Motivul pentru care câinii își înclină capul. Ce încearcă să-ți transmită prietenul tău necuvântător

Data publicării:

Cel mai bun prieten al omului are o mulțime de obiceiuri adorabile, dar postura pe care, fără îndoială, o cunoaștem și o iubim cu toții este - înclinarea capului.

Dar de ce își înclină prietenii noștri blănoși capul? Într-un studiu publicat săptămâna trecută în Animal Cognition, o revistă științifică, cercetătorii de la Universitatea Eotvos Lorand au dezvăluit că înclinarea capului la câini ar putea fi legată de "procesarea stimulilor relevanți și semnificativi".

Cu alte cuvinte, câinele dumneavoastră ar putea să își încline capul ca reacție la anumite cuvinte sau obiecte care stârnesc îi amintiri în creier - cum ar fi numele jucăriei preferate.


Cercetătorii au observat reacțiile a 40 de câini în timpul testelor de cunoaștere a etichetelor cu obiecte și au analizat prezența înclinării capului atunci când stăpânii le cereau verbal cățeilor să aducă o jucărie familiară.


"Doar câțiva câini pot învăța numele obiectelor (jucăriilor) chiar și după câteva expuneri, în timp ce majoritatea câinilor (tipici) nu o fac", se arată în raport, adăugând că acei câini care învață rapid etichetele sunt identificați drept câini "gifted word learner" (înzestrați cu învățarea cuvintelor) (GWL). Ne așteptam ca, dacă înclinarea capului este legată de procesarea stimulilor auditivi semnificativi sau relevanți, câinii care învață etichetele obiectelor să își încline capul mai frecvent la auzul numelui jucăriei decât câinii tipici".

Ipoteza lor s-a dovedit a fi corectă. Într-un program de trei luni care a avut ca scop învățarea atât a câinilor GWL, cât și a câinilor "tipici" numele a două jucării, câinii GWL și-au înclinat capul mult mai frecvent decât câinii tipici - la 43% față de 2%. Din nou, deoarece câinii GWL pot învăța rapid etichetele, cercetătorii au sugerat că diferențele de comportament pot fi semne ale unei atenții sporite și/sau ale unor potriviri în memorie la auzul numelui unei imagini vizuale.

Oamenii de știință au remarcat, de asemenea, că, din punct de vedere istoric, au existat puține sau deloc cercetări privind exclusiv înclinarea capului la câini. Explicațiile anterioare au variat de la câini care își înclină capul pentru a-și ajuta auzul până la modalitatea de a vedea mai bine.

Deși noile rezultate sunt incitante, cercetătorii subliniază necesitatea unor cercetări suplimentare - inclusiv a unor lucrări care pot analiza înclinarea capului pentru o varietate de rase de câini. Majoritatea câinilor studiați pentru raport au fost Border Collie.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel