Nouă alimente pe care tu le consumi, dar care pot fi toxice pentru câinele tău. Avertismentul specialiștilor

Data actualizării: | Data publicării:

Aceste alimentele pot fi toxice pentru câini.

Este aproape imposibil să le reziști cățeilor când se milogesc să împarți mâncarea cu ei. Dar, specialiștii avertizează că acele mici gustări nevinovate pot fi extremde periculoase pentru sănătatea patrupezilor. "Fiecare specie are nevoi diferite, iar animalele nu metabolizează alimentele la fel ca noi", spune Deborah Linder, D.V.M., M.S., D.A.C.V.I.M., nutriționist veterinar certificat la Cummings School of Veterinary Medicine de la Tufts University, potrivit Prevention.

"Alimentele care sunt în regulă pentru tine pot să nu fie pentru câini, chiar și pentru animalele de companie sănătoase. Porniți de la premisa că un aliment nu este în regulă să îi dați câinelui dvs. până când nu aflați contrariul.", a mai explicat specialistul. 

Unele alimente pot fi fatale pentru câini

Reacțiile la alimentele toxice pentru câini variază în funcție de tipul de aliment, de mărimea câinelui și de cantitatea ingerată. 

"Substanțele toxice pot provoca de la reacții adverse ușoare, cum ar fi deranjamente stomacale, până la reacții severe, cum ar fi moartea", spune Tina Wismer, D.V.M., director senior al Centrului de control al otrăvirii animalelor ASPCA, potrivit Prevention. Uneori, o singură mușcătură poate îmbolnăvi câinele, dar ingerarea unei cantități mari poate fi fatală.

 

Dacă bănuiți că prietenul vostru blănos a mâncat ceva ce nu ar fi trebuit să mănânce - chiar dacă nu sunteți complet sigur - sunați cât mai repede  veterinar:  "Timpul poate fi esențial și cel mai bine este să ajungi la Urgențe cât mai repede posibil, de preferință înainte ca mâncarea să părăsească stomacul", spune Dr. Linder. 

De asemenea, nu încercați să provocați voma acasă decât dacă sunteți îndrumați de un medic veterinar să faceți acest lucru.

Între timp, reduceți la minimum riscurile din jurul casei dumneavoastră: Păstrați gunoiul inaccesibil, nu lăsați rucsacuri sau genți pe podea, aveți grijă să nu scăpați alimentele în timp ce gătiți și nu lăsați niciodată farfurii sau pahare nesupravegheate unde animalul dvs. de companie poate avea acces la ele, chiar și pe tejghea, spune Dr. Linder. Câinele dumneavoastră este mai deștept și ar putea fi mai motivat decât credeți să apuce acea farfurie de prăjituri. Iar dacă aveți un nou animal de companie ale cărui obiceiuri nu le cunoașteți încă, fiți și mai atent.

Dacă doriți să împărțiți mâncarea mâncarea cu patrupezii voștri, optați pentru alimente pe care câinii sănătoși le pot savura în siguranță, cum ar fi morcovii mici, fasolea verde sau pepenele verde. Și nu exagerați niciodată: Prea mult din orice aliment poate provoca tulburări gastrointestinale sau poate contribui la creșterea în greutate, spune Dr. Linder.

În continuare, vă prezentăm cele mai comune alimente toxice pentru câini.


1. Ciocolată, cafea și ceai

"Centrul de control al otrăvirii animalelor primește mai multe apeluri în legătură cu ciocolata decât cu orice alt aliment", spune Dr. Wismer. "Ciocolata conține teobromină și cafeină, tipuri de metilxantine".

Metilxantinele pot provoca vărsături și diaree, sete și urinare excesivă, hiperactivitate, ritm cardiac anormal, tremurături, convulsii și moarte. Ciocolata neagră tinde să fie mai periculoasă decât ciocolata cu lapte, iar ciocolata coaptă conține cele mai ridicate niveluri de metilxantine. Cafeaua și ceaiul conțin, de asemenea, aceste substanțe și nu ar trebui să fie date niciodată câinilor.

2. Ceapă, arpagic și usturoi

Aceste alimente pot provoca iritații gastrointestinale și pot duce la deteriorarea globulelor roșii și anemie din cauza prezenței N-propil disulfurii. "În timp ce usturoiul este uneori un ingredient în alimentele și tratamentele pentru animale de companie, toxicitatea sa depinde de doză", spune Dr. Linder. Usturoiul sau pulberea de ceapă, singure sau în alimente, pot fi, de asemenea, o problemă dacă animalul dvs. de companie le ingerează în cantități mari.

 

3. Struguri și stafide

Dacă sunt ingerate în cantități mari, aceste alimente pot provoca tulburări de stomac, letargie și leziuni renale acute. Nu se știe exact care este componenta toxică, deși o nouă teorie indică faptul că acidul tartric ar putea fi partea din struguri care provoacă toxicitate la câini, spune Dr. Linder. Interesant este faptul că cantitatea de acid tartric poate varia în funcție de tipul de struguri, de modul în care au fost crescuți și de nivelul de maturitate.

4. Nuci

Ingerarea oricărui tip de nuci, care conțin cantități mari de uleiuri și grăsimi, poate provoca vărsături, diaree și pancreatită, o inflamație potențial fatală a pancreasului. Consumul de nuci de macadamia este și mai periculos și poate provoca slăbiciune, depresie, vărsături, tremurături și hipertermie la câini, spune Dr. Wismer. Alimentele care conțin cantități mari de nuci pot fi, de asemenea, o problemă.

 

5. Băuturi alcoolice

Berea, vinul și alte băuturi alcoolice și produse alimentare care conțin alcool pot provoca vărsături, diaree, scăderea coordonării, dificultăți de respirație, tremurături, comă și chiar moartea la câini, spune Dr. Wismer. În niciun caz nu ar trebui să i se administreze alcool câinelui dumneavoastră, așa că țineți paharele de băutură departe de ei în timp ce vă bucurați de ele și ridicați orice pahare cu resturi de băutură de pe mesele la care ar putea avea acces.

 


6. Fructe citrice

Tulpinile, frunzele, cojile, semințele și fructele de citrice conțin cantități variabile de acid citric. Acesta este un ulei esențial care poate provoca iritații și chiar depresia sistemului nervos central la câini dacă este ingerat în cantități semnificative, spune Dr. Wismer.

7. Alimente mucegăite

Aceasta s-ar putea să nu fie pe radarul tău, dar este o toxină alimentară insidioasă de care majoritatea părinților de animale de companie nu sunt conștienți. "Mucegaiul care crește pe unele alimente, în special nuci, produse lactate și unele cereale, poate conține micotoxine tremorgenice, care provoacă tulburări de stomac și tremurături severe și convulsii la animalele de companie", spune Dr. Wismer.

 

8. Xylitol

Deși nu este un aliment specific, acest îndulcitor artificial comun este folosit în multe produse diferite și poate fi mortal pentru câini, spune Dr. Linder. Se găsește în gumă de mestecat și bomboane, pastă de dinți, suplimente, creme tartinabile, cum ar fi untul de arahide, produse de patiserie, batoane proteice și shake-uri și multe produse diferite fără zahăr. Ingerarea de xilitol poate duce la ușoare tulburări de stomac și vărsături, precum și la convulsii, progresând până la insuficiență hepatică și moarte în câteva zile.

9. Medicamente

Deși nu este vorba de mâncare,  medicamentele sunt numărul unu în topul celor mai frecvente apeluri către ASPCA, reprezentând o treime din volumul total de apeluri, spune Dr. Wismer. Atât medicamentele eliberate fără prescripție medicală, cât și cele cu prescripție medicală sunt periculoase pentru câini, inclusiv ibuprofenul, vitamina D, suplimentele pe bază de plante, plasturii cu nicotină, antidepresivele, medicamentele pentru inimă și medicamentele cu prescripție medicală pentru ADHD. Chiar și medicamentele pentru animale de companie pot fi periculoase în caz de supradozaj. O altă substanță care este toxică pentru câini este marijuana în toate formele sale



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel