Pisica, „cel mai bun prieten al omului”. Ce beneficii aduc aceste animăluțe în viața ta, plus câteva curiozități despre cele mai îndrăgite feline

Data actualizării: | Data publicării:

Pisicile se numără printre cei mai buni prieteni ai omului, la mare concurență cu tovarășii noștri cățeii. Dacă știm despre câini că ar fi perfecți pentru terapie și că știu cum să ne ridice moralul, știința ne surprinde cu câteva informații uluitoare și despre pisici. Iată ce beneficii pot aduce aceste feline în viața dta. Bonus, ți-am pregătit și o listă cu informații mai puțin cunoscute despre prietenele tale blănoase. 

Pe lângă faptul că sunt absolut adorabile, că te calmează prin simpla lor prezență sau că te scot din sărite uneori prin trăsnăile pe care le fac, pisicile sunt niște adevărate comori la casa omului.


Pisicile te pot face să te simți mai bine

Într-un studiu realizat de Indiana University Media School, cercetătorii au chestionat peste 7.000 de persoane după ce au vizionat videoclipuri cu pisici pe internet. Rezultatele s-ar putea să vă surprindă: Oamenii de știință au descoperit că până și vizionarea videoclipurilor cu pisicile altor persoane îți îmbunătățește starea de spirit și scade emoțiile negative. Filmați poznele amuzante ale pisicii dumneavoastră și revedeți-le mai târziu - vă vor îmbunătăți starea de spirit!

Pisicile vă pot reduce riscul de boli de inimă

Numeroase studii au constatat că a sta în compania unei pisici poate reduce nivelul de stres. Știm cu toții că nivelurile ridicate de stres și bolile cardiovasculare sunt legate, ceea ce face ca o scădere a stresului să fie extrem de benefică pentru sănătatea inimii tale. De fapt, prezența pisicii vă poate reduce riscul de boli de inimă și de accident vascular cerebral cu un procent uriaș de 30%!

Pisicile își pot vindeca stăpânii

Da, ați citit corect prima dată. Oricât de surprinzător - și fantastic - ar suna, pisicile pot promova vindecarea membrilor familiei lor umane. Deși mieunatul ei adorabil nu poate decât să vă înveselească ziua, un alt sunet al pisicii dumneavoastră v-ar putea îmbunătăți sănătatea fizică: arunci când toarce. Cercetările au arătat că frecvențele în intervalul 18-35 Hertz ajută la repararea leziunilor articulare după o accidentare, iar vibrațiile din torsul pisicii dumneavoastră au o frecvență de 25-150 Hertz.

Știai că..


- Pisicile sunt niște profitori dovediți științific? În timp ce multe animale preferă să "muncească" pentru hrana lor, chiar și atunci când există o opțiune de hrană gratuită, pisicile nu o fac. "Dacă îi dai pisicii tale o jucărie puzzle lângă un bol identic de mâncare gratuită, ea va alege mâncarea care nu necesită niciun efort", spune ea.  
- Mau egiptean este considerată cea mai rapidă pisică domestică, fiind capabilă să alerge cu până la 30 de mile pe oră.
- Nu toate pisicile se dau în vânt după iarba pisicii - majoritatea oamenilor de știință cred că aceasta este o trăsătură moștenită. 
- Pisicile au o vedere excelentă la distanță, dar obiectele de aproape pot fi neclare. Așadar, atunci când vă jucați cu pisica dumneavoastră, este bine să țineți jucăriile mai la distanță, astfel încât să poată vedea "prada"
- Unii experți în comportament consideră că pisicile vocalizează peste 20 de sunete distincte cu diverse semnificații.
- Corpul unei feline are mai mult de 500 de mușchi și peste 200 de oase. Există aproximativ 23 de oase numai în coada lor. 
- De ce pisicile "fac cozonaci"? Ele învață pentru prima dată comportamentul de frământare reconfortantă când sunt pui, când sunt gata să se culce, sau emit mirosul din labele lor asupra ta ca semn că te plac
- Pisicuța sănătoasă medie poate sări câțiva metri în înălțime și în lățime. Pisica războinică Waffle este actualul deținător al recordului mondial Guinness, atingând un salt lăudabil de 2,5 metri.  
- La doar 4 luni, pisicuțele pot atinge maturitatea reproductivă și pot rămâne însărcinate, motiv pentru care este atât de important să le sterilizați devreme
- Singura pisică care a călătorit în spațiu a fost o pisică maidaneză alb-negru pe nume Félicette, în 1963. 
- Pisicile își folosesc mustățile și firele de păr senzoriale de pe părțile laterale ale picioarelor și ale capului pentru a se descurca să se orienteze în mediul înconjurător în întuneric. 
- Felinele au memorie de lucru, pe termen scurt și pe termen lung, la fel ca și alte animale, și chiar își amintesc oamenii. 
- Pisicile au dezvoltat abilități sofisticate de comunicare cu oamenii. Ele urmăresc unde indică degetul nostru și știu unde ne uităm. Abilități ca acestea le ajută să ne înțeleagă mai bine. De asemenea, clipesc lent, torc și alte comportamente pentru a arăta că se simt bine cu noi.

- Unul dintre motivele pentru care studiile științifice privind inteligența pisicilor sunt mai puțin prolifice decât cele privind câinii este faptul că pisicile sunt subiecte greu de testat. Multe pisici renunță la studii prin faptul că pleacă de la locul de testare. Nu ne surprinde deloc.
- Pisicile petrec aproximativ 15-20 de ore pe zi odihnindu-se sau dormind.
- Deși maxilarul unei pisici se deschide destul de larg în sus și în jos, nu se poate mișca dintr-o parte în alta.
- Felinele nu simt gustul dulce - le lipsesc receptorii papilelor gustative. Autorul principal al acestui studiu, Joseph Brand, a indicat într-un interviu pentru NPR că, dacă pisica ta ciugulește din prăjitura sau înghețata ta, ea vrea grăsimea, nu zahărul, potrivit dailypaws.com



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel