Ducu Bertzi, prima reacție, după ce a fost acuzat de Gheorghe Turda că i-a furat piesa: „Sunt cântece din folclor, fără vreo atribuție componistică”

Gheorghe Turda, Ducu Bertzi, sursa Facebook, Ducu Bertzi oficial
Descriere foto: Gheorghe Turda, Ducu Bertzi, sursa Facebook, Ducu Bertzi oficial

Ducu Bertzi îi dă replica colegului de breaslă, după ce acesta l-a denigrat public.

Gheorghe Turda l-a acuzat recent pe Ducu Bertzi de faptul că i-a cântat ilegal piesele în cadrul concertelor. Artistul a fost extrem de contrariat din cauza faptului că colegul său de breaslă nu doar că nu i-a cerut acordul, dar nici nu i-a menționat numele pe scenă, motiv pentru care acesta a răbufnit în spațiul public, unde a declarat că acest act este unul total lipsit de respect. În apărarea sa, Ducu Bertzi spune că melodiile pe care le-a interpretat aparțin folclorului românesc, fiind interpretate, de-a lungul timpului, de mai mulți artiști români.

„Vă trimit o lucrare de specialitate, emisa de un doctorand de la Academia de Muzică, unde se definește clar termenul de folclor muzical și unde se face referire la „Săracă, inima me`” și la faptul că acest cântec din folclor este interpretat în diferite moduri de mulți interpreți de diferite genuri muzicale.

În ceea ce mă privește, absolut toate cântecele din folclorul maramureșean, pe care le am în repertoriu, sunt înregistrate la UCMR-ADA, ca fiind cântece din folclor, fără vreo atribuție componistică din partea mea. Așa este corect! Alte comentarii nu mai am de făcut!”, a declarat Ducu Bertzi, potrivit libertatea

Citește și: Gheorghe Turda iartă, dar nu uită. Artistul dă de pământ cu tânăra generație: „Nu sunt pregătiți pentru viață”

Gheorghe Turda: „El nu se năștea când eu cântam aceste piese muzicale”

Chiar dacă spunea că l-a apreciat pe colegul său de scenă, până să facă acest gest, Gheorghe Turda s-a arătat a fi extrem de revoltat din cauza faptului că acesta a interpretat niște melodii care nu-i aparțineau, conform spuselor sale.

“Părerea mea față de fostul meu coleg de scenă Ducu Bertzi, pentru că el este folk-ist nu e cântăreț de folclor și este cu totul altceva… pot să spun că eu l-am apreciat și-l apreciez la modul general pe Ducu, că este moroșan de-al meu, dar el nu se năștea când eu cântam aceste piese muzicale”, a declarat interpretul de muzică populară la Antena Stars, potrivit spynews.

Te-ar putea interesa și: Gheorghe Turda, trădat de cei apropiați: “Au distrus munca mea de-o viață!” Artistul a transmis și un mesaj dur pentru noua generație de artiști

Ce i-a cerut artistul lui Ducu Bertzi

Acest conflict nu ar mai fi avut loc, dacă Ducu Bertzi i-ar fi menționat numele pe scenă colegului său, atunci când i-a interpretat melodiile, spune Gheorghe Turda. Chiar dacă acesta mărturisește că nu are de gând să intenteze un proces în acest caz, îi atribuie mai multe cuvinte dure colegului de breaslă.

„El nu se năștea ca artist și ca persoană fizică, când eu cântam aceste piese muzicale. Dar sunt mâhnit de treaba asta, pentru că nu a avut bunul simț să-mi ceară voie. Am avut o singură discuție și i-am zis să declare pe scenă că este din repertoriul meu, atât i-am cerut.

Eu sunt ortodox și nu am de gând să mă plimb la procese pentru folclorul care ne aparține nouă. Nu voi intenta niciun proces pentru că, dacă lipsește bunul simț la un om, înseamnă că este prost educat”, a mai spus artistul.

VEZI și: Drama neștiută a lui Gheorghe Turda. "După o luptă de mai bine de 20 de ani, Dumnezeu nu a mai vrut s-o ţină lângă mine"Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Dată: 28 iun 2023, 13:53 | Categorie: Vedete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience