Italia, un oaspete de seamă în bibliotecile românilor. Micaela Soldini: „Peste 5.153 edituri active în Italia, cu o valoare a producției de 81.892 cărți tipărite și 49.926 eBook-uri”

Data actualizării: | Data publicării:

Micaela Soldini, director ICE- Agenția Italiană pentru Comerț Exterior, a acordat un interviu pentru Spectacola, în care vorbește despre prezența Italiei pe piața de carte românească, dar și despre cum reușește Italia să aibă o înfloritoare industrie editorială.


SPECTACOLA: Vă rog să ne povestiți ce înseamnă ICE (Agenția Italiană pentru Comerț Exterior) și care sunt activitățile cu care se ocupă.


MICAELA SOLDINI: ITA -ICE- Agenția italiană pentru comerț exterior este organismul prin care Guvernul italian promovează consolidarea și dezvoltarea economico-comercială a companiilor italiene pe piețele externe. ICE desfășoară activități de informare, asistență, consultanță, promovare și formare pentru întreprinderile mici și mijlocii italiene. Prin utilizarea celor mai moderne instrumente promoționale și de comunicare pe mai multe canale, isi propune să afirme excelența Made in Italy în lume. De asemenea, acţionează ca entitate responsabilă de promovarea atragerii investiţiilor străine în Italia. Are o rețea extinsă de birouri in 65 de țări si 79 de unități organizaționale. Prin urmare, ICE reprezintă interlocutorul perfect în fața căruia entitățile și piețele care intenționează să intre în contact cu companiile italiene își pot exprima necesitățile. Ne desfășurăm activitatea în străinătate sub coordonarea Ambasadelor noastre. Biroul din România a fost deschis la București încă din 1969, iar aici utilizăm toate instrumentele disponibile pentru a promova relațiile de afaceri între cele două țări.

SPECTACOLA: De câtă vreme sunteți directorul Agenției?
MICAELA SOLDINI: Din septembrie 2021.

SPECTACOLA: Locuiți în România? Ne puteți spune care este impresia dumneavostră despre țara noastră?

MICAELA SOLDINI: Locuiesc în România și îmi place să îmi petrec aici timpul liber. Merg rar în Italia. În week-end-uri îmi place să vizitez România, să aflu istoria și tradițile acestei țări și de ce nu, să experimentez feluri de mâncare românești!

SPECTACOLA: Italia a fost anul acesta oaspete de onoare la Bookfest 2023, iar agenția ICE a organizat prezența colectivă a celor opt edituri la târgul de la București. Vă rugăm să oferiți mai multe informații despre prezența Italiei la Bookfest cititorilor români care citesc acest interviu. 

MICAELA SOLDINI: ICE promovează sectorul editorial italian în strânsă colaborare cu asociații precum AIE (Asociația Editorilor Italieni) și instituții active în acest sector. Potrivit unui studiu recent, acesta este un sector care are peste 5.153 edituri active în Italia, cu o valoare a producției de 81.892 cărți tipărite și 49.926 eBook-uri. Obiectivul specific al Agenției ICE pentru acest sector îl reprezintă: încurajarea cumpărării și vânzării de drepturi; sprijinirea difuzării produselor editoriale italiene pe piețele externe; atragerea profesioniștilor din domeniu pe teritoriul italian. Această activitate se referă la toate sectoarele editoriale italiene. 
Doresc să reamintesc cele 8 edituri italiene care au fost prezente la Standul Italiei: EDRA, ERIKSON, HOEPLI, IL CASTORO, KELLER, MONDADORI, REGGIO CHILDREN, WHITE STAR. În multe privințe, ele sunt reprezentarea perfectă a structurii sistemului editorial italian, care se caracterizează prin prezența unui număr mare de companii care includ mari grupuri editoriale alaturi de companii mici si mijlocii cu diferite specializări: în domeniul profesional, universitar și de formare și, de asemenea, cu specializări verticale în genuri narative și literare; pentru cercetarea și descoperirea de noi autori. În ultimii ani, tocmai aceste companii au fost cele care au generat 50% din valoarea achizițiilor.


SPECTACOLA: La o conferința de presă am aflat că Italia are o înfloritoare industrie editorială, fiind pe locul patru în Europa. Care este secretul acestui succes?

MICAELA SOLDINI: Secretul este acela de a avea o structură bine diferențiată așa cum am menționat anterior: in functie de mărime, domeniu de activitate sau de conținutul oferit. Piata italiană de carte a stiut să inoveze, micile edituri sunt pregătite pentru experimentări îndrăznețe, sunt pregatite sa depășească normele pentru a lansa noi scriitori. Toate entitățile mari și mici privesc dincolo de granițele italiene iar proiectele editoriale sunt deja concepute pentru „alte” piețe, există publicații elaborate direct în alte limbi. De asemenea, nu trebuie să uităm atenția acordată publicului cu dizabilități. Odată cu transpunerea Directivei europene numită European Accessibility Act în 2022, eforturile editurilor mari și mici din Italia s-au intensificat în aceea ce privește acest aspect. Unitatea obiectivelor editurilor și organizațiilor care reprezintă persoanele cu deficiențe de vedere este concretizată în activitatea Fundației LIA - Libri Italiani Accessibili, înființată de Asociația Italiană a Editorilor și de Uniunea Italiană a Nevăzătorilor și a persoanelor cu deficiențe de vedere.

SPECTACOLA: Care a fost oferta editurilor italiene la Bookfest 2023? 

MICAELA SOLDINI: Cele opt edituri prezente în România au prezentat editurilor românești și publicului larg o bogată și variată ofertă editorială: ficțiune, non-ficțiune, cărți pentru copii, cărți de medicină, cărți de istorie, dicționare, ghiduri didactice, manuale în limbi străine, cărți de fotografie etc.

SPECTACOLA: Editura italiană Keller, prezentă la Bookfest, publică și autori din România, ca de exemplu Herta Muller, laureata Nobel sau Liviu Rebreanu, în pregătire pentru 2024. Cum vi se pare literatura română? Ați citit autori români? 

MICAELA SOLDINI: Trebuie să mărturisesc că până acum nu explorasem piața românească de carte, însă participarea la Bookfest a reprezentat un adevărat schimb de culturi. Sub motto-ul Spirit Latin ne-am cunoscut mai bine unii cu alții datorită programului bogat pe care l-am desfășurat împreună cu Institutul Italian de Cultură din București. Din program a făcut parte un dialog între scriitorul și prezentatorul radio italian Nicola Lagioia și scriitorul român Mircea Cartarescu. Am asistat cu deosebită încântare la acest dialog iar rezultatul a fost să îmi comand imediat cartea Solenoid a lui Mircea Cartarescu! Va trebui să așteptați următoarea noastră întâlnire și vă voi povesti despre această experiență!!!!



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Spectacola | Categorie: Carte


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel