Legumele care îți întăresc sănătatea în sezonul cald. Hâncu: Cresc absorbția licopenului de 4 ori

Data publicării:
Foto Unsplash
Descriere foto: Foto Unsplash

Legumele de sezon sunt foarte benefice pentru sănătate, iar unele combinații asigură necesarul zilnic de vitamine.

Legumele de sezon au o o doză importantă de vitamine și nutrienți și de departe trebuie considerate ”cel mai bun prieten” al  persoanelor care vor să se mențină în formă, și nu numai. Pe lângă boosterul de vitamine, acestea sunt eficiente și pentru o hidratare reală, dar și cu multiple beneficii asupra sănătății, notează DC Medical.

Nutriționistul Anca Hâncu a prezentat în cadrul emisiunii Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1 câteva dintre beneficiile legumelor de sezon, îndrăgite de cei mai mulți dintre noi.

”Ce au în comun vegetalele de sezon? Au între 92 și 95% apă, deci ne și hidratăm prin aceste vegetale. Au fibre multe, între 2 și 2,5 grame de fibre per suta de grame, o cantitate mare. Au și foarte puține calorii. Pentru cei care vor să își mențină greutatea sau chiar să scadă sunt o variantă foarte sănătoasă”, a spus nutriționistul Anca Hâncu.

Roșiile cu brânză, un beneficiu pentru sănătate


Deși este considerată o combinație periculoasă pentru curele de slăbire, roșiile cu brânză vor crește absorbția licopenilor, existenți în roșii, cu de 4 ori, aceștia având efecte benefice asupra sănătății inimii. Mai mult, prin conținutul de acid clorogenic, numit și ”distrugătorul obezității”, roșiile scad tensiunea arterială, în timp ce naringeninul are efect anti-inflamator.

”Roșiile sunt dulci pentru că au o cantitate de zaharuri, 2,5 grame la suta de grame, așa că fiți atenți, nu exagerați cu ele, sunt ca niște fructe. Sunt sursa majoră de licopeni, care sunt antioxidanți extraordinari, protejează inima, oferă protecție împotriva cancerelor.

Combinația dintre roșie și ceva gras, o bucată de telemea sau niște ulei de măsline este extraordinară pentru că va crește absorbția licopenului de 4 ori. Așa că nu întâmplător punem ulei de măsline.

Apropos de uleiul de măsline, punem o linguriță la salată pentru cei care vor să își mențină greutatea sau chiar să scadă în greutate, și o lingură, până la două linguri, pentru cei care se mențin și nu au nevoie să slăbească”, a spus nutriționistul.

Cât privește cantitatea de fructe și legume, nutriționistul precizează că porția corectă pe zi este de trei porții de vegetale și două de fructe. 

Varza și ardeii, doza de vitamina C necesară unei zile


”Varza ne aduce jumătate din cantitatea de vitamina C de care avem nevoie, astfel fixează foarte bine colagenul necesar pentru structura și flexibilitatea pielii, iar antocianine asigură protecție cardiovasculară și scade și tensiunea arterială.

Prin fibre constituie o hrană pentru bacteriile bune din intestin, pentru acel bifidobacterium și lacto bacilus care sunt cunoscute că ne dau sănătatea tubului digestiv.

Varza crudă are o cantitate mai mare de vitamina C, dacă o pregătim este mai utilă pentru cei care au afecțiuni digestive, nu produce chiar așa o balonare cum poate da dacă este în stare crudă.

Ardeiul roșu este pe primul loc în conținutul de vitamina C. Un ardei are cantitatea de vitamina C pentru o zi întreagă, așa că dimineață, lângă un sandvich, dacă aveți și un ardei v-ați rezolvat toată porția de vitamina C”, a mai spus dr. Anca Hâncu, doctor în nutriție.

 

Citește continuarea pe DC Medical. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Spectacola | Categorie: Diete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel