Cumpărături de sărbători, AVERTISMENT ANPC: Acordați o atenție deosebită

Unsplash.com
Descriere foto: Unsplash.com

Autoritatea pentru protecția consumatorului a întocmit o listă cu sfaturi esențiale pentru cumpărăturile de sărbători.

Acordați o atenție deosebita la achiziția produselor alimentare, în special în cazul “ofertelor promoționale”!


„Luna decembrie este luna în care vânzările cresc substanțial. Iată câteva sfaturi pe care să le urmați în goana după cumpărăturile pentru masa de Crăciun și Revelion.
În primul rand, consumatorii trebuie să acorde o atenție deosebita la achiziția produselor alimentare, având în vedere că unii operatori economici vor “profita” de aceasta perioada pentru a-și vinde produsele din stoc, indiferent de calitatea acestora.


De asemenea trebuie să verifice cu atenție din punct de vedere organoleptic (aspect, miros, culoare) calitatea produselor alimentare și să le refuze pe acelea pentru care au suspiciuni privind calitatea și mai ales siguranță. 
Recomand atenție la produsele alimentare care prezinta urme de mucegai, care prezinta data durabilității minimale depășită sau ambalajele deteriorate și pentru care exista suspiciunea deteriorării conținutului.
Comercializarea cărnii și a produselor din carne


-  Achiziționarea cărnii și a produselor din carne se vă face numai din locuri special amenajate, dotate și autorizate (măcelarii, magazine alimentare, locuri special amenajate în piețe) și trebuie să aibă stampila de control sanitar-veterinar. În aceste condiții exista garanția unui  produs sigur, ce nu vă vă afecta sănătatea;


- Evitați cumpărarea de carne de la persoane și din locuri neautorizate, din „portbagajele mașinilor” chiar daca prețul oferit este comparativ mai mic, comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare și nu vă poate elibera bon de casa cu care să justificați tranzacția comerciala și riscați să achiziționați un produs neconform sau chiar nesigur care poate să vă afecteze sănătatea;


 -  Verificați, prin apreciere directa, proprietățile organoleptice ale produselor, a semnelor organoleptice de alterare, modificări ale aspectului (aspect de mazguit, cu prezenta mucilagiilor etc), culorii (culoare modificata), consistentei, prezenta corpurilor străine etc. Carnea trebuie să prezinte la suprafață o pelicula uscata,  de culoare roz  până la roșie, să fie ferma și elastica, atât la suprafață cât și în secțiune, iar mirosul trebuie să fie caracteristic de produs proaspăt;


-  Atenție și la preț! Verificați concordanta dintre preturile afișate la raft și cele marcate pe bonurile de casa;


-  Carnea achiziționată sub forma refrigerata se vă transporta, în condiții igienice, cât mai repede la domiciliu și se vă depozita la frigider;


- Produsele preambalate, care prezinta ambalajele deteriorate și pentru care exista suspiciunea deteriorării conținutului, nu trebuie achiziționate.

 

 

Comercializarea produselor congelate (carne, peste, legume, fructe) 


- Verificați termenul de valabilitate. Desi produsele congelate au un termen de valabilitate mai mare datorita procesului natural de congelare, aveți grija că termenul să nu fie foarte apropiat de ziua cumpărării, mai ales daca doriți să le depozitați în gospodăria proprie pentru o perioada mai lunga. 

- La cumpărarea produselor congelate, că în cazul oricăror produse, este foarte important că ambalajul să nu fie deteriorat. Verificați că ambalajul din plastic să nu fie rupt, iar cel din carton să nu fie umed, ceea ce ar putea indica o posibila problema de păstrare/depozitare în magazin. În plus, temperatura în congelator trebuie să fie scăzută. 

- Produsele congelate (carne, peste, legume, fructe) vor fi transportate în condiții igienice, cât mai repede la domiciuliu, unde vor fi depozitate în congelator până la data pregătirii, pentru păstrarea nutrienților și a calității (gust, textura). 

- Citiți eticheta de ingrediente. Desi produsele congelate conțin rareori alte ingrediente decât produsul congelat, procesul de congelare fiind suficient pentru conservarea produselor în cele mai bune condiții, fară a fi nevoie de aditivi. Produsele congelate sunt astfel o alegere foarte buna pentru perioada sărbătorilor, când drumurile la cumpărături se răresc. 


Comercializarea laptelui și a produselor lactate

 


- Consumatorii trebuie să fie atenți la modul de prezentare a ambalajului. În cazul în care ambalajul este bombat înseamnă că a început procesul de fermentare și produsul nu mai este propriu consumului uman;


- Trebuie acordata atenție deosebita condițiilor de depozitare atât în magazinul de desfacere cât și la domiciliu. Verificați daca laptele și produsele lactate sunt păstrate la temperatura indicata de producător și refuzați achiziționarea produselor care au fost expuse spre comercializare la alte temperaturi decât cele indicate de producător;


- Solicitați vânzătorului, în cazul în care magazinul nu are asigurat sistemul de autoservire, să consulte eticheta produsului pentru a analiza compoziția și, mai ales, încadrarea în data durabilității minimale. Nu achiziționați produsele pentru care aveți îndoieli privind calitatea și modul de informare prin etichetare;


- Consumatorii trebuie să solicite vânzătorilor informații suplimentare cu privire la natura produselor pe care doresc să le cumpere, întrucât exista cazuri în care comercianții expun la vânzare, în același spatiu înlocuitori de produse lactate alaturi de produse lactate. În condițiile în care modul de prezentare (forma de calup, dimensiuni, aspect, culoare) și chiar de etichetare sunt asemănătoare, diferențierea este îngreunată, motiv pentru care este absolut necesar să solicite informații suplimentare din partea comerciantului;


- Atenționez consumatorii să refuze produsele care prezinta data durabilității minimale/data limita de consum modificata sau depășită. De asemenea, să nu cumpere lapte și produse din lapte din locuri neautorizate. Comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare și nu poate elibara bon de casa cu care să fie justificata tranzacția comerciala și consumatorul rișca să achiziționeze un produs neconform sau chiar nesigur care îi poate afecta sănătatea.

 


Comercializarea produselor de patiserie (cozonaci, checuri, etc.)

 


-  În primul rand, achiziționarea produselor se vă face numai  din locuri autorizate, unde spatiile de comercializare trebuie să fie în permanenta curate și bine întreținute;


-  Personalul care comercializează produse de patiserie trebuie să poarte echipament de protecție sanitara, respectiv halat de protecție și boneta, iar manipularea produselor să se facă cu mâinile acoperite de mănuși curate sau de unica folosință;


-  Produsele de patiserie neambalate se vor vinde din recipiente curate, la adăpost de praf și de muște, fiind servite numai cu ustensile speciale. Este interzis a se permite consumatorilor să aleagă produsele cu mana;


-  Pentru produsele de patiserie preambalate data durabilității minimale este stabilita de producător și se vă inscripționă pe eticheta/ ambalaj.

 

Comercializarea ciocolatei, produselor din ciocolata, produse pe baza de cacao și grăsimi vegetale (tablete, figurine etc)


- Etichetele acestor produse trebuie să conțină următoarele informații: denumirea produsului, numele și adresa producătorului sau ale ambalatorului sau ale distribuitorului. În cazul produselor din import se vor înscrie numele și adresa importatorului sau ale distribuitorului înregistrat în Romania, data durabilității minimale, cantitatea neta și condițiile de depozitare;


- Toate produsele din import trebuie să fie însoțite de etichete cu elementele de identificare și informare în limba romana;


- Pentru ciocolata și produse din ciocolata: se menționează în mod obligatoriu conținutul de cacao substanță uscata, exprimat în procente, astfel: “ cacao…% minim”. În cazul ciocolatei umplute se menționează produsul de umplutura. Se exceptează de la indicarea cantității nete produsele din ciocolata preambalate, cu o greutate mai mica de 50 grame. Aceasta excepție nu se aplica produselor cu o greutate neta mai mica de 50 grame fiecare, atunci când sunt prezentate într-un ambalaj conținând doua sau mai multe astfel de produse, daca conținutul net total, inclusive ambalajul, este egal sau mai mare de 50 grame. În cazul produselor din ciocolata turnate și goale în interior, aceasta indicație poate fi înlocuită cu conținutul net minim. O mențiune privind adaosul de cafea sau băuturi spirtoase, atunci când acesta depășește 1% din masa produsului;


-  Ciocolata proaspătă trebuie să prezinte o suprafață lucioasa, nestratificata și fară pete, să fie onctuoasa, casanta la rupere fară senzație de rugozitate la masticare, culoare și gust specific, iar drajeurile trebuie să aibă suprafață neteda, lucioasa, uscata și nelipicioasa;


- Achiziționarea produselor se vă face numai  din locuri autorizate. Trebuie evitata cumpărarea de la vânzători ambulanți, chiar daca prețul oferit este comparativ mai mic;


-  Înainte de cumpărare, consumatorul trebuie să verifice starea ambalajelor (integritate, etanșeitate) și încadrarea produselor în data durabilității minimale, după caz, în data limita de consum stabilite de producător.
Comercializarea vinurilor și a băuturilor alcoolice


- Conținutul etichetei  trebuie să cuprindă: denumirea sub care se vinde produsul, denumirea și adresa producătorului, sau a importatorului sau a imbuteliatorului, volumul net, concentrația alcoolica, o informație privind lotul, data durabilității minimale pentru băuturile alcoolice cu concentrația alcoolica mai mica de 10% vol.;


- Pentru vinuri, eticheta trebuie să mai conțină  următoarele informații: categoria de calitate, indicația geografica sau denumirea de origine controlata pentru vinurile de calitate superioara, tipul vinului, funcție de conținutul de zaharuri;


- Consumatorul trerbuie să verifice aspectul lichidului, respectiv culoarea să fie corespunzătoare sortimentului, limpede, fară depuneri sau impurități în suspensie;


- La întoarcerea buteliei cu dopul în jos, conținutul nu trebuie să se tulbure sau să prezinte impurități sau scurgeri;
- Marcarea băuturilor alcoolice distilate se face cu respectarea reglementarilor în vigoare emise de Ministerul Finanțelor”, transmite ANPC. 

Autorul articolului: Spectacola | Dată: 10 dec, 09:58 | Categorie: Social
Get it on App Store Get it on Google Play