Lăsata secului. Întrăm în postul Crăciunului 2020

Data publicării:
Wikimedia Commons
Descriere foto: Wikimedia Commons

Postul Crăciunului este cel mai lung post din an, în care credincioșii nu consumă alimente „de dulce”. 

Postul Crăciunului ține 40 de zile, începând cu data de 15 noiembrie și sfârșind la 25 decembrie, lăsând sec în seara Sfântului Filip, pe 14 noiembrie, potrivit calendarulortodox.ro.

În acest post se obișnuiește ca toți credincioșii să postească de carne, brânză și ouă, în timp ce lunea miercurea și vinerea se consumă mâncare fără ulei și fără vin. În zilele de marți și joi se face dezlegare la untdelemn și vin. Sâmbetele și duminicile, până pe 20 decembrie inclusiv, se dezleagă de untdelemn, pește și vin.


Dacă în zilele de luni, miercuri și vineri Biserica Ortodoxă prăznuiește vreun sfânt mare, însemnat în calendar cu cruce neagră, creștinii pot consuma untdelemn și vin, iar dacă hramul bisericii sau vreo sărbătoare este însemnată în calendar cu cruce roșie roșie, atunci se face dezlegarea și la pește.

În zilele de marți și joi credincioșii pot consuma pește, vin sau untdelemn. În ziua de Ajun, se mănâncă abia seara, doar grâu fiert îndulcit cu miere, covrig, turte din făină și poame. 
În ziua de Ajun se mănâncă abia seara și doar: grau fiert îndulcit cu miere, covrig, turte din faina și poame deoarece cu semințe a ajunat și Daniil proorocul și cei trei tineri din Babilor, care au prevestit și așteptat Nașterea Mântuitorului. De Crăciun, indiferent de ziua în care cade se mănâncă de dulce.

Se mănâncă untdelemn și se face dezlegare la vin în datele de 16, 22, 23, 24, 25 și 30 noiembrie, dar și pe 4,5,6,7,9, 12, 13, 17 și 20 Decembrie, daca aceste zile cad lunea, miercurea sau vinerea, deoarece în aceste zile Biserica prăznuiește Sfinții mai importanți.


Se face dezlegarea la peste pe când Biserica Ortodoxa prăznuiește Intrarea în Biserica a Maicii Domnului, pe 21 noiembrie, indiferent daca aceasta sărbătoare vă cădea miercurea sau vinerea.  

De asemenea, credincioșii pot manca peste în zilele de luni, miercuri și vineri ale acestui post, doar daca în aceste zile cade hranul bisericii din enoria noastră.

Nu în ultimul rand, se face dezlegare la peste în zilele cu sfinti însemnați, dar și în zilele de 16, 22, 23, 24, 25, 30 Noiembrie și 4, 5, 6, 7, 9, 12, 13, 17 Decembrie daca zilele acestea cad Marți sau Joi.Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Spectacola | Categorie: Stiri


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel