Intimitatea în cuplu, după nașterea copilului. Oana Nicolau, psihosexolog, semnal de alarmă pentru proaspetele mămici

Data actualizării: | Data publicării:

Cu ce probleme se confruntă majoritatea mămicilor, după nașterea copiilor. Psihosexoloaga Oana Nicolau oferă câteva sfaturi celor care se regăsesc în aceste situații.

Oana Nicolau, psihoterapeut de cuplu și psihosexolog, a fost invitata podcastului realizat de Ilinca Vandici. În această ediție, invitata a vorbit despre subiecte tabu, precum sexul și intimitatea de cuplu atunci când o familie are copii.

Vezi și: Ilinca Vandici, schimbare radicală de look: „Efectiv nu am avut cum să mai ignor semnalele”. Vedeta arată spectaculos

Ilinca Vandici i-a pus întrebarea invitatei „Cum reușim să avem parte de intimitate în cuplu când la ușa de lângă dorm copiii?”, iar specialista a venit imediat cu răspunsul.

Necesitatea intimității în cuplu, după nașterea copiilor, potrivit specialiștilor, este un lucru foarte important pentru sănătatea relației. Cu atât mai mult, psihoterapeuta spune că o mare parte dintre femeile care nasc nu mai simt nevoia de intimitate cu partenerul prin prisma atașamentului emoțional față de copil.

Și chiar dacă nu este cazul, sunt multe cupluri care se întreabă cum ar putea avea un moment intim atunci când după ușa alăturată doarme copilul, sau chiar copiii, așa cum e în cazul invitatei care are trei micuți.

Invitata precizează că cele mai importante aspecte sunt „ușa de la dormitor încuiată” și „copilul doarme sau are o activitate suficient de lungă”:

„Am scris un articol despre „Cum facem sex când avem trei copii în casă”, că eu am trei copii. În primul rând, avem o cheie la ușă. e foarte important să încuiem ușa. Ne asigurăm că ai noștri copii s-au culcat sau că sunt prinși într-o activitate suficient mult timp încât să nu ne deranjeze din activitate. Depinde și de vârstă. Poți face o excepție și să-ți lași copilul la desene animate 20 de minute și să te retragi în dormitor cu partenerul.”

Vezi și: Ilinca Vandici, despre complexele cu care s-a confruntat în adolescență: "La noi a fost ca în armată, am avut probleme cu...”

În viziunea invitatei nu ar exista lipsa timpului ca scuză pentru anularea timpului intim, ci doar „nu vreau”, indicând că fiecare ar trebui să fie sincer cu sine și că problema mereu trebuie analizată.

Chiar dacă nu se mai poate petrece timpul intim oriunde în casă datorită copiilor, acest lucru ar putea fi o provocare incitantă, partenerii trebuind să-și pună imaginația la contribuție pentru a găsi noi căi de menținere a vieții intime de cuplu:

„Sau dimineața, înainte să se trezească copiii, nu știu, nu există „nu avem timp”, există „nu mai vreau sex”. Ne asigurăm că dorm sau că sunt prinși în activitate, încuiem ușa și ne vedem de treabă. Evident că sexul, având copii, nu mai poți să-l faci așa oriunde, în bucătărie, living. Nu mai e așa simplu. Dar și asta poate deveni incitant și provocator, poate aduce ceva în plus relației, nu trebuie văzut ca pe ceva negativ. Ne punem imaginația la contribuție, găsim modalități prin care să menținem sexualitatea în cuplu.”

La celalălat capăt, există femeile care nu mai doresc intimitatea de cuplu deoarece afecțiunea pe care o poartă pentru copii asigură absolut toate nevoile, un aspect pe care psihoterapeuta îl indică drept „nesănătos”. Proaspetele mămici ar trebui să treacă peste aceste momente inițiale, imediate nașterii, pentru a avea o viață de cuplu sănătoasă.

Vezi și: Ilinca Vandici, sfaturi prețioase pentru femei. Ce ar trebui să înțelegi prin „feminitate”

„Poate mămica a avut o depresie ulterioară nașterii, ea neștiind să managerieze acest lucru. Poate că mămica respectivă s-a dus așa mult în rolul de mamă, și de cele mai multe ori așa se întâmplă, adică 99% din tot ce înseamnă rolurile ei, de fapt, au fost absorbite în rolul acela de mamă, nu mai există nimic altceva pentru mămică. De aceea, satisfacția imensă pe care o primește din punct de vedere emoțional o face să nu mai simtă nevoie de nimic și de nimeni.”

Specialista pune explicația pe „umerii” unei dependențe nesănătoase create în urma atașamentului „nesănătos” față de micuț sau micuți.

„Problema este că, sigur, la început se întâmplă asta, suntem îndrăgostiți de copiii noștri, dar este important să ieșim ușor-ușor de acolo, pentru că altfel, ceea ce facem este că, începem să construim o dependență nesănătoasă de copilul respectiv. Acesta crește în mod natural, dar crește lipit de fusta mamei, nu reușește să-și dezvolte anumite abilități, precum independența, autonomia, pentru că la un moment dat își vor lua zborul. Trebuie să începem de când sunt mici, nu de la 16 ani.”

Youtube video image



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: George Eduard Caramiciu | Categorie: Showbiz


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel