Cum să mănânci de Paște, fără să te îngrași. Vlad Burghelea: „Toate preparatele pot fi consumate într-o anumită măsură” / EXCLUSIV

Data publicării:
EXCLUSIV

Vlad Burghelea, antrenor de fitness și tehnician nutriționist, a dezvăluit, într-un interviu în exclusivitate pentru Spectacola, cu  arată masa ideală de Paște, astfel încât să nu acumulăm kilograme în plus. 

 

SPECTACOLA: Care este alimentul de pe masa de Paște de care trebuie să ne ferim? 

Vlad Burghelea: Nu cred că ar trebui să ne ferim de niciun aliment de Paște. Într-adevăr, preparatele tradiționale sunt foarte bogate în grăsimi, carbohidrați și calorii și nu sunt cele mai bune alegeri, atunci când ne dorim un corp fit. Dar nu cred că Paștele este ziua când ar trebui să ții dietă, ci restul anului. Dacă tot anul sau în majoritatea timpului ai un stil de viață sănătos, în care ai grijă ce și cât mănânci, o masă greșită de Paște nu-ți va anula munca depusă în restul anului.

Mai mereu primesc această întrebare, cum procedez de Paște/Crăciun/Revelion, dar, în realitate, adevărata problemă este între aceste perioade.

De cât să vă spun ce să excludeți, mai bine vă spun cum să mâncați, astfel încât să nu fie în exces.

 

SPECTACOLA: Cum ar arăta meniul ideal pentru masa de Paște?

Vlad Burghelea: În primul rând, vreau să vă rezumați la o singură masă, nu o zi, nu 3 zile, în care să gustați și să vă bucurați din toate preparatele care vă plac. În restul timpului, dacă simțiți nevoia, vă recomand să aveți încă 1-2 mese mai mici, de preferat doar cu proteină, adică carne slabă, pește alb, albuș de ou etc.

Dacă vreți să fiți și mai stricți de atât, la masa respectivă, v-aș sugera să începeți cu alimentele slab calorice, bogate în fibre și proteine și abia apoi următoarele.

Un exemplu de ordine ar fi: ciorbă, legume, friptură, ouă, drob și abia apoi partea de cozonac, pasca și ce-o mai fi.

Primele alimente recomandate au mai puține calorii și ne dau o senzație de sațietate mult mai bună comparativ cu ultimele, iar astfel ajungi să mănânci mai puține calorii la masa respectivă.

 

SPECTACOLA: Cum combinăm alimentele de Paște, astfel încât să ne facem toate poftele, dar să rămânem și la același număr de kilograme? Cum ar arăta un meniu echilibrat?

Vlad Burghelea: Nu există o combinație de alimente sau un moment al zilei în care să vă faceți toate poftele, fără ca acele calorii să conteze. Alimentele au aceleași calorii și dimineața, și seara, cu alte cuvinte impactul lor asupra greutății este același.

În schimb, contează foarte mult cantitatea în care le consumăm. Tocmai de asta am spus că ar fi Ok să ne rezumăm la o masă, nu la 3 zile.

Nu există alimente care să ne îngrașe în mod direct, ci consumul lor în exces, exces care duce la un surplus caloric și automat la câteva kg în plus (în timp).
Îmi este foarte greu să fac un meniu echilibrat care să conțină cozonac, pască, ouă, friptură, drob, la aceeași masa.

Cum am spus și mai sus, nu există vreun aliment care să fie inamicul unei diete. Toate preparatele pot fi consumate într-o anumită măsură, fără să ne afecteze în vreun fel greutatea sau sănătatea.


SPECTACOLA: Foarte multe persoane nu o sa ajungă la sală în perioada asta. Ce activități fizice recomanzi să facem în timpul sărbătorilor? Ne poți oferi câteva exemple de exerciții eficiente care pot fi ușor de făcut oriunde?

Vlad Burghelea: Vă pot oferi foarte multe exemple de exerciții, dar aș prefera să vă recomand altceva, cum ar fi: o plimbare cu familia în parc, poate anumite jocuri sociale active cu familia/prietenii sau orice alt tip de activitate vă place.

Sălile vor fi închise 2-3 zile maximum, timp în care aș prefera să faceți ce vă place. Repet, contează foarte mult ce facem în restul anului, nu în aceste două zile.

 


SPECTACOLA: Câte ouă avem voie să mâncăm în perioada asta? Există foarte multe păreri controversate despre acest aliment.

Vlad Burghelea: Ultimele studii arată că persoanele care au colesterolul în valori normale pot mânca fără probleme două ouă pe zi. Cantitatea de ouă pe care o poți mânca este influențată foarte mult și de restul dietei. Dacă consumi deja foarte multe alimente bogate în grăsimi saturate, atunci ar trebui să reduci cantitatea de ouă consumate. În schimb, poți consuma câte albușuri vrei, acestea sunt o sursă excelentă de proteină fără grăsimi.

 


SPECTACOLA: Știu că și alcoolul are un impact negativ asupra siluetei. Dacă vrem să ne bucurăm de un pahar, două de vin la masă, renunțăm la alte alimente? Ce ne recomanzi? 

Vlad Burghelea: Două pahare de vin conțin aproximativ 400-500 kcal, aproape echivalentul unei mese, cel puțin din punct de vedere caloric, însă beneficiile sau nutrienții sunt zero. Recomandarea mea cu privire la alcool este să nu-l consumam mai mult de o dată pe săptămâna.

Răspunsul corect la întrebarea: “cât putem consuma fără să ne îngrășăm?”, atât pentru paharele de vin, cât și pentru alimentele tradiționale, este cât ne permite bugetul caloric. Probabil nu vă ajută prea mult acest răspuns, tocmai de asta revin la răspunsul inițial în care vă recomandam să aveți o singură masă cu ce vreți, în cantități normale.


SPECTACOLA: Cum arată masa unui antrenor de fitness de Sărbători?

Vlad Burghelea: Masa mea de Sărbători arată la fel ca la majoritatea dintre noi. Diferența este că eu îmi știu necesarul caloric, știu valorile alimentelor și îmi este ușor să aproximez cât și cum să mănânc, astfel încât să nu fac excese.

Și dacă se întâmplă să fac, pentru că mi-a plăcut foarte mult un aliment sau au existat mai multe mese în care am mâncat mai mult decât era cazul, compensez în zilele următoare cu un deficit caloric pe măsura.

Te-ar putea interesa și: Antrenorul vedetelor, secretele siluetei. Cum i-a transformat Vlad Burghelea pe Codin Maticiuc și Smiley: „Cel mai bun sfat pe care-l pot da este...”



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Diete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel