Molecula magică pentru femei. Bilic: „Panaceu universal. Se poate opune ruginirii noastre din interior”

Data publicării:
Mihaela Bilic, captura video PRO TV
Descriere foto: Mihaela Bilic, captura video PRO TV

Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, dezvăluie cât de importantă este Omega 3 pentru sănătatea femeilor.

„Mărțișor nutrițional cu rol de panaceu universal
Ce-și doresc femeile? Să rămână tinere, frumoase și sănătoase! Aflați că e simplu și la îndemâna oricui prin ajustarea dietei. Un studiu prospectiv făcut pe femei cu vârsta cuprinsă între 40 și 65 de ani a demonstrat că instalarea menopauzei poate fi întârziată cu până la 3,3 ani dacă consumăm legume proaspete și pește gras. 

The UK Women Cohort Study a urmărit obiceiurile alimentare a 35372 femei timp de 6 ani. Concluzia? Dieta vegetariană și consumul unor cantități mari de carbohidrați de tipul orez, paste făinoase sau pâine grăbește instalarea menopauzei cu 1,8 ani. La polul opus, consumul zilnic de legume și ulei de pește au efecte miraculoase în menținerea sintezei de hormoni sexuali feminini. 

Îmbătrânirea înseamnă oxidare, iar ovarele sunt și ele supuse acestui fenomen. Cine se poate opune “ruginirii” noastre din interior? Vitamina C și antioxidanții din legume, alături de acizii grași esențiali omega 3 din pește! Organismul uman nu poate sintetiza vitamina C, ea trebuia adusă din alimentație. La fel și pentru acizii grași omega 3, de aceea se numesc esențiali! Sinergia dintre omega 3 și antioxidanții din legume neutralizează radicalii liberi responsabili de îmbătrânire și îmbolnăvire. Prezența de polifenoli vegetali în tubul digestiv protejează grăsimile omega 3 de oxidare și permite trecerea în circulație a unor molecule de acizi grași cu eficiență crescută. Legume și ulei de pește, ăsta pare a fi secretul tinereții fără bătrânețe!


De aproape 200 de ani popoarele nordice folosesc suplimentele de ulei de pește la orice vârstă, de la femei gravide la copii și seniori. În 1982 premiul Nobel pentru Medicină se acordă relației dintre prostaglandine și grăsimile omega 3 din alimentație. Cine sunt prostaglandinele? Molecule de care depind toate funcțiile corpului: inflamație, imunitate, reproducție. Cine sunt omega 3? Moleculele de grăsime fabricate de plante, consumate și procesate de animale și apoi ingerate de om. Omega 3 înseamnă clorofilă din frunze, iarbă, alge.

E nevoie de viețuitoare precum păsările, rumegătoarele sau peștii care să concentreze omega 3 în carne, ficat, icre, ouă sau lapte. Oamenii nu pot sintetiza omega 3. Supraviețuirea, evoluția și funcționarea organismului uman are nevoie de omega 3 care provine din regnul animal. Fără omega 3 adus zilnic prin dietă nu există sinteză de prostaglandine, deci adio sănătate și imunitate!

Până acum știam că moștenirea genetică nu poate fi influențată indiferent de faptele noastre. Pare că lucrurile s-au schimbat: cu ulei de pește întârziem menopauza și osteoporoza, iar cu produse lactate suntem protejați de obezitate și creștem mai înalți. Nordicii țin cont de aceste secrete alimentare și nu întâmplător silueta și aspectul lor fizic este de invidiat. Decât să facem referire la studiul China, oare n-ar fi mai interesant să adoptăm tradițiile celor din nord? Mai ales că omega 3 are efect protector pe mai multe planuri: scade riscul de diabet și boli cardiovasculare, crește eficiența mentală și prestațiile intelectuale, scade riscul de boli degenerative cerebrale și tulburări psiho-emoționale.

Consumul de pește gras de minimum 2 ori/săptămână are efecte pozitive asupra sănătății:

-reduce inflamația pereților arteriali, fluidifica sângele, scade tensiunea arterială și riscul de tromboză
-micșorează globulele roșii din sânge și facilitează ajungerea lor în cele mai mici capilare din corp, asigură oxigenarea și hrănirea optimă a tuturor celulelor
-reglează nivelul grăsimilor din sînge, scade colesterolul total și trigliceridele, dar și fracția “rea” de LDL-colesterol
-are efect antiinflamator, potențează răspunsul imun la răni sau infecții însoțite de febră, durere și inflamație. 

Toată lumea a auzit de omega 3, doar că în practică nu avem niciodată suficient omega 3 în farfurie. Molecula magică de omega 3 nu are nevoie să fie brevetată, ea există în natură. Cat despre beneficii, există peste 20000 de articole științifice pe care nimeni nu le-a mediatizat. Fie că provine dintr-un aliment sau dintr-un supliment, este esențial să includem omega 3 în dieta zilnică…un mărțișor nutrițional cu rol de panaceu universal!”, a explicat Mihaela Bilc pe FacebookGoogle News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Maria Alexandru | Categorie: Diete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel