Toxoplasmoza, afecțiunea care provoacă epilepsie sau retard mental. Dorobăț: Pisica nu se îmbolnăvește, ci este numai gazdă

Data publicării:
Sursa foto: unsplash, autor Oleg Ivanov
Descriere foto: Sursa foto: unsplash, autor Oleg Ivanov

Toxoplasmoza este o afecţiune ce poate surveni în urma infestării cu un parazit. Boala poate afecta fătul.

Toxoplasmoza are o rată a infectării mult mai crescută în regiunile ce prezintă un climat cald şi umed, la o altitudine joasă, întrucât ouăle acestui parazit supravieţuiesc mai bine în aceste medii înconjurătoare.

Toxoplasmoza afectează femeile însărcinate

În general, cei care prezintă riscul de a suferi de toxoplasmoză sunt femeile gravide şi indivizii cu un sistem imunitar deficitar, precum persoanele afectate de HIV/SIDA.

Am discutat cu prof. univ. dr. Carmen Dorobăț despre ce complicații pot surveni în urma infecției. Medicul a explicat în exclusivitate pentru DC Medical, ce trebuie să facem atunci când avem în preajmă pisici.

”Toxoplasmoza este o boală care este căutată la femeile care sunt însărcinate sau au intenția să rămână însărcinate pentru că poate determina infecția copilului.

Toxoplasmoza,  de regulă și clasic se spune că se ia de la pisică, pentru că pisica este gazda acestui parazit.

Acest parazit nu infectează pisica pentru a-i determina boală. Pisica nu se îmbolnăvește, ci este numai gazdă, dar la om determină boală”, a explicat în exclusivitate pentru DC Medical, prof. univ. dr. Carmen Dorobăț.

Complicații ale toxoplasmozei

În ceea ce priveşte femeile însărcinate, riscul de transmitere către făt este de aproximativ 50%, iar dacă infecţia apare în primele luni de sarcină, riscul de naştere prematură va fi de patru ori mai mare faţă de media raportată.

Mai mult, afectarea copilului în primul trimestru de sarcină poate avea repercursiuni la nivel ocular, dar şi asupra sistemului nervos, putând duce la instalarea retardului mental şi a epilepsiei.

”Toxoplasmoza afectează cel mai frecvent ochii. Toxoplasmoza oculară poate afecta ganglionii, toxoplasmoză ganglionară în cazuri rare dar grave toxoplasmoza localizată la nivelul creierului, care se numește toxoplasmoză cerebrală.

De aceea este bine nu numai femeile gravide, în general cei care iubesc pisicuțele, să facă astfel de examinări pentru toxoplasmoză, pentru că există tratament care se dă și în felul acesta nu se ajunge la o formă la o formă gravă de toxoplasmoză”, a mai explicat medicul.

Citește continuarea pe DC MEDICAL



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel