Gestul care calmează câinii. Ce trebuie să faci de fiecare dată când pleci de acasă

Data publicării:
Foto Unsplash/ autor Joshua Rawson-Harris
Descriere foto: Foto Unsplash/ autor Joshua Rawson-Harris

Câinii se stresează foarte tare atunci când sunt lăsați singuri. Spre deosebire de pisici, care sunt mult mai independente, cățeii devin anxioși atunci când stăpânul pleacă la serviciu, sau doar dă o fugă până la magazinul din colț. 

Orice om care are un câine știe foarte bine cum este să vadă ochii triști care se uită la el când se pregătește să plece de acasă.  Par să ne implore să nu plecăm. Și, oricât de mult ne-ar plăcea să facem asta, trebuie să sperăm că mângâierile noastre sunt suficiente pentru a le ține de urât până ne întoarcem. Din fericire, aceasta este mișcarea corectă: Un nou studiu spune că oferindu-i câinelui nostru un pic de confort înainte de a pleca îl poate ajuta.

 

Nouă alimente pe care tu le consumi, dar care pot fi toxice pentru câinele tău. Avertismentul specialiștilor


Potrivit cercetării, a le oferi câinilor noștri puțină dragoste înainte de a pleca pe ușă îi ajută de fapt să rămână calmi cât timp suntem plecați. Un studiu publicat în ediția din septembrie-octombrie 2018 a Journal of Veterinary Behavior a constatat că mângâierea unui câine înainte de a pleca de acasă are un efect pozitiv asupra răspunsului la stres al animalului. 

Mituri despre limbajul câinilor. Ce încearcă să transmită atunci când dau din coadă: „oamenii confundă acest lucru cu prietenia”


În cadrul studiului pilot, cercetătorii au împărțit câinii în două categorii. În grupul de mângâiere blândă, stăpânii și-au mângâiat câinii timp de un minut înainte de a pleca și de a lăsa animalul de companie cu experimentatorul, în timp ce stăpânii din condiția neutră și-au ignorat câinele timp de un minut înainte de a pleca. Stăpânii au fost plecați timp de trei minute în total în ambele condiții (au mers să stea în spatele unui șopron, astfel încât câinii lor să nu-i poată vedea). 


Cercetătorii au monitorizat comportamentele câinilor în timp ce proprietarii erau plecați, au măsurat ritmul cardiac al câinilor înainte și după separare și au observat cortizolul salivar al animalelor după plecarea stăpânilor (salivarea în exces poate fi un semn de stres). Experimentatorii au observat că, deși niciunul dintre câini nu era foarte stresat, animalele din ambele grupuri au petrecut aproape jumătate din timp căutându-și stăpânii dispăruți.

Motivul pentru care câinii își înclină capul. Ce încearcă să-ți transmită prietenul tău necuvântător

Cu toate acestea, diferența cheie dintre grupuri a fost că acei câini care au fost mângâiați înainte ca stăpânii lor să plece au prezentat comportamente mai calme atunci când stăpânii lor lipseau și au avut un ritm cardiac mai scăzut după reuniune, în comparație cu câinii din condiția neutră. Cercetătorii concluzionează că acest subiect trebuie studiat în continuare, deși scriu că rezultatele sugerează "că mângâierea unui câine înainte de o scurtă separare de stăpân poate avea un efect pozitiv, făcând câinele mai calm în timpul separării propriu-zise".

 

Horoscopul CĂȚEILOR. Cum le influențează personalitatea și ce compatibilitate au cu zodia stăpânilor



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Maria Alexandru | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel