De ce este periculos să îți pupi câinele pe bot. Bolile grave la care te expui

Data actualizării: | Data publicării:
Sursa foto: unsplash, autor Julian Hochgesang
Descriere foto: Sursa foto: unsplash, autor Julian Hochgesang

Câinii sunt adorabili. Dacă îi iubești, este imposibil să te abții să nu îl mângâi și să nu îți pupi câinele. Dar medicii avertizează că te poți îmbolnăvi grav, dacă faci acest lucru. 

Medicii au declarat că nu este bine să îți pupi câinele pe bot deoarece ați putea lua o infecție mortală cunoscută sub numele de capnocytophaga canimorsus - și să-ți pierzi membrele. Orice persoană care deține animale de companie știe că prietenii noștri cu patru picioare sunt membrii iubiți de familie, dar câtă afecțiune ar trebui să le arătăm cu adevărat câinilor noștri? Potrivit unui sondaj YouGov, aproximativ 35 la sută dintre britanici își lasă câinele să îi lingă pe față sau îi pupă în bot.

De ce este periculos să îți pupi câinele pe bot

Un asistent medical a intrat pe rețelele de socializare pentru a-i avertiza pe deținătorii de animale de companie să nu-și mai pupe câinii pe bot, deoarece acest lucru ar putea fi mortal.

Acesta a dezvăluit într-un videoclip că nu este doar neigienic să îți pupi cățelul, a spus el: "Îți săruți câinele pe gură, pentru că dacă da, este timpul să te oprești. De fapt, ți-ai putea pierde membrele din cauza asta”, a spus acesta într-un filmuleț pe TIKTOK

Expertul în sănătate a explicat că bacteria poate fi transmisă de la câine la om și ar putea provoca o infecție numită capnocytophaga canimorsus.

"Aceasta este o boală gravă care poate provoca o infecție sistemică generalizată, șoc septic și chiar gangrenă. În funcție de cât de repede progresează și când este diagnosticată, amputarea poate deveni singurul tratament. De ce să nu evitați toate aceste probleme și să nu vă mai sărutați câinele mi se pare o soluție ușoară", a adăugat medicul. 

Această dezvăluire a fost susținută de Centrul pentru Controlul Bolilor (CDC), dar este un eveniment destul de neobișnuit.

CDC a scris: "Rareori, germenii Capnocytophaga se pot răspândi la oameni prin mușcături, zgârieturi sau contact apropiat de la un câine sau o pisică și pot provoca boli, inclusiv septicemie.

"Majoritatea oamenilor care au contact cu un câine sau o pisică nu se îmbolnăvesc. Persoanele cu un sistem imunitar slăbit, care au dificultăți în lupta împotriva infecțiilor (de exemplu, persoanele cu cancer sau cele care iau anumite medicamente, cum ar fi steroizii), prezintă un risc mai mare de a se îmbolnăvi.", potrivit dailystar.com

Alte boli la care te expui dacă pupi câinele în bot

Ouăle de limbrici, de tenii sau de giardia pot ajunge ușor pe botul unui câine care a umblat prin parc, iar de aici pe mâinile și apoi în gura ta. Salmonella este o bacterie care se transmite ușor de la câine la om și invers. Toxoplasmoza sau Bartonella sunt alte două boli, specifice pisicilor, care se transmit ușor la om prin pupat.

Citește și: Pisica, „cel mai bun prieten al omului”. Ce beneficii aduc aceste animăluțe în viața ta, plus câteva curiozități despre cele mai îndrăgite feline 

De ce se sperie pisicile de castraveți? Avertismentul medicilor veterinari

Toxoplasmoza, afecțiunea care provoacă epilepsie sau retard mental. Dorobăț: Pisica nu se îmbolnăvește, ci este numai gazdă

Motivul pentru care pisicii tale îi place să-ți lingă părul. Nu te-ai fi gândit la asta



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel