„Legumele nu se mănâncă goale”. Mihaela Bilic dezvăluie combinațiile ideale de alimente

Data actualizării: | Data publicării:
Mihaela Bilic, captura video Youtube
Descriere foto: Mihaela Bilic, captura video Youtube

Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, dezvăluie care sunt cei mai importanți nutrienți pe care îi găsim în alimente, dar și cum putem beneficia la maxim de aceștia. 

„Betacarotenul și licopenul sunt nutrienți dependenți de grăsime”- Atrage atenția Mihaela Bilic


„Știm că legumele sunt sănătoase. Dar nu conținutul de proteine, glucide și grăsimi le fac atât de valoroase, ci conținutul de micronutrienti sau mai degrabă de fitonutrienti- acele substanțe benefice și miraculoase, cu nume complicate, care există doar în plante!

Legumele conțin peste 85% apă, urme de proteine și grăsimi, un strop de glucide și multe fibre. Deci la capitolul calorii nicio grijă, nu există limită de cantitate, puteți abuza. Cu cat mai multe legume, cu atât mai bine- cât mai intens și mai diferit colorate!

Pigmenții vegetali


Pigmenții vegetali care dau culoare legumelor sunt substanțele responsabile de efectele benefice asupra sănătății. De lăudat betacarotenul, un precursor de vitamina A care se găsește în toate legumele de culoare verde închis, roșu sau portocaliu.

Licopenul

 Apoi licopenul, pigmentul din roșii, grapefruit și pepene, care are efect de protecție al pielii împotriva acțiunii nocive a razelor ultraviolete.
Ce trebuie știut despre acești fitonutrienti? Că sunt liposolubili, adică nu pot fi absorbiți și folosiți în organism decât în prezența grăsimii. Așa că la orice salată de roșii este nevoie de un strop de ulei sau un pic de brânză. La orice tocăniță, zacuscă sau ghiveci de legume este nevoie fie de ulei, fie de o bucățică de carne sau pește care au grăsime.


Chiar și legumele proaspete, consumate sub formă de bastonașe sau în salată, nu se mănâncă goale, ci cu un pic de dressing/sos sau câteva felii de mezeluri, brânzeturi, măsline, semințe etc. 
Natura ne-a făcut omnivori tocmai pentru că trebuie să mâncăm puțin din toate și să le combinam pe toate. Pigmenții vegetali sunt cea mai bună dovadă că legumele se asociază de minune și cu produsele vegetale și cu produsele animale. Iar un strop de grăsime e obligatoriu… ne “unge” pe suflet, la propriu și la figurat!”, a transmis Mihaela Bilic pe rețelele de socializare. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Gabriela Ungureanu | Categorie: Diete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel