De ce se sperie pisicile de castraveți? Avertismentul medicilor veterinari

Data actualizării: | Data publicării:
Foto Unsplash
Descriere foto: Foto Unsplash

De ce se tem pisicile de castraveți și de ce nu ar trebui să râzi pe seama pisicii tale. 

Internetul abundă de videoclipuri cu pisici speriate, sărind sau fugind de castraveți. Și, deși aceste mici farse sunt făcute pentru amuzament, experții în animale avertizează că această glumă, aparent inofensivă, poate dăuna pisicii și relației tale cu ea pe termen lung. 

 

De ce le este frică pisicilor de castraveți?

Pisicile sunt prădători, dar sunt și pradă. Deși sunt domestice, ele au un instinct puternic de a fi mereu în căutarea pericolului, în special a altor animale care ar putea dori să le facă atace.

"Pisicile sunt creaturi precaute, iar multe dintre ele vor reacționa adesea sărind, fugind și speriindu-se, mai degrabă decât investigând. Ele au această reacție pentru că ar putea surprinde un prădător mai mare decât ele", spune Dr. Amanda Takiguchi, medic veterinar.


În cele mai multe videoclipuri cu castraveți și pisici, farsa presupune ca cineva să pună un castravete într-un loc unde pisica nu s-ar aștepta, cum ar fi lângă bolul de apă sau la ușă. Acest lucru declanșează instinctele de apărare de frică ale pisicii, spune Takiguchi. Acest lucru este similar cu răspunsul uman de luptă sau de fugă. 

Într-adevăr, răspunsul pisicii nu are nimic de-a face cu castravetele în special.


Joey Lusvardi, un consultant în comportamentul pisicilor, spune că oamenii și alte animale ar avea probabil un răspuns similar. 

"Dacă săpați după ceva în frigider și când vă întoarceți, în spatele vostru se află o cutie pe jos care nu era acolo înainte, probabil că veți fi speriați și confuzi", spune el. "Cutia în sine probabil că nu este înspăimântătoare, dar nu este un lucru firesc să se întâmple".

De ce nu este în regulă să-i faci pisicii farsa cu castravetele 

"Sunt extrem de speriate, iar tu induci intenționat frica în pisica ta", Lusvardi

Asta, spune el, este pur și simplu rău. Și, în timp, ar putea duce la probleme de comportament. 

"Pisica ta poate intra în modul de apărare, care poate varia de la a fugi de la sursa de frică sau chiar a o ataca", spune Lusvardi. Dacă se întâmplă acest lucru, pisica ta ar putea sfârși prin a te ataca involuntar pe tine, alte pisici sau alte animale din casă. 

Dacă faci acest lucru prea des, pisica ta nu se va simți în siguranță în casă, în special în zonele în care ai mai pus un castravete, cum ar fi bolul de mâncare.  

"Este un truc foarte crud, care învață pisica că bolul său de mâncare nu este un loc sigur și, dacă este făcut în mod repetat, poate afecta psihologic pisica, făcându-o să se streseze de fiecare dată când se află în acel loc", spune ea. 

În timp, stresul cronic poate duce la retragere, agresivitate, întindere crescută, toaletare în afara litierei și alte comportamente negative, potrivit Insider. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel