Prăjiturile cu fructe pe care trebuie să le pui pe masa festivă. Chef Joseph Hadad: „Pentru a varia un pic deserturile”

Data publicării:

Chef Joseph Hadad a dezvăluit câteva alternative de deserturi pentru care poți opta pentru masa de sărbători.

Chiar dacă mesele de sărbători sunt pline de fel și fel de preparate tradiționale, un desert unic și fresh, cu fructe, este mereu binevenit. Așadar, pe lângă clasicul cozonac sau pe lângă îndrăgitele fursecuri, bucătarii chefi recomandă gospodinelor să mai ia în calcul și câte o tartă sau o prăjitură de sezon, care să-i surprindă pe toți cei veniți la masă. O primă variantă extrem de delicioasă este prăjitura cu portocală, spune Joseph Hadad.

„Crăciunul a trecut, dar urmează Revelionul, așa că o nouă ocazie de pregătit mese îmbelșugate se arată. Ca să nu mai vorbim de această săptămână dintre ele, când ne facem timp să ne vedem mai mult cu cei dragi, iar o prăjitură gustoasă pusă pe masă nu face decât să îndulcească și mai mult atmosfera. De data aceasta, însă, vreau să îmi îndrept atenția către dulciurile pe bază de fructe de sezon, pentru a varia un pic deserturile. Și chiar dacă Crăciunul miroase a portocale, revelionul poate să miroasă a orice fructe vă atrag atenția. Eu doar vă dau câteva idei.

Dacă tot am pomenit de portocale, nu vreau să le ignor, însă vreau să le duc pe alte culmi. Dincolo de cele proaspete, este marmelada de portocale care stă bine și pe o felie de pâine, dar și pe una de cozonac sau peste o tartă sau asociată cu un platou de brânzeturi, de ce nu? Însă mai pot fi și prăjiturile cu susul în jos, care au felii de portocală deasupra sau checul îmbibat cu sirop de portocale și servit cu frișcă. Și să nu uităm de portocalele puse în vinul fiert!”, a scris chef Joseph Hadad, pe blogul său personal.

Citește și: Cu ce trebuie să consumăm preparatele tradiționale, pentru a obține un meniu echilibrat. Mihaela Bilic: „Cât să taie gustul gras”

Fructele de sezon pe care le poți integra în deserturi

Chef Joseph Hadad continuă lista cu alte câteva opțiuni de fructe, ce pot fi integrate cu ușurință în aceste prăjituri și care pot schimba complet atât gustul, cât și consistența desertului. Este vorba despre smochine, curmale, mere și pere, unele dintre cele mai disponibile opțiuni din supermarketuri sau piețe.

„Smochinele proaspete nu mai sunt tocmai în sezon, dar este posibil să mai găsiți prin unele supermarketuri. Însă smochinele uscate sunt mereu disponibile. Folosiți-le în checuri și turte dulci sau chiar pe tarte amestecate cu alte fructe uscate și îmbibate într-un alcool gustos, cum ar fi cognacul.

Și curmalele sunt ușor de găsit mereu, dar sunt și un ingredient ideal pentru prăjituri sănătoase. Textura și dulceața lor naturală ajută în a pregăti prăjituri fără zahăr și chiar prăjituri fără coacere. Mai pot fi și înmuiate în ciocolată neagră, fie simple, fie umplute cu nuci, pentru un desert sănătos și ușor de făcut.

Merele sunt în sezon și la fel este și plăcinta cu mere. Dar ce ați spune de un tort de mere sau clătite americane cu mere rase în compoziție?

Și perele sunt în sezon și dincolo de a le pune pe platourile de brânzeturi, vă propun să faceți pere fierte în vin. Puteți să le fierbeți direct în vin (roși sau alb, cu niște șofran) sau puteți să le puneți la fiert în vinul fiert, astfel încât la final veți avea și un desert, dar și băutura aromatizată cu ele, de servit alături. Și pe lângă para fiartă aburindă, merge o cupă de înghețată de vanilie sau de fistic.”, a continuat acesta.

VEZI și: Rețeta de cozonaci a Gabrielei Cristea. Prezentatoarea TV a dezvăluit secretul culinar: „Dacă se ard cumva cozonacii să pui deasupra...”

Rodiile și dovleacul, alte opțiuni inspirate

Nu în ultimul rând, chef Joseph Hadad mai aduce în discuție și alte două ingrediente, care îți pot îmbunătăți considerabil o prăjitură.

„Dovleacul aparține toamnei, însă se găsesc în continuare dovleci și iarna, așa că o plăcintă cu dovleac, nu ar strica. Sau, dacă ați fost inspirați și aveți piure de dovleac congelat, de aici puteți face o grămadă de deserturi interesante, de la chec cu dovleac, la bomboane de dovleac sau tartă cu dovleac și bezea. Și, bineînțeles, puteți să îl puneți la cuptor pentru copt, iar apoi să îl serviți presărat cu miere, diverse nuci zdrobite grosier, ciocolată neagră rasă și orice alte topping-uri vă inspiră.

Și nu în ultimul rând, rodiile. Sigur că sunt bune ca atare sau sucul lor este minunat și pentru a-ți începe dimineața cu el și pentru a-l turna într-un punch de sărbători, dar boabele rubinii merg bine și puse peste prăjituri și tarte (și în salate, fie vorba între noi).”, mai spune el.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Retete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel