Iaurtul de fructe, bun la dietă sau spaima siluetei? Bilic: Americanii au făcut greșeala asta și acum sunt obezi

Data publicării:
Foto Unsplash
Descriere foto: Foto Unsplash

Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, a explicat ce conținut caloric are iaurtul cu fructe și budinca. 

„Iaurt cu fructe sau budincă?

Multe persoane au impresia că e totuna dacă mănânci iaurt natur sau iaurt cu fructe. Americanii au făcut greșeala asta și acum sunt obezi
Iaurtul simplu este un produs lactat, de consumat regulat, în schimb iaurtul cu fructe este un desert cu conținut dublu de calorii și zahăr cât în înghețată! Cu siguranță e delicios, de aici pericolul să mâncăm prea mult/prea des.
Cea mai bună dovadă o avem dacă îl comparăm cu budinca/șarlota: au 105-108cal și 13-14g zahăr (2-3 lingurițe) la 100g produs… Atenție, recipientul de 500g din foto are 10-15 lingurițe de zahăr și conține 4 porții, nu una!”, a explicat Mihaela Bilic, pe rețelele de socializare.

 

Popcorn sau pufuleți? Mihaela Bilic dezvăluie ce variantă îngrașă mai puțin

 


Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, a dezvăluit care este cantitatea de pufuleți și popcorn pe care o putem consuma, fără teama că de vom îngrășa. 

„Popcorn sau pufuleți?
Fie că ne uităm la un film sau vrem să uităm de plictiseală/griji, ne trebuie ceva de ronțăit. Și dacă e fără gluten, cu atât mai bine! Ce variantă e mai sigură pentru siluetă? Pufuleții!!
La capitolul materie primă sunt identice: porumb/mălai, ulei și sare. În popcorn avem mai mult ulei (27% grăsime), iar în pufuleți doar 10%. Caloriile pe 100g diferă și ele: 530 la popcorn și 427 la pufuleți.
Sunt expandate prin căldură (umflate cu aer), deci au volum mare și greutate mică…și asta e bine, ni se pare că mâncăm mult. La volum egal punga mare de popcorn are 110g și 580cal, iar cea de pufuleți are 85g și numai 360cal.
Există și pungă mică de pufuleți, de 45g și 190cal, o gustare dietetică care merge bine cu un lapte bătut”, a dezvăluit Mihaela Bilic pe rețelele de socializare. 

 

Cât înseamnă 500 de calorii? Mihaela Bilic dezvăluie cât de mult îngrașă anumite alimente

Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, explică ce reprezintă caloriile și cum putem calcula de câte avem nevoie. 

„Ce înseamnă 500cal?

Stomacul este organul responsabil de sațietate. Știm că ne-am săturat atunci când stomacul este plin. Însă contează cu ce l-am umplut, nu e totuna să fie plin cu salată verde sau cu ciocolată. Cel mai curios lucru legat de stomac este că nu știe să numere caloriile. Pentru el contează doar volumul alimentelor. Și dacă ne închipuim că stomacul are capacitate egală cu 2 pumni, haideți să vedem de câte calorii este nevoie ca să fim sătui. 


Densitatea calorică este o noțiune de bază în nutriție. Ea reprezintă raportul dintre conținutul de calorii și volumul unui aliment. Cu cat densitatea calorică este mai mare, cu atât alimentele sunt mai hrănitoare. Cașcavalul, de exemplu are volum mic și calorii multe, 1/2kg de cașcaval înseamnă o rotiță cat un pumn și aproape 400cal. Oleaginoasele de tip semințe, nuci, migdale sau ciocolata sunt și ele exemple de alimente cu densitate calorică mare: 100g (cat încape într-un pumn) înseamnă 650cal. Toate produsele uscate și deshidratate, fie că e vorba de mezeluri, biscuiți sau sticksuri, au în medie 450cal/100g. 

La polul opus se află alimentele pline de apă, care au volum mare și calorii puține. Fructele și legumele, laptele și iaurtul, ciorba și salatele sunt produse cu densitate calorică mică. Și produsele umflate cu aer de tipul pâine albă, pufuleți sau înghețată au densitate calorică mică. 

Cum arată 500cal în stomac?

Dacă este vorba de ulei, atunci sunt câteva linguri. Uleiul conține 100% grăsime, are cea mai mare densitate calorică și 900cal/100g. Cașcavalul și ciocolata ocupă și ele un volum mic, deși conțin multe calorii. Dacă ținem la siluetă, cel mai sigur e să umplem stomacul cu legume, au volum mare și sub 30cal/100g.

Cartofii, rădăcinoasele, pastele fierte, orezul, pâinea și mămăliga sunt și ele eficiente pentru sațietate. Carnea și peștele conțin 70% apă în timp ce mezelurile și afumăturile sunt de 2 ori mai concentrate în calorii. 
Concluzia? Dacă țineți la sănătate și la siluetă e înțelept să umpleți stomacul cu produse proaspete și mâncare gătită. Tot ce este deshidratat, ultra procesat și ambalat înseamnă calorii multe într-un volum mic. Să vă săturați cu snacksuri și chipsuri înseamnă de 5 ori mai multe calorii decât dacă ați fi umplut stomacul cu pâine și cartofi fierți. Alegeți alimente simple, cat mai aproape de forma în care le-a făcut natura. Mai bine carne decât mezeluri, mai bine lactate decât brânzeturi, mai bine înghețată decât biscuiți. 

Valoarea nutritiva este o altă noțiune de care trebuie să țineți cont. Pe lângă concentrația în calorii a unui produs, contează și calitatea nutrienților pe care acesta îi conține. Aceleași 500 cal pot proveni din prăjituri, cartofi prăjiți și produse de fast-food bogate în zahăr și grăsime, sau din alimente bogate în proteine, acizi grași esențiali, vitamine și minerale, precum pește, semințe cereale fructe și legume. 

Din grijă pentru siluetă ne concentrăm prea mult asupra numărului de calorii, uitând că există și calorii goale. A mânca dietetic nu e totuna cu a mânca sănătos, deci includeți în meniu unt, pește gras, brâzeturi și oleaginoase, chiar dacă sunt bogate în calorii!”, a explicat Mihaela Bilic, pe Facebook.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Maria Alexandru | Categorie: Diete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel