Cum se decongelează corect creveții. Mulți oameni greșesc: „Acest mod va favoriza dezvoltarea bacteriilor”

Data publicării:
Joseph Hadad, sursa foto Facebook, pexels.com / colaj Spectacola
Descriere foto: Joseph Hadad, sursa foto Facebook, pexels.com / colaj Spectacola

Chef Joseph Hadad a dezvăluit modelitatea perfectă prin care putem decongela rapid creveții.

Chef Joseph Hadad, unul dintre cei mai celebri bucătari chefi din țara noastră, a dezvăluit cum putem dezgheța rapid creveții, atunci când uităm să-i scoatem de la congelator la timp. Graba sau deciziile luate pe ultima sută de metri ne aduc, de foarte multe ori, în fața acestei situații, însă partea bună este că există mai multe tehnici prin care putem „salva” cina sau prânzul.

„Ne-ar plăcea tuturor să fim pe malul Mediteranei și să avem pește și creveți proaspeți în fiecare zi. Dar nu suntem. Iar opțiunea cu creveții congelați nu este rea deloc, mai ales că aceștia, pescuiți industrial, sunt înghețați imediat ce sunt scoși din apă.

Doar că uneori probabil că vi se întâmplă și vouă, vă dați seama că ar merge niște paste cu creveți, dar ați uitat să îi scoateți din timp din congelator sau v-ați oprit în drum spre casă la supermarket să îi luați. Mai ales acum, în timpul săptămânii.”, a dezvăluit chef Joseph Hadad, pe blogul său personal.

Te poate interesa și: Importanța muștarului în bucătărie. Chef Joseph Hadad: „Este folosit din plin. Dă un gust complex”

Cum poți scăpa de stratul gros de gheață de pe creveți

Primul truc, care este la îndemâna oricui, este acela de a băga cutia cu creveți sub jetul rece de apă, care va duce imediat la îndepărtarea startului gros de gheață, care înconjoară creveții.

„De regulă, creveții sunt înghețați individual și au un strat de gheață ce îi înconjoară. O glazură. Nu vreți ca toată acea apă din glazură să ajungă în tigaie, așa că trebuie să scăpați de ea. Iar cea mai bună metodă este sub jetul de apă. Rece. Apa va topi imediat stratul subțire de gheață și vor fi gata de pus în tigaie. Dacă totuși creveții sunt înghețați în bloc și aveți nevoie doar de o parte din ei, lăsați apă călduță să curgă peste bucata din pachet pe care doriți să o decongelați. Aceasta va topi glazura ce unește creveții și îi va elibera de restul blocului înghețat, pe care puteți să îl repuneți în congelator.”, a continuat acesta. 

Citește și: Cum alegem carnea de vită pentru friptură. Chef Joseph Hadad: „Este cea mai fragedă carne din corpul unei vite”

De ce nu este bine să pui creveții în apă caldă

Foarte multe persoane tind să apeleze la apa caldă, nu la cea rece, din convingerea că în acest mod creveții se vor dezgheța mai rapid. Acest lucru este greșit, spune Joseph Hadad, care arată dezavantajele acestui proces.

„Evident că cel mai bine este să lăsați creveții să se decongeleze încet în frigider, la fel cum este recomandat să se facă cu orice bucată de carne sau pește. Însă dacă totuși trebuie să acționați rapid, atunci lăsatul lor în apă rece este cea mai bună variantă. În apă caldă sau la temperatura camerei nu este tocmai indicat, pentru că gradele vor favoriza dezvoltarea bacteriilor.

Iar dacă îi lăsați la dezghețat treptat, cel mai bine este să îi puneți într-o strecurătoare așezată pe un bol, astfel încât apa să se scurgă și să nu fie apoși în momentul în care sunt gata. Mai ales dacă vorbim de creveți prefierți pe care poate că îi veți folosi ca atare, pentru o salată, de exemplu.”, a mai spus bucătarul.

VEZI și: Cum obții cele mai bune legume la cuptor. Chef Joseph Hadad: „Această rețetă ușoară le dă gust și savoare”

Ce trebuie să faci cu resturile rămase de la creveți

Dacă resturile rămase de la creveți nu ne vor folosi pentru a face o supă, chef Joseph Hadad spune că ar trebui să le congelăm. 

„Iar pentru ca resturile de creveți să nu miroasă în gunoi, faceți operațiunea inversă. Puneți carcasele și resturile (dacă nu le folosiți pentru o supă sau sos, sau după ce le-ați folosit deja pentru acestea) într-o pungă cu închidere ermetică (zip-lock) și dați-le la congelator până puteți să le aruncați direct undeva unde nu vor mirosi.”, a continuat Joseph Hadad. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Retete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel