele ale cancerului de prostată și cel colorectal, ale diabetului gestațional sau ale riscului de a muri din cauza bolilor cardiovasculare, care nu păreau să fie legate de o dietă bogată în alimente ultraprocesate. Autorii studiului au declarat că rezultatele vor trebui confirmate folosind studii clinice prospective la scară largă înainte de a putea fi făcute recomandări specifice pentru publicul larg.

Totuși, această cercetare sugerează că persoanele care consumă mai multe alimente ultraprocesate au mai multe șanse să moară prematur din toate cauzele și / sau să sufere de mai multe probleme de sănătate. Având în vedere acest lucru, luați în considerare eliminarea sau evitarea acestor 8 alimente ultra-procesate din dietă, cât mai curând posibil.

 

Cele 8 alimente ultra procesate care îți pun sănătatea în pericol

 

1 Băuturi îndulcite cu zahăr

 

2 dulciuri

 

3 Inghetata


4 bomboane de ciocolată


5 gustări sărate (chipsuri, covrigei, sărățele)


6 burgeri


7 Carne procesată (mezeluri)

 

8 Mâncare semipreparată congelată

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Georgiana Ioniţă | Categorie: Diete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel