Mirajul ambalajului. De ce ai tendința să mănânci mai mult din ceva ce pare de slabă calitate. Bilic: „Sunt elemente care fac diferența”

Data publicării:
Foto Freepik
Descriere foto: Foto Freepik

Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, dezvăluie cum percepe creierul uman calitatea unui aliment, în funcție de ambalaj.

„Dacă mâncarea e frumos prezentată, avem impresia că e mai bună
Dincolo de calitatea ingredientelor și rețeta după care e preparat un produs, experiența gustativă depinde foarte mult de felul în care este prezentat. Cu alte cuvinte merită să fim atenți la aspect, ritualul de servire și eleganța mesei, sunt elemente care fac diferența
Într-un restaurant din localitatea Urbana, statul Illinois a fost făcută o experiență pe 175 de persoane cărora li s-a dat o prăjitură cu ciocolată gratis, pe motiv că este o rețetă nouă, ce trebuie testată înainte de a fi introdusă în meniu. Clienții erau rugați să evalueze calitatea desertului și să spună cât ar plăti pentru el. 
Era vorba de aceeași prăjitură Brownie propusă în 3 variante de prezentare. Rețeta era identică, de aceeași dimensiune, unica diferență fiind “ambalajul”. Au existat 3 tipuri de plating: pe farfurie de porțelan, pe farfurie de carton și pe un șervețel de hârtie. 
Rezultatul percepției consumatorilor? Cea pe farfurie de porțelan a fost declarată “excelentă”, cea pe farfurie de carton a fost “bună”, iar cea pusă direct pe șervețel s-a dovedit a fi “ok, dar nimic special”! La capitolul preț, clienții au fost dispuși să plătească de 3 ori mai mult pentru o Brownie pe farfurie
Dacă aspectul și prezentarea contează, de ce să nu folosim asta în beneficiul nostru? Nu consumați mâncarea direct din caserolă, din pungă sau din ambalaj, își pierde din calitate. Și cu cât o apreciem mai puțin, cu atât o să mâncăm mai mult!”, a transmis Mihaela Bilic, pe rețelele de socializare.

 

Ce mănâncă Mihaela Bilic de Crăciun. Trucurile celebrului nutriționist: „Răsfățul suprem este salata de boeuf, de care nu mă pot sătura”

Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, vorbește, în exclusivitate pentru Spectacola, despre cum arată masa de Crăciun pentru ea, dar și despre secretele de nutriție pe care se bazează în preajma sărbătorilor, pentru a nu intra în noul an cu vreun kilogram în plus. 

SPECTACOLA: Cum arată masa de Crăciun în casa unui nutriționist? Care sunt preparatele cu care te răsfeți în această perioadă a anului?

Mihaela Bilic: Masa mea arată la fel ca masa oricărui român: plină de preparate tradiționale fără de care sărbătorile nu au gust. E o perioadă în care nu mă mai gândesc la ce vreau să mănânc, ci mai degrabă la ce trebuie să fie pe masă. Trebuie să fie de toate, de la șorici și tobă la sarmale și cozonac. Iar răsfățul suprem este salata de boeuf, de care nu mă pot sătura!

SPECTACOLA: Ne poți împărtăși câteva sfaturi legate de răsfățul de sărbători, care să ne ajute să intrăm în noul an supli, sau cel puțin să ne ferească de „câștigarea unor kilograme”?

Mihaela Bilic: Secretul e unul singur: să mănânci din toate, dar nu TOT! Porția face diferența. Dacă nu vrei să te alegi cu o indigestie sau cu câteva kilograme în plus, trebuie să fii atent la cantitate. E o mare diferență între 4 sarmale și 8 sarmale, între o felie de cozonac și tot cozonacul. Și salata de boeuf se poate transforma într-o bombă calorică dacă o înecăm în maioneză. Cât despre carnea de porc, depinde ce bucățică alegem. Mușchiulețul are 4% grăsime, ceafa 15%, iar costița 30%. Plus că nu trebuie să mâncăm totul la o singură masă, de la Crăciun până la Anul Nou avem atâtea zile în care ne putem satisface toate poftele.

 

Citește continuarea aici.

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Maria Alexandru | Categorie: Diete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel