Cum trebuie consumate mâncărurile tradiționale pentru un meniu echilibrat. Mihaela Bilic: „Cât să taie gustul gras”

Data publicării:
Sursa foto: Mihaela Bilic, Facebook
Descriere foto: Sursa foto: Mihaela Bilic, Facebook

Mihaela Bilc a dezvăluit cum trebuie consumate mâncărurile tradiționale pentru un meniu echilibrat.

În pragul sărbătorilor de iarnă, românii se bucură de preparatele tradiționale, însă excesul își pune imediat amprenta pe corpul nostru. Medicii trag un semnal de alarmă privind consumul excesiv de grăsimi. 

Cum trebuie consumate mâncărurile tradiționale pentru un meniu echilibrat

Mhaela Bilic a oferit o serie de sfaturi  cu privire la consumul de produse din carne.

„Slăninuță afumată, leber și caltaboș-un trio obligatoriu în meniul de Sărbători. Ce au în comun aceste preparate? Faptul că sunt făcute din organe și părți mai puțin nobile ale porcului: urechi, cap de porc, gușă, ficat etc. Ingredientele sunt tocate mărunt, apoi sunt puse in membrană naturală și fierte. Condimentele se pun după gust, însă e important să fie picante, piperate, usturoiate. Din punct de vedere nutritiv avem de-a face cu produse ce nu conțin glucide, ci doar proteine (aprox 18%) și grăsimi (aprox 14%) și dacă nu le mâncăm cu pâine se potrivesc și în dieta proteică. Toate aceste preparate din carne de porc sunt aperitive- produse ce se consumă la începutul mesei, în cantitate mică, pentru plăcerea gustului și deschiderea apetitului.

Ca să obținem un meniu echilibrat, mezelurile trebuie completate cu o felie de pâine și puțină ceapă, o linguriță de muștar sau dulceață de ardei iute- cât să taie gustul gras. Dar merg și cu legume proaspete sau murături. Bunica înmuia covrigi în zeama în care fierbea caltaboșul, ba chiar punea și orez în tocătură, ca să fie mai spornică. Vremurile s-au schimbat, dar obiceiurile și tradițiile rămân aceleași. Și nu poate fi masă de Crăciun fără “PORC”-ării, fie ele făcute în casă sau cumpărate!”, scrie Mihaela Bilic pe rețelele de socializare.

Mihaela Bilic:  „Eu nu mănânc mai mult de două sarmale”

Mihaela Bilic a dezvăluit cum arată meniul ei de sărbători. Medicul susține că nu consumă mai mult de două sarmale. 

 „Eu nu mănânc mai mult de două sarmale, dar asta nu înseamnă că alții nu pot să își pună și 4 în farfurie, cu mămăligă. Un lucru important este și ce se mai întâmplă pe parcursul zilei. Dacă este doar o porție de sarmale, nu se va îngrășa nimeni. Putem mânca și cozonac, putem mânca și piftie.(...) Cantitatea face diferența. Trebuie să o luăm ușurel. Mie nu mi-au plăcut niciodată interdicțiile și cred că atunci când ne interzicem, psihologic doar la asta ne gândim. Dacă ne propunem ca de sărbători să nu mâncăm salată de boeuf, pentru că suntem la dietă, are multă maioneză și grăsime, indiferent e ce am mânca, noi tot la salată boeuf o să ne gândim. Nu avem cum să compensăm pofta aia!”, a mai precizat medicul nutriționist Mihaela Bilic, pe rețelele de socializare. 

Citește și: Ianis Hagi s-a căsătorit cu Elena Tănase, chiar în ziua de Crăciun. Cine este Dimciu Palavoti Tănase, socrul fotbalistului

Prăjiturile cu fructe pe care trebuie să le pui pe masa festivă. Chef Joseph Hadad: „Pentru a varia un pic deserturile”

Irinel Columbeanu susține că Monica Gabor s-a folosit de numele său, pentru a deveni celebră: „Am făcut-o pentru a-i asigura un nivel de viaţă foarte bun”

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel