Dieta nordică, beneficii URIAȘE pentru sănătate. Ce alimente sunt permise

Data publicării:
Dieta Nordică. Foto Unsplash/ autor Gregor Moser
Descriere foto: Dieta Nordică. Foto Unsplash/ autor Gregor Moser

Dieta nordică poate îmbunătăți colesterolul, glicemia, chiar și fără pierdere în greutate, arată un studiu. 

O nouă cercetare explorează beneficiile pentru sănătate ale așa-numitei diete nordice. Cercetătorii au investigat efectele asupra sănătății ale unei diete nordice sănătoase (HND) folosind analiza metabolică. Ei au descoperit că dieta influențează în mod pozitiv metabolismul glucozei, colesterolul și riscul cardiometabolic. Potrivit cercetătorilor, analiza metabolică este o modalitate eficientă de evaluare a rezultatelor dietei.

Beneficii

Dieta Nordică constă în fructe de pădure, pește, legume rădăcinoase și ulei de rapiță. Se știe că aduce beneficii pentru diverse aspecte ale sănătății, inclusiv pierderea în greutate, tensiunea arterială, inflamația și profilul lipidic din sânge.


Studiile arată, de asemenea, că dieta nordică reduce riscul de boli cardiovasculare, diabet de tip 2 și de deces, notează Medical News Today. 

Cercetarea nutrițională se confruntă adesea cu provocări din cauza lipsei de măsuri obiective, deoarece studiile se bazează de obicei pe instrumente subiective, cum ar fi chestionarele de consum alimentar. Utilizarea biomarkerilor în schimb poate permite cercetătorilor să măsoare cu mai multă precizie efectele alimentației asupra sănătății.

În studiul de față, cercetătorii din Scandinavia au evaluat efectele metabolice ale HND asupra metabolismului glucozei, a profilurilor lipidice din sânge și a markerilor inflamatori, utilizând date dintr-un studiu de control randomizat din 2013


Atunci când au examinat metaboliții din sângele și urina participanților, aceștia au descoperit o legătură între o aderență mai strânsă la dietă și mai multe beneficii în ceea ce privește inflamația de grad scăzut și profilurile lipidice, precum și indicatorii metabolismului glucozei.

"Analiza inițială a comparat participanții din brațul de intervenție [cu] cei din brațul de control", a declarat Christina C. Dahm, Ph.D., profesor asociat în cadrul Departamentului de Sănătate Publică de la Universitatea Aarhus din Danemarca, într-un interviu acordat Medical News Today. Dr. Dahm nu a fost implicată în acest studiu.

"Această reanaliză folosește metaboliți din plasma sanguină și urină pentru a grupa persoanele cu niveluri ridicate de metaboliți proveniți fie din dieta de intervenție, fie din dieta de control", a adăugat ea.

Studiul a fost publicat în Clinical Nutrition.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: Diete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel